Pixabay.com

U roku od samo nekoliko dana Srbiju i region potresla su dva masovna zločina. Nažalost, to nisu i jedini takvi događaji koji su se odigrali u Srbiji u ovom veku.

U Leskovcu je 27. jula 2002. Dragan Čedić počinio sedmostruko ubistvo, a zatim se ubio.

Čedić je prvo ušao u bilijar klubu Sedam u Ulici Filipa Višnjića 11, ubio muškarca koji je tada bio u vezi sa njegovom bivšom – Nenada Lukića (31) i ranio Slavoljuba Kržalića (47).

Potom, u kući svoje tašte ubio je bivšu suprugu Biljanu Čedić (28), njene sestre Ivanu Kalčić (31) i Jelenu Zdravković (25), Jeleninog supruga Bobana (24) i Biljaninu komšinicu Jelenu Zlatković (29) i ranio njenu drugaricu Maju Bojković (26).

Smrtonosni pohod završio je u kući u Ulici Cara Uroša 49, 500 metara dalje, u kojoj je ubio Biserku Ristić (48), tetku ubijenih sestara, a njenog supruga Blagoja (51) i sina Đorđa (16) ranio.

U Jabukovcu kod Negotina, istog dana, ali pet godina kasnije, odigrao se nezapamćeni zločin kada je Nikola Radosavljević ubio devet, a teško ranio dve osobe. Posle zločina, pokušao je samoubistvo, ali je u tome sprečen i uhapšen.

Pokolj u Velikoj Ivanči dogodio se 9. aprila 2013. kada je hicima iz pištolja ubijeno 13 ljudi.

Počinilac, šezdesetogodišnji Ljubiša Bogdanović je prvo u svojoj kući ubio 83-godišnju majku Dobrilu i 42- godišnjeg sina Branka, zatim provalio u susednu kuću porodice Despotović gde je pobio svih pet članova, uključujući dvogodišnjeg Davida. Zatim je ubio po dvoje članova porodica Ješić, Mijailović i Stekić. Lančano ubistvo, koje je trajalo oko pola sata, završilo je dolaskom policije i pokušajem da izvrši samoubistvo hicem u glavu. Na licu mesta je ubijeno dvanaestoro ljudi, a jedna žrtva je preminula u bolnici.

Krvavi pir u Senti

U Senti, u noći između 16. i 17. maja 2015, Rade Šefer je nakon svadbe sina iz puške pobio šestoro ljudi. On je dan nakon venčanja svog sina sa Natalijom Bajtai u kući mladinih roditelja u mestu Martoroš ubio nju, njene roditelje i svoju suprugu. Pre toga je u mestu Orom ubio svoju taštu i tasta.

Nakon masovnog ubistva, Šefera je u samoodbrani ubio mladin teča iz Francuske.