Z. Mirković
Svi dobili diplome: Učesnici sa mentorima i organizatorima

Udruženje A:Kultura iz Beča organizovalo je, po sedmi put, Festival za decu i mlade Zlatna pčela, na kojem su svoje muzičko umeće i veštine prikazali mladi talenti iz dijaspore. Festival je još jednom, u razdraganoj i srdačnoj atmosferi, okupio zaljubljenike u muziku i pedagogiju, poklonike kulture i lepog druženja. Predstavilo se više od 40 mladih umetnika koji su posle više meseci vežbanja bili željni nastupa. Oni su svojom veštinom i kvalitetnim repertoarom oduševili publiku koja ih je nagradila aplauzima za prikazano umeće.

Milorad Samardžija, predsednik Udruženja A:Kultura veoma je zadovoljan.

– Važeće epidemiološke mere protiv korona virusa značajno su ograničile broj kako ucesnika, ali i publike. I pored toga, festival je odlično pripremljen – kaže za “Vesti” Samardžija.

Pevala i svirala: Lena Grujičić

Mladi muzičari, dobro uvežbani i pripremljeni, kako od svojih pedagoga, tako i od roditelja, nastupali su sigurno, samouvereno, ali i simpatično i veoma emotivno. Burni aplauzi pratili su izvođače koji su se smenjivali u pravilnim razmacima, disciplinovano prateći uputstva organizatora.

Gotovo sat i po, bez pauze, mladi muzičari, budući virtuozi na violini, harmonici ili gitari, ali i pevači, držali su pažnju publike koja ih je nagrađivala pozitivnim reakcijama, ne skrivajući zadovoljstvo.

Učenici Momira Marijokovića

Samardžija dodaje da su sva deca dobila diplome o učešću, a pedagozi su na kraju festivala pred svom decom i publikom govorili o njihovom napredovanju, tehnici, nastupu, repertoaru, dinamici, uspehu…

Kraj programa takođe je bio upečatljiv, pa su pedagozi, inače poznati, veoma kvalitetni i iskusni muzički stručnjaci i umetnici, zajedno odsvirali Bajaginu pesmu “Moji su drugovi”, uključili publiku u svoj nastup, pa je ceo prostor postao jedna velika bina.

Milorad Samardžija

– Zahvaljujemo se Komisiji za kulturu 15. bečkog okruga, “Vestima”, Udruženju Srba u Austriji, Lei i Sebastijanu Samardžiji, pedagozima, roditeljima i “velikim” učesnicima na podršci u ostvarenju ovog jedinstvenog festivala – rekao je Samardžija.

Na festivalu je, uz muzičku pratnju Sime Simića, učestvovao i Mali hor Prosvjete, koji priprema prof. Vera Simić. Nastupili su: Natalija Josipović, Kasija Josipović, Ina Delić, Marija Eva Sevo, Dušan Aleksandrić, Branko Aleksandrić, Dunja Živkov, Mona Vojinović, Milica Stojanović, Jelena Kajganić, Dunja Kajganić, Dijana i Anđela Veljković, Sofija Rujević, Sofija Sajfer, Katarina Sajfer, Emilija Stefanović, Lena Grujičić, Jozefina Miletić, Natalija Pavlović i Teodora Rezgić. Oni su izveli numere “Bravo školo”, “Kad si srećan”, “Deca neba”, “Šuma blista” i “Oj, Kosovo, Kosovo”.

Nikola Arsić

– Ovo je naše treće učešće na festivalu. Mi smo 25. septembra imali audiciju za nove članove hora, a festival je bio 10. oktobra. Od starih članova ostalo je samo troje dece, tako da su većinom pevali novi. S obzirom na to da su to deca od četiri do 10 godina veoma su se brzo pripremili i ja sam oduševljena kako su oni uspešno savladali sve pesmice. Ukupno imamo 20 malih pevača, a na Zlatnoj pčeli nastupilo je njih 16. Festival je sjajno organizovan, svi smo uživali, a roditelji su se slušajući svoje mališane vratili u detinjstvo – kaže pedagog i profesor Vera Simić.

Nikola Zarić i Marko Stevanović

Bah, Štraus i “Zvezda tera meseca”

Pedagog i profesor Nikola Zarić uvežbao je Nikolu Arsića, koji je izveo numere “Mama voli bebu” i “Na lepom plavom Dunavu”, Stefana Radaka sa numerama “Lender” i “Na lepom plavom Dunavu”, Bogdana Stevanovića koji je izveo “Das Zirkuslied”, Slađana Birta i Bahov “Musette”, Marka Stevanovića sa numerom “Annete” i spletom narodnih melodija, te Leona Budimira koji je izveo “Gloryland” i nešto potpuno drugačije od toga – “Zvezda tera meseca”.

Bogdan Stevanović

– Mi pedagozi koji godinama učestvujemo na festivalu dobro se poznajemo, kao i naši učenici. Oseti se, čuje i vidi pomak kod svih učesnika. Vidljivo je koliko se predano radi i koliko se deca muzički razvijaju iz godine u godinu. Što se tiče mojih učenika ja sam prezadovoljan. S obzirom na to da su oni mali tremaroši kao i ja nekada, bili su fantastični. Smatram da je najbitniji aspekt svih festivala druženje i motivacija koju deca jedna drugima prenose. Iako festival nije takmičarskog karaktera, učim ih da je svaki trenutak na sceni važan i da uvek treba pokazati koliko umemo i znamo. Raduje me da postoji i opstaje ovaj festival na kom su pretežno srpska deca i deca sa prostora bivše Jugoslavije. Ove godine bilo je i učesnika drugih nacionalnosti, pa festival polako poprima i internacionalni karakter – kaže Nikola Zarić.

Učenik i pedagog: Lazar Jeftić i Aleksandar Arabadijev

“Gajtan oro”

Pedagog mr Aleksandar Arabadijev, pripremio je Lazara Jeftića sa kojim je izveo “Gajtan oro”, a pedagog profesor Momir – Moka Marijoković uvežbao je Slađana Radovanovića, Enisa Karagu, Kristijana Lungu, Jovana Stevića i Lauru Radosavljević, koji su se predstavili izvođenjem pesama: “Razgranala grana jorgovana”, “Kafu mi draga ispeci”, “Kondorov let”, uz narodno kolo “Prelaz”.

Tamburaški orkestar: Branko – Banko Jovanović sa učenicima

Dolazimo i dogodine

Višestruko nagrađivani tamburaš, pedagog i profesor Branko – Banko Jovanović sa svojim učenicima takođe je nastupio na Zlatnoj pčeli. On je pripremio orkestar koji čine Luka Jovanović, Snežana Jovanović, Mihajlo Antonio Aleksander Zika, koji je izveo numere “Gyipsy Valc”, “Crni leptir”, “Canon Pachelber”, “Romska igra”, “Hora Boiereasca”, “Ratvali balalajka” i “Mađarski čardaš”.

– Kako sam ja učio od starijih i iskusnijih muzičara, tako danas svoje znanje prenosim mlađima. U orkestru su deca od šest do 18 godina, tu su i moj sin Luka (6) i ćerka Snežana (11), to je jedna lepa porodična priča. Za nastup na festivalu pripremali smo se oko mesec dana i prezadovoljni smo učešćem. Deca su se kući vratila puna utisaka – kaže Jovanović.

– Mnogo mi se dopalo, jedva čekam sledeći festival – potvrđuje šestogodišnji Luka Jovanović.

Uživali pred publikom: Vera Simić i Mali hor Prosvjete

Pevali bez treme

Jelena Simunović Seifert mama Sofije (6) i Katarine (4) koje su nastupile u Malom horu Prosvjete oduševljena je talentom učesnika i pozitivnom atmosferom.

– Atmosfera je bila sjajna, puno talentovanih i veselih ljudi, pregršt osmeha i pozitivne energije. Sve pohvale za organizatore i velike čestitke svim učesnicima – kaže Jelena.

Njena starija ćerka Sofija uzbuđeno priča, da ona i drugari nisu imali tremu, da im je bilo veoma lepo i da su na kraju nagrađeni glasnim aplauzom publike. Sa njom se slaže i mlađa sestra.

– Volim da pevam, bilo mi je lepo na nastupu. Svideli su mi se drugari koji su svirali harmoniku – priča četvorogodišnja Katarina koja takođe želi da svira harmoniku kad poraste.

Njihova drugarica iz hora Ina Delić bila je uzbuđena danima pred nastup.

– Bila sam veoma srećna i svaki dan vežbala pesmice. Tamo je bilo puno ljudi, ali ja se nisam stidela da pevam. Uživala sam. Posle nam je teta Vera podelila slatkiše. Dobili smo i diplome. Jedva čekam drugi festival – oduševljena je Ina.

Njenoj drugarici iz hora Dunji Živković (7) ovo je bio prvi nastup.

– Veoma mi se dopalo da pevam pred publikom, kao i solo pevanje mojih drugarica. Radujem se sledećem koncertu, a do tada ću biti vredna i vežbaću – obećava Dunja.