Tanjug
Patrijarh Porfirije

Nema veće pravde od toga da na ovom mestu bude svetinja i da se okupljaju monasi i monahinje, koji su od Boga prizvani da neprestano uznose molitve za mir među svim ljudima, poručio je patrijarh srpski Porfirije u besedi posle crkvene službe u manastiru Jasenovac. Novi poglavar Srpske pravoslavne crkve podsetio je da je i ranije dolazio na najveće stratište srpskog naroda i da je svaki put osećao paradoks da “ovo prostim okom gledano mesto užasa bude stopa iz koje niču stub i oganj mira koji se uznosi na nebo i oko kojeg se onda koncentričnim krugovima poruka tog mira, njegova snaga i energija šire sve dalje”. Ističući da je svaki put u Jasenovac dolazio sa željom da se okrepi i duhovno osnaži, patrijarh je otkrio da je na ovom stradalničkom mestu uvek osećao potrebu da se “pred bezbrojnim mučenicima preispita”.

– Pitao sam se: “Ima li šta da sam učinio, a da nije trebalo?” Isto tako sam pitao mučenike, stojeći ovde: “Ima li šta da mogu učiniti?” I kad god bih dobio odgovor, trudio sam se da pođem tim putem – kazao je poglavar SPC.

Govoreći o stravičnim zlodelima u jasenovačkom logoru, poglavar SPC je rekao da su se oni koji su ovde činili zločine ispisali iz svakog naroda.

– Oni su se upisali u neljude. Zlo ljudsko je malo gde pokazalo svoju neljudsku stranu kao ovde. Zato je na ovom mestu najbolje ćutati. Molitveno ćutati! Pored svih elemenata i doživljaja, kad god bi ovde dolazio, osećao bih suzne molitve. Na ovom mestu ljudi su pokazali koliko se mogu otuđiti od onoga što je u njih položio Gospod. Svaki put kad sam dolazio pitao sam se da li je moguće da je ljudsko zlo ovo uradilo – naglasio je patrijarh.

Istovremeno, kako je objasnio, na ovom mestu je uvek osećao i dubinsku blagodat i poziv da se preispita.

Osetio sam i glas mučenika koji pozivaju i mene na pokajanje – ukazao je Porfirije, poručivši da je svaki čovek stvoren po slici i prilici Božjoj, kao i da Jevanđelje, koje nije nikakva nerazumljiva nauka, svakome od nas kaže da smo braća i da smo svi pozvani da budemo braća. Patrijarh srpski je na kraju besede istakao da će nastaviti da dolazi u Jasenovac da se moli sa sestrinstvom manastira i pozvao monahinje da se i one mole za njega kako bi sigurno koračao napred. Osim sveštenstva Eparhije pakračko-slavonske na čelu sa vladikom Jovanom, molitvi u Jasenovcu prisustvovali su srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, predsednik Srpskog nacionalnog veća Milorad Pupovac, sveštenstvo Katoličke crkve predvođeno biskupom požeškim Antunom Škvorčevićem, kao i stanovnici ovog mesta, u kojem živi tridesetak Srba.

Mesto pokajanja i vaskrsenja

Patrijarha Porfirija u jasenovačkom manastiru dočekao vladika Jovan.

– Ovde u Jasenovcu, mestu neopisivog stradanja, ali i neopisivog pokajanja, živi hrišćanstvo. Vi ste došli ovde i to je za sve nas znak da je srpski patrijarh kada je izabran došao u stradalnu Baniju, da uteši i da pomogne, a zatim u stradalni Jasenovac. Dobro nam došli Vaša svetosti, na ovo mesto, pokajanja i vaskrsenja – poručio je episkop pakračko-slavonski.

Svetinja razorena tri puta

Manastir Jasenovac sa crkvom posvećenom rođenju Svetog Jovana Preteče pripada eparhiji pakračko-slavonskoj, a za vreme episkopa slavonskog Save bio je i sedište eparhije. Manastirska crkva je sagrađena 1775. godine, ali je uništena 1941. godine. Razorena je rukama prvih jasenovačkih logoraša, koje su ustaše primorale da počine to nedelo. Hram je obnovljen i osvećen 1984. Međutim, ponovo je oštećen u ratnim sukobima 1991. godine. Tokom hrvatske operacije “Bljesak” u maju 1995. manastirska crkva je oskrnavljena i poharana. Ponovo je obnovljena 2000. godine, kada je vladika Sava Jurić Crkvu Rođenja Svetog Jovana Krstitelja proglasio za manastir. Svetinja je oštećena i u decembarskom zemljotresu u Hrvatskoj.