Lična arhiva
Za uspomenu: Zajednička fotografija takmičara i organizatora

Tradicionalna gastro-turistička manifestacija Miris juga 2021. održana je u Nišu u etno-kompleksu Konstantinov Konak na Viniku.

Manifestacija je bila posvećena preminulom Zoranu Miraševiću, dugogodišnjem predsedniku Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša, koje je i organizator takmičenja. Za pripremanje ribljeg kotlića i 15 izložbenih radova u nacionalnoj kuhinji prijavile su se 22 ekipe. Ova manifestacija je svojevrstan majski uranak ugostitelja koji se održava četvrtu godinu zaredom. Takmičarskog je karaktera zastupljene su dve discipline – nacionalna kuhinja i pripremanje riblje čorbe. Nacionalni meni upotpunile su tradicionalne srpske pite i kolači koji su bili prezentovani, a najboljima su podeljene medalje i pehari. Održavanje ove manifestacije je odobrio Institut za javno zdravlje Niš.

PONOSNI: Staniša sa unukom Milošem i zasluženom diplomom

Kao i na više manifestacija širom Srbije, prvo mesto je osvojio poznati ugostitelj istočne Srbije, Staniša Kržanović, vlasnik vlaškog nacionalnog restorana Miročanac iz Miroča sa svojim unukom Milošem Kržanovićem.

On je za ovu priliku prezentovao vlašku kuhinju, pa su se tu našli vlaški ražanj, mućkalice, seljačko meso, poznati vlaški kačamak i proja, riba, srneće šnicle u medu sa pavlakom, srneći zapunci, barena ovčetina, vlaški drob od jagnjećih iznutrica, jagnjetina u mleku, teletina pod sačem, vlaška plašinta sa sirom i pekmezom, prženi i pohovani miročki sir, vlaška torta i drugi vlaški specijaliteti.

– Veoma sam ponosan i raduje me što smo ja i moj naslednik, unuk Miloš, osvojili po drugi put prvo mesto i dobili medalju, pehar i diplomu. Unuk Miloš završava treću godinu za kuvarskog tehničara i dogodine ako Bog da završiće i četvrtu godinu. Pokažem mu i učim ga kako se spremaju naši vlaški specijaliteti i verujem da ću imati pravog naslednika – izjavio je Staniša Kržanović, vlasnik restorana Miročanac i ovogodišnji pobednik gastro-turističke manifestacije Miris juga 2021. u Nišu.

U ocenjivanju hrane učestvovali su poznati svetki velemajstori gastronomije Miljan Stojanić iz Kosjerića, Miloš Milošević iz Ivanjice i Vuk Mirović iz Podgorice.

Miročanac spremio bogatu trpezu

Žena na čelu Udruženja

Na sednici Upravnog odbora Udruženja UTP Ančica Dimitrijević, dosadašnji zamenik predsednika, profesor Ugostiteljsko-turističke škole u Nišu jednoglasno je izabrana za predsednika Udruženja Ugostiteljsko-turističkih poslenika.

– Ovo je prva manifestacija koju organizujemo ove godine i posvećujemo je čoveku koji je bio sinonim gastronomije našeg podneblja i naša pokretačka snaga u svemu što smo, kao udruženje, radili i postigli poslednjih 15 godina. Ovo će biti prilika da pokažemo da smo dostojni nastavljači njegovih ideja – kaže Ančica Dimitrijević, novoizabrana predsednica Udruženja UTP Niša.

Sa velemajstorom kulinarstva Vukom Mirovićem

Pobednici

Na takmičenju održanom u čast Zoranu Miraševiću u etno-kompleksu Konstantinov Konak na Viniku nagrade su osvojili:

Nacionalna kuhinja

1. Restoran Miročanac – Miroč

2. Ivana Krainčanić – Vlasotince

3. Udruženje žena Slatki zalogaj – Rekovac

Riblji kotlić

1.Đenerali – Aleksinac

2. Ekipa Mrak – Niš

3. Radmila Miljković – Niš