A:Kultura
Širok opus: OD klasike, preko dečjih pesama, do narodnog melosa

Udruženje A:Kultura, osmi put je u Beču odrganizovalo tradicionalni, mnogima omiljeni, muzički festival za decu i mlade Zlatna pčela. Mladi od pet do 18 godina, solisti, grupe, horovi, ali i oni koji sviraju neki instrument, ukrstili su glasove i melodije i na zadovoljstvo svojih pedagoga, oduševili publiku i žiri.

Festival se sastojao od takmičenja učenika osnovnih i srednjih muzičkih škola, kao i učenika koji imaju profesionalne muzičke pedagoge. Ukupno, oko 40 učesnika našlo na sceni, a posle nastupa su se družili, razmenjivali iskustva i dobru energiju.

Ove godine na festivalu su nastupili Mali hor bečkog odbora SKPD Prosvjeta koji rukovodi Vera Simić, učenici Jovana Spasojevića, đaci iz škole harmonike Nikole Zarića. Internacionalni karakter festivalu su dali Gilče Gigor, Gockče Remes, Baizit Lioglu sa svojim učenicima.

Mali hor Prosvjete

Deca i mladi predstavili su širok muzički opus, od klasike, preko dečjih pesama, do tradicionalnog, narodnog melosa.

– Još pre zvanične najave, gotovo svakodnevno su nam stizala pitanja – kada i gde će biti održan festival. To je za udruženje, za sve dosadašnje aktiviste, učesnike, pedagoge, ali i za roditelje znak prizanja za uloženi trud i postignute rezultate – rekao je Milorad Samardžija, predsednik A:Kulture.

Ono što ovaj Festival izdvaja u odnosu na slične i čini ga posebnim, a na zadovoljstvo i kod učesnika, i kod publike, je to što se svaki učesnik i pedagog, u nekoliko rečenica sami predstave i već pre nego što puste glas, ili zasviraju, dobiju prvi spontani aplauz, kao podršku.

Pažnja: Najmlađi slušaju najmlađe

Takođe, numere koje učesnici i takmičari izvode, vremeski su ograničene na po dva minuta.

Pedagozi, u ulozi žirija, potrude se da kod svakog učesnika otkriju i pohvale ono najbolje, tako da sva deca, odnosno sve zlatne pčele, dobiju posebnu pozitivnu kritiku i diplomu za učešće.

– Sale u kojima se održava festival, uvek su popunjene do posleđeg mesta, atmosfera je sjajna, a radost velika. Najviše učesnika i pedagoga, mada ni i roditelji ne kriju radost, naprotiv. Pažljivo prate i burno pozdravljaju svakog učesnika – priča Samardžija i dodaje da mu je zbog takve atmosfere posebno drago.

Publika aplauzima nagradila sve učesnike

On podseća da je sledeća godina jubilarna, za A:Kulturu

– Proslavićemo 10 godina i pripreme za obeležavanje tog značajnog datuma su već uveliko u toku, a posebno kada je reč o Zlatnim pčelama, festivalu na koji smo ponosni – rekao je Samardžija.

Pomoć 15. okruga

Festival je održan u svečanoj sali Magistrata, u 15. bečkom okrugu, koju, osim arhitektonskog izgleda i dobre logistike, odlikuje i izuzetna akustika, što je umnogome doprinelo da ovo muzičko takmičenje dobije posebnu notu.

– Takvi uslovi za održavanje ovakvog muzičkog dogadaja su od velikog značaja – ukazao je Samardžija.

Na otvaranju manifestacije, publiku i učesnike su toplim rečima, punim hvale, pozdravili dugogodišnji prijatelji udruženja, Ditmar Baureht, predsednik opštine i Alfred Masfeld, predsednik Komisije za kulturu 15. bečkog okruga.

– U ime svih učesnika i članova A:Kulture i u svoje lično ime, najsrdačnije zahvaljujem opštini 15. bečkog okruga na podršci, kao i svima koji su nam pomogli da ovaj jedistveni događaj doživi ovakve trenutke – rekao je Samardžija.