Tanjug
Svetkovina povodom jubileja: Okupilo se hiljade vernika

Svetom arhijerejskom liturgijom 6. oktobra u manastiru Žiča počela je centralna proslava obeležavanja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Srpska crkva je celu godinu posvetila velikom jubileju, a srednjovekovni manastir nadomak Kraljeva izabran je za mesto centralne proslave jer je upravo Žiča bila sedište arhiepiskopije u kom je Sveti Sava rukopoložen u prvog arhiepiskopa Srpske crkve.

Povodom godišnjice patrijarh Irinej objavio je i Poslanicu.

“Zahvaljujući zavetu Svetoga Save koji nam je ostavio 1219. godine kada je izdejstvovao autokefalnost Srpske pravoslavne crkve, srpski narod je uspeo da preživi i pobedi sijaset iskušenja i nevolja koje su ga pratile, a kako vidimo, i danas prate naš narod”, poručio je patrijarh.

Podsetio je da su Srbi uz pomoć tog zaveta preživeli viševekovno ropstvo pod Osmanlijama, albansku Golgotu i strahoviti pokolj stanovništva u Prvom svetskom ratu, zločine okupatora i njihovih saveznika u Drugom svetskom ratu…

“Vernost Svetosavskom zavetu omogućila nam je da preživimo, ali i da ne pokleknemo. Nije dovoljno samo preživeti, treba uspravno stajati! Preživeli smo i teror i egzekucije obezboženih Srba nad sopstvenim narodom, njegovo cepanje na nove, tobožnje nacije, arnautske pobune i zločine od davnih turskih do naših vremena, kao i različita iskušenja na kraju drugog i početku trećeg milenijuma, sve vreme ostajući uspravni”, naveo je u Poslanici poglavar SPC.

Liturgiju u manastiru Žiča služio je patrijarh Irinej uz sasluženje arhijereja SPC dok je svetovne vlasti predstavljao potpredsednik Vlade Srbije i šef diplomatije Ivica Dačić.

U ponedeljak će obeležavanje biti nastavljeno na Kosovu i Metohiji, u okviru kojeg će arhijereji posetiti manastire Dečani i Pećku patrijaršiju, gde će 8. oktobra služiti liturgiju.

Istog dana, u večernjim satima u beogradskom Centru Sava biće održana Svečana akademija sa muzičko-dramskim programom “Zavet Svetoga Save”.

Prva manifestacija obeležavanja velikog jubileja održana je u Zagrebačko-ljubljanskoj mitropoliji, u Mariboru, a od tada je obeležavana u eparhijama u Srbiji i u regionu – Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Hrvatskoj. U Crnoj Gori je dolazak srpskog patrijarha u jednom momentu doveden u pitanje jer su crnogorski ekstremisti tražili da se Njegovoj svetosti zabrani ulazak u ovu državu. To se, na sreću nije dogodilo, dok je više hiljada ljudi došlo da pozdravi srpskog patrijarha ispred manastira Podlastva u okolini Budve.

Godišnjica autokefalnosti SPC se obeležavala i na drugim prostorima gde pravoslavni Srbi žive. Praktično na svim kontinentima gde Srpska crkva ima hramove – u Americi, Australiji, Novom Zelandu, u zapadnoj Evropi…

Vučiću Orden Sv. Save

Veliki jubilej SPC obeležava se pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

SPC je odlučio da predsednika odlikuje Ordenom Svetog Save, koji će Vučiću biti uručen 8. oktobra, na Svečanoj akademiji u Centru Sava.

Najavljeno je da će predsednik održati govor na Akademiji, kojoj će prisustvovati i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, članovi Vlade i diplomatski kor.

Bez poglavara drugih crkava

Malo je pravoslavnih hrišćanskih crkava koje se mogu pohvaliti jubilejom kao što je osam vekova samostalnosti. Otud je čudnije što SPC veliki jubilej nije iskoristila da ugosti poglavare pomesnih pravoslavnih crkava.

Pozivajući se na nezvanične izvore u vrhu SPC, dnevnik “Danas” je objavio da su ranije upućeni pozivi sestrinskim pravoslavnim crkvama povučeni. Razlog za odustajanje je navodno spor Carigradske patrijaršije i Ruske pravoslavne crkve oko ukrajinskog crkvenog problema, uz podsećanje da SPC pretenduje da bude posrednik u ovom međupravoslavnom sporu.

Bezgranična žrtvena ljubav

Patrijarh Manojlo I Carigradski je 1219. godine u Nikeji rukopoložio Svetog Savu u “arhiepiskopa srpskih i primorskih zemalja”, dok je Srpska crkva dobila autokefalnost i dostojanstvo arhiepiskopija. Od tada se srpski arhiepiskop birao i posvećivao u srpskoj zemlji.

Sveti Sava (svetovno ime Rastko) bio je najmlađi sin Stefana Nemanje, velikog srpskog župana.

Prema rečima patrijarha Irineja, zahvaljujući opredeljenju Svetog Save omogućeno je i dovršeno identitetsko uobličavanje i sazrevanje srpskog naroda, što je i formiralo Svetosavski zavet, odnosno, “zavet bezgranične žrtvene ljubavi prema svom narodu, njegovoj Crkvi i državi, prema istini, pravdi i slobodi”.

Temelj identiteta

“Naš narod u najvećem periodu svoje istorije nije bio objedinjen unutar istih državnih granica, pa ipak nije izgubio svoj identitet, jer ga je čvrsto ukotvio u Crkvi. Tako i danas, tamo gde je prisutna u srpskom narodu, Crkva čini temelj njegovog identiteta. Posebno u krajevima gde je ugrožen, narod u Svetosavskoj crkvi nalazi snagu za dalji opstanak, nalazi tiho pristanište i utehu za svakodnevni život. Bez Svetosavske Srpske pravoslavne crkve, mi Srbi, kao narod, danas ne bismo ni postojali”, piše u patrijarhovoj Poslanici.

Izložba u Patrijaršiji

Povodom jubileja, u Muzeju Srpske pravoslavne crkve, u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu, 9. oktobra biće otvorena izložba “Osam vekova umetnosti pod okriljem SPC”.

Posetioci će moći da vide 135 rukopisnih knjiga, među njima i one pisane na pergamentu u manastirima Dečani i Pećkoj patrijaršiji. Takođe, biće u prilici da vide i ikone iz druge polovine 16. veka, epitrahilj Svetoga Save na kome je zlatnim koncem izvezena pohvala najvećem srpskom svetitelju, kao i odoru kneza Lazara. Izložba će biti otvorena do 9. decembra.