Z. Mirković
Tehnika i lakoća sviranja: Grupa Jovanovići

U organizaciji bečkog kulturnog udruženja A:Kultura, peti put je održan muzički festival za decu i omladinu Zlatna pčela. Radi se o takmičenju učenika osnovnih i srednjih muzičkih škola, kao i učenika koji imaju profesionalne muzičke pedagoge. Pravo učešća imali su mladi talenti od pet do 18 godina.

Oni su bili podeljeni u više kategorija – svi instrumenti solo, kao i grupno i horsko pevanje.

Takmičare je ocenjivao ugledni stručni žiri u sastavu prof. Branko – Bako Jovanović, mr Krunoslav Bagarić i prof. Nikola Zarić.

Milorad Samardžija, organizator festivala, kaže da zadatak žirija nije bio lak.

– Trebalo je da prepoznaju i nagrade kvalitete izvođača, kako pojedinaca, tako i grupa. Žiri je taj zadatak uspešno obavio – ocenio je Samardžija.

On je objasnio da je žiriranje bilo po principu Evrovizije – pedagozi su ocenjivali učesnike, ali ne i svoje učenike.

– Nema rangiranja na ovom festivalu, on nije klasičan takmičarski festival, već se ocenjuje uočeni talenat takmičara, a svi učesnici su nagrađeni – rekao je Samardžija dodajući da su se nadmetali ne samo naši talenti, već i Austrijanci.

Svi učesnici i pedagozi su dobili su diplomu za učešće.

– Posebno važan deo scenskog nastupa uopšte, pa tako i prikaza u koreografiji je muzičko-instrumentalni i pevački deo. Kroz ovakve aktivnosti i nastupe možemo unaprediti muzičke i glasovne mogućnosti i scenski nastup grupa, folklornih ansambala, pojedinaca i društava uopšte, a samim tim poboljšati izvođački nivo programa i ukupan umetnički događaj i doživljaj – naglašava Samardžija.

Voditelj slavio rođendan

Milorad i Sebastijan Samardžija

– U ime društva A:Kultura želim da se najsrdačnije zahvalim organizacionom timu, pedagozima, žiriju, divnim roditeljima i publici, a najviše mladim, talentovanim i vrednim učesnicima, budućim umetnicima na odličnoj saradnji i sjajnim nastupima. Našem Sebastijanu Samardžiji, voditelju i simultanom prevodiocu koji je upravo na dan festivala slavio 16. rođendan, čestitamo najsrdačnije i želimo u životu sve najbolje – istakao je Milorad Samardžija.

Koncert Tri noći u novembru

Udruženje A:kultura se bavi specifičnim programima, koji imaju za cilj da poboljšaju kulturnu ponudu našim građanima u Austriji, ali i da Austrijancima prikažu bogatstvo naše kulture.

Sledeća velika manifestacija ovog društva je godišnji koncert 3 noći, koji će biti održan 28. novembra, a posetioci će moći da čuju popularnu, ozbiljnu, džez i etno muziku.

Lista nagrađenih učesnika

Klavir: Eva Rautner za muzikalnost i tehniku, Nataša Kuprešak za ritmiku, Snežana Jovanović za lakoću sviranja i originalnost, Marija Stevanović za precizan osećaj za ritam, Jana Dejanić za hrabrost

Harmonika: Aleksandar Nikolić za trilere, Aleksandar Mitrović za mirnoću sviranja, Leon Budimir za muzikalnost i fraziranje, Marko Stevanović za originalnost i muzikalnost, Martin Bajer za scenski nastup i muzikalnost

Gitara: Novak Stanković za scenski nastup i tehniku

Tapan: Lazar Jevtić za raznovrsnost i tajming

Prim: Mihajlo Jovanović za muzički izražaj

Bas prim: Aleksandar Jovanović za dinamiku i tehniku

Pevanje: Lea Kaličanin za scenski nastup

Grupe: Grupa Jovanovići za muzikalnost, tehniku i lakoću sviranja