A. DRAGIĆEVIĆ
Simbol vaskrsenja: Hram u Prebilovcima urađen je po uzoru na Crkvu Hristovog groba u Jerusalimu

Vera je neuništiva! Ova izreka može da oslika Srbe u Čapljini i Prebilovcima koji neumorno, naoružani hrišćanskom ljubavlju, čuvaju tradiciju svog naroda neprestano obogaćujući duhovnu riznicu.

Najzaslužniji za ovaj podvig je čapljinski paroh, otac Marko Gojačić koji uz pomoć volontera Alekse Dragićevića, mladog čoveka koga u celom kraju znaju po dobroti i spremnosti da svakom pomogne, neguje baštinu ovog kraja. Skromni doprinos njihovim stremljenjima dala je i redakcija “Vesti” poklanjajući knjige biblioteci “Sveta Stana Arnaut”, smeštenoj u Duhovnom i kulturnom centru “Sveti kralj Milutin” u Prebilovcima, kao i Pravoslavnoj čitaonici “Prota Vaso Medan” u Čapljini.

– Neizmerno se zahvaljujemo “Vestima” na ovom daru. Drago nam je što ovom prilikom možemo da se na pomoći zahvalimo i zemljacima, koji žive širom planete, jer su od srca učestvovali u svim akcijama u Čapljini i Prebilovcima – ističe Aleksa Dragićević, kojem smo predali pakete sa knjigama.

Podsetimo da je Srpska pravoslavna crkva 2015. kanonizovala žrtve Prebilovaca i Hercegovine u Drugom svetskom ratu. U prvim danima avgusta 1941. ustaše su ubile 850 ljudi, od kojih 600 žena i dece. Hram Vaskrsenja Hristovog sagrađen je prilozima meštana i brojnih ljudi iz dijaspore u znak sećanja na 4.000 Srba iz donje Hercegovine stradalih od ustaša u Drugom svetskom ratu i bačenih u jame, a čije su kosti minirane 1992, a sada se nalaze u ovoj svetinji. Danas mnogi Prebilovce nazivaju mestom golgote i vaskrsenja jer se, uprkos teškom stradanju, život nastavlja punom snagom.