ATAImages
Likvidacija vršnjaka: Cveće i umrlice ispred škole na Vračaru

Srbija je još uvek u šoku nakon dva masakra koja su se dogodila 3. i 4. maja u Beogradu i okolini Mladenovca kada su Kosta. K. (13) i Uroš B. (21) pucajući u svoje vršnjake zavili u crno 18 porodica.

Mada je prošlo skoro mesec dana javnost ne prestaje da se svakodnevno bavi novim detaljima iz ranijeg doba njihovog života, kao i dana nakon masovnih ubistava.

Dečak ubica je, kako objavljuju beogradski mediji mnogo vremena provodio na društvenim mrežama Jutjub, Instagram, Snepčet i Tik- tok, i to na svom mobilnom telefonu. On je tokom izolacije u vreme pandemije korone znao satima da igra sa drugarima na mreži igrice u kojima se puca, ali i prestao da koristi kompijuter kada su ga iz nekog razloga izbacili iz te grupe.

Uroš B. koji je izrešetao nevine ljude iz automobila u pokretu je, kako su otkrili njegovi poznanici bio opčinjen igricom GTA, poznatom po surovosti i brutalnom nasilju i ta igra mu je, navodno, bila uzor za masakr!

Kosta K. u psihijatrijskoj klinici svakodnevno dočekuje lekare pitanjem da li izlazi, jer “nema više razloga” da ostane kada su pregledi obavljeni. Stručnjaci, pak smatraju da on i dalje predstavlja opasnost.

Otac tog dečaka je još uvek CZ-u, a ispituje se da li je počinio krivično delo protiv opšte sigurnosti zbog vođenja sina u streljanu i, kako se sumnja, obuke da koristi vatreno oružje, što je on negirao. Saslušana je i majka dečaka ubice. Ona je rekla da je prvomajske praznike proveo sa drugom van grada, a veče uoči zločina gledao je film sa porodicom. Bio je usporen kada ga je kobnog jutra probudila za školu, ali da se nije naslućivalo da bi nešto moglo da se desi.

Psihijatrijsko veštačenje

Psihijatrijska ustanova za decu i omladinu u kojoj se nalazi jedan od najmlađih masovnih ubica na svetu i okolina bolnice su zbog njega pod stalnim nadzorom nekoliko patrola policije. Uroš B. je iz pritvora u Smederevu, prebačen u beogradski Centralni zatvor radi psihijatrijskog veštačenja.