pixabay.com

Pre godinu dana, u žižu javnosti dospela je pevačica Radojka Kecman, koja je uhapšena jer je u njenom stanu policija pronašla dve automatske puške bez dozvole. Da hapšenje bude još zanimljivije, jedna od zaplenjenih automatskih pušaka bila je premazana belim lakom, što kriminalci čine kako bi ono, posle zločina, bilo lakše zapaljeno.

Lak pomaže da oružje brže izgori, a najčešće se premazuje tokom priprema za ubistvo. Uprkos tome što oružje pronađeno u stanu pevačice do tada nije korišćeno, poslato je na veštačenje, a u javnosti su se pojavile spekulacije da Radojka oružje čuva, ni manje ni više, za jedan od crnogorskih klanova.

Srpkinju traže zbog ubistva tršćanskog zlatara

Jedna od najtraženijih Srpkinja u svetu je Olivera Petrović Ristić, iz okoline Kučeva. Nalazi se na Interpolovoj listi osoba za kojima se traga zbog ubistva Alda Karlija, tršćanskog zlatara, koji je nasilno pretučen, vezan, a zatim zadavljen decembra 2017. godine. Kako se navodi, ona mu je sa saučesnicima ukrala novac, a zatim je po njenom nalogu i ubijen.

Pod lupu javnosti dospela je nakon što je italijanska javnost ostala zgrožena nad brutalnim ubistvom 75-godišnjaka. Tamošnji istražitelji verovali su da je Karlija ubila grupa Srba po nalogu Olivere posle višegodišnje saradnje, a da mu je ona tokom tih godina povremeno pružala i seksualne usluge, zauzvrat dobijajući novac i dragulje. Zanimljivo je da je tokom sedam godina koliko su se zlatar i Olivera poznavali, on njoj navodno pozajmio čak 240.000 evra. Uz to, Olivera je još pre deceniju bila pominjana u italijanskim medijima, kada je uhapšena pošto je jednog 80-godišnjeg monaha zavela, snimila seksualni odnos sa njim, a zatim pokušala da ga uceni. Tokom “udvaranja” monahu, uspela je da izvuče 50.000 evra pravdajući se da joj je novac potreban za lečenje oca.

Pranje para po receptu Beograđanke

Beograđanka Ivana Ivanović (46) takođe jedna je od onih o kojoj je pisao ceo svet. Policija ju je uhapsila na granici s Crnom Gorom nakon višemesečne potere. Ivanina kriminalna grupa je s tuđih računa za klađenje skidala novac, koji je zatim investiran u nekretnine širom sveta. Pare su prali po već dobro poznatom načinu – nekretnine su prepisivali na pojedince koji nemaju veze s kriminalom, a koji su im služili kao paravan. Uz to, novac su, kako su objasnili italijanski mediji, uplaćivali i na račune nekih fondacija i korporacija širom sveta s kojima su sarađivali.

Aleksijin gulaš

Krajem 2019. godine uhapšena je mlada Aleksija Vračar. Devojka iz Sidneja, poreklom s ovih prostora, optužena je za učestvovanje u međunarodnom krijumčarenju narkotika. Sve je počelo sredinom oktobra 2019. kad je u teretnom skladištu u Sidneju otkriveno da se u 768 boca gulaša zapravo švercuje metamfetamin, nakon čega su uhapšena četiri muškarca. Tokom istrage su proveravana dokumenta firme koja je vršila uvoz navodnog gulaša u Australiju, na osnovu čega su istražitelji došli do Aleksije.

Ispostavilo se da je ona s lažnim dokumentima otvarala firme i na taj način, kako se sumnja, organizovala prevoz droge. Po upadu u njen stan u Merilendu (Sidnej) početkom decembra, policija je otkrila bogat plen. Pronađeno je vatreno oružje, 650.000 dolara u kešu, dva kilograma ekstazija, 250 grama kokaina, 350 grama kanabisa, mobilne telefone, nekoliko SIM kartica, dodatke za drogu kojom se povećava njihova zapremina, ali i lažne dokumente pomoću kojih je Aleksija vukla konce u zamršenom klupku međunarodnog šverca.

Sejale strah u Aleksincu

Marija V. (65) i Sonja K. (26) su uhapšene u Aleksincu u novembru 2019. Njih dve uhapšene su sa saučesnikom Aleksandrom K. (27) ispred kuće Staniše K. (68) od koga su, uz pretnje, pokušale da iznude novac. Starac je duži vremenski period trpeo razne pritiske od ovog krimi trojca, a onda je odlučio da sve prijavi policiji. Kako se kasnije ispostavilo policijskom istragom, to nije prvi put da su se ove dve dame upustile u ovakve poslove, već su se godinama unazad bavile iznudama, čime su pribavile korist veću od 100.000 evra.

Ljajićeva “kuma”

Radmila Ikić (49), poznata kao žena sa hiljadu lica, privedena je u novembru 2016. u Beogradu, po ko zna koji put. Poslednji put je uhapšena jer je glumila tužioca za ratne zločine. Naime, ona se žrtvi predstavila kao Ivana Zorić, navodno tužilac za ratne zločine. Obećala mu je da će kao uticajna osoba da mu pomogne da stan pretvori u hostel i počne lepo da zarađuje.

Inače, Radmila je prvi put uhapšena pre više od 20 godina i čim odsluži zatvorsku kaznu, nastavlja po starom. Menjala je frizuru i lični opis i sebe povezivala s različitim ljudima iz vrha političkog života. Predstavljala se kao kuma Mila Đukanovića, prijateljica Zvezdana Jovanovića i Rasima Ljajića. Jedini cilj joj je bio da uzme novac, u čemu je i uspevala, pa je tako od svojih žrtava uzela na desetine hiljada evra.

Lisice na rukama Tuđmanove unuke

Nataša Ivkošić (28), bivša supruga Igora Tuđmana, unuka pokojnog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana, uhapšena je zajedno sa Igorom u februaru 2013. godine. Njima su tada stavljene lisice na ruke jer su opljačkali Beograđanina V. V. kojeg su u njegovom stanu omamili, uzeli mu ključeve od skupocenog džipa, novac i mobilne telefone. Sa žrtvom su se upoznali preko jednog sajta za druženje i obećali mu da će imati “trojku” u njegovom stanu. Međutim, uhapšeni su na srpsko-hrvatskoj granici. Na suđenju su priznali krivicu i sklopili nagodbu. Nataša je 2013. godine izdržala šestomesečnu kaznu i vratila se u Zagreb.