youtube/printscreen

O profilu žena koje se okreću kriminalnim radnjama za “Vesti” govori kriminolog Zlatko Nikolić. Kako ističe, nema velike razlike u motivaciji u odnosu na muškarce.

– Nekada su poslove po pravilu vodili muškarci, dok su žene u tim vodama bile uglavnom pomoćnici i saučesnici. One su uglavnom služile kao paravan. Danas je drugačije, pa žene, kao i muškarci, preuzimaju ključne uloge u mutnim poslovima. Motivacija je uvek ista, novac, i tu nema razlike koji god da je pol u pitanju – rekao je Nikolić.

Kako kaže, reč je o ženama koje su uglavnom obrazovane.

– U pitanju su intelektualke koje svoja znanja i veštine koriste kako bi napredovale u kriminalnom miljeu. To su one žene koje bi, kad bi se odlučile za normalan i legalan životni put, sigurno bile veoma uspešne. Ali to njima nije dovoljno, žele više i lakše i tako zagaze u kriminal – ispričao je Nikolić.

Ipak, kako ističe, žene u kriminalnim vodama najčešće su deo bandi, a ređe su na pozicijama na samom vrhu.

– Žena najviše ima u rukovodstvu. Profesionalni kriminal se razlikuje od organizovanog, i u njemu žene imaju veću ulogu. Kod profesionalnih kriminalnih grupa postoje logističari koji se bave organizovanjem dovoza i odvoza s mesta zločina, ali i osobe koje će odvući pažnju. Tu na scenu stupaju žene. Ako se kreće u pljačku banke, one su te koje će odvući pažnju radnicima obezbeđenja. Ili će biti korišćene za prenos droge. Međutim, one se angažuju uglavnom kratkotrajno u ovakvim poslovima – jasan je Nikolić.

Sagovornik “Vesti” zaključuje da u našoj zemlji, iako ima i žena, mnogo više nelegalnih poslova vode muškarci, dok je u inostranstvu situacija drugačija, pa su u nekim zemljama poput Italije i Brazila žene izjednačene s muškarcima.

Surove i opasne

Zlatko Nikolić objašnjava da žene u tim vodama nisu manje surove od muškaraca.

– Znam primere dama koje su veoma surove, opasne i u podzemlju izazivaju veliko strahopoštovanje. Zato mnogi moćni muškarci ne žele da im se zamere – kaže Nikolić.