EPA/Philipp Guelland

Neki mladi preduzetnici milenijalci su postali milijarderi pre tridesete, a najpoznatiji od njih je Mark Cukenberg osnivač Fejsbuka, koji danas ima 36 godina i 96 milijardi dolara. Poznat je po skromnosti i neverovatnim inovativnim idejama kojim stalno uvećava bogatstvo. Prošle godine je nagovestio ideju integracije Voc apa, Mesindžera, Instagrama u jedinstvenu platformu za razmenu poruka, a proteklih dana se čulo da je krenuo s tim povezivanjem.

On nije jedina ekonomska sila sveta. Amerikanac Ivan Špigl (30), izvršni direktor Snepčet kompanije, težak je 1,5 milijardi dolara. Kao diplomac Stenforda, sa navršene 24 godine u saradnji sa dve godine starijim Bobijem Marfijem, promenio je svet razvijanjem aplikacije koja daje privremene slike. Marfi kao glavni u tom poduhvatu, takođe je milijarder, a obojica megapopularni među korisnicima društvenih mreža.

Nejtan Blekarčik (37) je takođe milijarder zahvaljujući kompaniji Erbnb, najvećoj svetskoj platformi za iznajmljivanje i rezervisanje smeštaja, osnovane pre 12 godina kada je imao 25. Na lageru kompanije za iznajmljivanje i prodaju su milioni kuća, a kao njen suosnivač i glavni strateg bogatstvo meri u milijardama.

Ne treba zaboraviti planetarno poznate Amerikanke sestre Kardašijan i Džener koje su se proslavile kao rijaliti zvezde i pretvorile taj posao u novo zanimanje. Tu nisu stale, već zarađuju na najrazličitije načine, uglavnom oslonjene na društvene mreže. Kajli Džener je Instagram zvezda sa zaradom od 900 miliona dolara godišnje, a desi se da samo po jednoj objavi zaradi milion i uz to 800 miliona inkasira na sopstvenoj kozmetičkoj liniji. Kim Kardašijan je teška 350 miliona dolara, kraljica je društvenih mreža sa vlastitom aplikacijom, knjigom selfija, dok je njena sestra Kloi Kardašijan producentkinja rijalitija i vlasnica odevne linije Gud Amerikan. Njihova sestra Kortni Kardašijan ima 35 miliona od sponzorskih ugovora na društvenim mrežama.

Želje iznad realnosti

Mnogi od milenijalaca u anketama kažu da rade poslove za koje nisu mnogo plaćeni i koji ih ne zadovoljavaju i da mnogo volontiraju, pa da u životu nisu dobili sve što su hteli. Većinom kažu da postoji raskorak između onog što žele i što imaju. Ipak, veruju u snove i misle da ih ništa u tome ne može sprečiti. Odnosno, postavljaju sebi visoke ciljeve.

Politika im nezanimljiva

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc i severnokorejski lider Kim Džong Un su najpoznatiji milenijalci političari. Za sada Y generacija nema poverenja u političke lidere, a na pitanje kakav uticaj imaju određene grupe, uključujući nevladine organizacije, poslovne, religijske i političke lidere, svega 19 odsto njih veruje da je uticaj političara dobar, dok čak 71 procenat njih misli da je negativan.