youtube/ FRANCE 24 English
Zoran Milanović

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović vratio je Branimiru Glavašu generalski čin i sve ordenje koje mu je Ivo Josipović oduzeo 2010. godine nakon što je pravosnažno osuđen na osam godina zbog ratnih zločina nad Srbima u Osijeku.

Milanović je “rehabilitovao” Glavaša na osnovu presude iz 2015. kojom je on, pod veoma čudnim okolnostima, oslobođen svih optužbi, a proces vraćen na početak.

Glavaš je na ovu “čast” uredno zahvalio Milanoviću zbog “poštovanja ustava” mada je na desetine preživelih svedoka u više dosadašnjih procesa otvoreno govorilo o zločinima nad Srbima koji su počinjeni upravo po njegovom direktnom naređenju.

Milojko Budimir, generalni sekretar Udruženja Srba iz Hrvatske, kaže da je ovo još jedan dokaz da u Hrvatskoj nema razlike u ideologijama kada su u pitanju Srbi i srpske žrtve.

– Svaki komentar na vraćanje ordenja zločincu je suvišan. Pa Glavaš se otvoreno hvalio da je ustaša, a to je i dokazao u zločinima u Osijeku. Sve to jasno ukazuje da je Zoran Milanović, ma koliko sebe želi drugačije da predstavi, zapravo na istim pozicijama kao i drugi političari u Hrvatskoj. Ovaj primer je pokazao da u Hrvatskoj zapravo nema razlika u ideologiji. Ordenje je i dalje namenjeno “junacima” nad Srbima – ističe Budimir.

I Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova Srbije i lider Pokreta socijalista tvrdi da se kroz vraćanje ordena osumnjičenom za ratne zločine vidi odnos Hrvatske prema Srbima.

– Svako ko je ubijao Srbe za njih je heroj i čak ni pravosnažne presude hrvatskih sudova nisu razlog da se ubice Srba ne unaprede i nagrade. Milanović je vratio činove i odlikovanja ustaši, osuđenom ubici srpskih civila. Da li je to Hrvatska preko koje mi treba da uđemo u EU, da li su to vrednosti koje Srbija treba da usvoji kao svoje? – upitao je Vulin i zatražio da se od hrvatskog ambasadora u Srbiji zatraži razjašnjenje “zašto se nagrađuje dokazani ustaša i ubica”.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta Milanovićev potez ocenjuje kao skandalozan.

– Ovim sramnim činom Milanović je po ko zna koji put potvrdio da je neprijatelj Srbije i srpskog naroda jer štiti ratne zločince, najdublje vređa i ponižava srpske žrtve i njihove porodice i ruga se pravdi – ističe Linta i podseća da je Glavaš bio gospodar života i smrti u Osijeku i okolini i da je odgovoran za nestanak, hapšenja, mučenja i likvidacije više od 100 Srba tokom 1991. i 1992. godine.

– Slučaj Glavaš je jedan od mnogih primera da je hrvatsko pravosuđe etnički motivisano i da u najvećoj meri donosi oslobađajuće presude ili sramotno male kazne pripadnicima hrvatskih vojnih i paravojnih snaga za koje postoje čvrsti i mnogobrojni dokazi da su počinili svirepe i masovne zločine nad Srbima – tvrdi Linta.

On je pozvao Tužilaštvo za ratne zločine Srbije da pokrene istragu i podigne optužnicu protiv odgovornih za hapšenja, mučenja i likvidacije srpskih civila u Osijeku.

Udvaranje desnici

Da Milanović ubrzano pokušava da pridobije simpatije tvrde desnice u Hrvatskoj pokazuje činjenica da je nedavno primio osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića, ali i što je odlikovao generala HVO Zlatana Miju Jelića.

Ovog generala vlasti BiH terete za teške ratne zločine tokom poslednjeg rata u Bosni.

Gospodar života i smrti

Za Glavaša su preživeli tvrdili da je bio “gospodar života i smrti” i to ne samo u Osijeku gde je optužen za mučenja i ubistva više desetina Srba, već i prethodno za Vukovar u kome je oteto i ubijeno oko 200 najviđenijih građana srpske nacionalnosti. Proces za ove ratne zločine nikad nije pokrenut. U procesu koji je vođen za zločine u Osijeku, jedan od svedoka, Krunoslav Fehir, pripadnik paravojne jedinice potvrdio je da su u garažu dovođeni mnogi Srbi gde su mučeni, između ostalog i tako što su ih prisiljavali da piju kiselinu iz akumulatora. Po rečima svedoka, Glavaš je naređivao koga treba likvidirati, a u dugotrajnim sudskim postupcima mnogi svedoci su sprečeni da iznesu punu istinu. Glavaš je bio zapovednik odbrane Osijeka, a zarobljene Srbe su pripadnici Hrvatske vojske ubili i bacali u reku Dravu. Nesrećnim ljudima vezali bi ruke, a na ustima su imali zalepljen selotejp.

Šovinizam i posle izbora

Da se uzavrele šovinistčke strasti u Hrvatskoj ne smiruju dokazao je i incident koji se dogodio u nedelju uveče u Zagrebu posle saopštavanja rezultata lokalnih izbora u tom gradu. Naime, nešto pre pobedničkog govora novog gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića, u njegovom izbornom štabu platforme leve orijentacije Možemo, u Muzeju savremene umetnosti, nepoznati stariji muškarac preko požarnog ulaza uspeo je da dođe do pozornice, gde su ga zaustavili pripadnici obezbeđenja. On im je uputio uvrede i po podu prolio zapaljivu tečnost, koju je potom zapalio, navodi Index. Vatra je brzo ugašena, ali se muškarac zatim potukao sa obezbeđenjem i otišao, vičući okupljenima u štabu: “Komunjare, sve ću vas ubiti”.

Inače, Tomašević je u drugom krugu lokalnih izbora u Hrvatskoj, sa 65,25 odsto glasova, postao novi gradonačelnik Zagreba. Njegov protivkandidat iz desničarskog Domovinskog pokreta Miroslav Škoro osvojio je 34,75 odsto glasova. U trci za prvog čoveka Vukovara pobedu je odneo dosadašnji gradonačelnik i bivši hadezeovac Ivan Penava, ispred liste IP-NL, HKS, dok je u Osijeku kandidat HDZ-a Ivan Radić osvojio 62,69 odsto glasova. Na čelu Splita biće Ivica Puljak, kandidat Centra za gradonačelnika, a u Rijeci u gradonačelničku fotelju će sesti aktuelni zamenik Marko Filipović (SDP, HSU, IDS, HSS).