Svi užival: Učesnici prve radionice

Srpska deca širom dijaspore, pre svega u Evropi imaće u subotu 16. januara izuzetnu priliku da nauče nešto više o životu i radu srpskih velikana, Nikole Tesle i Mihajla Pupina. U organizaciji Sava onlajn škole srpskog jezika, kulture i tradicije iz Beograda od 19 časova (po beogradskom vremenu), biće održana interaktivna Zum književna radionica pod nazivom “Zagledani u zvezde: Tesla i Pupin”.

Ova radionica je već održana za decu iz Australije i Novog Zelanda, a utisci mališana i njihovih roditelja su fantastični. Uz njih radionicu su pratili i mališani iz Beograda, Hrvatske, Danske. Iako je bilo predviđeno da traje jedan sat, radionica je trajala pola sata duže jer su deca o našim naučnicima neumorno postavljala najrazličitija pitanja gostu predavaču Aleksandri Ninković Tašić.

Iva iz Australije kaže da je radionica je bila super!

– Mogli smo da pitamo Aleksandru sve sto smo hteli, smejali smo se i pričali. Aleksandra je rekla da je i Nikola Tesla bio nemiran kao mali i da nije uvek slušao mamu. To mi je bilo super!

Slični su i utisci Sare sa Novog Zelanda:

– Radionica mi se mnogo, mnogo dopala zato sto sam puno toga novog čula o Tesli i Pupinu. Jedva čekam sledeću radionicu.

Radionica se dopala i odraslima.

– Deca su uživala u predavanju divne Aleksandre koja se zaista potrudila da priču učini što zanimljivijom prilagodivši je pritom uzrastu dece koja su bila prisutna. Uživali smo i mi roditelji – utisak je majke četvorogodišnje Eve iz Australije.

Iako je radionica organizovana za mališane iz Australije i Novog Zelanda bilo je učesnika i iz Beograda, Hrvatske, Danske.

Osnovna ideja organizatora je da deci koja žive van Srbije, rasuta po svetu, na zabavan, kreativan i interaktivan način približe važna imena srpske nauke i stožerne ličnosti srpske kulturne tradicije. Tesla i Pupin su imali različite životne puteve i bili su različiti tipovi ličnosti, ali su imali nešto što im je bilo zajedničko. Obojica su bili ponosni na svoje srpsko poreklo i okrenuti svom srpskom kulturnom nasleđu. Zato su oni pravi uzori za svu našu decu koja žive širom sveta ne samo kao veliki naučnici, već i kao ljudi koji su sačuvali svoj koren, vezu sa podnebljem odakle su potekli i svojim maternjim jezikom, kulturom i tradicijom. Radionica će u prvi plan staviti detinjstvo srpskih naučnika, ali će biti reči i o njihovom delu, zagledanosti u zvezde, njihovim majkama koje su obojica izuzetno poštovali i mnogim drugim važnim delovima iz njihovih biografija

Gošća radionice u subotu biće ponovo Aleksandra Ninković Tašić, predsednica Obrazovno-istraživačkog društva “Mihajlo Pupin” i multikulturalna ambasadorka Uneskovog kluba Univerziteta Sorbona. Aleksandra je godinama posvećena istraživanju i prikupljanju arhivskog materijala koji se odnosi na život i delo Mihajla Pupina, a čitalačkoj publici je dobro poznata kao autorka više knjiga posvećenih srpskim velikanima. “Zvezdobrojci 1”, “Zvezdobrojci 2”, “Objedinjene autobiografije Mihajla Pupina i Nikole Tesle”, samo su deo njenih knjiga koje za cilj imaju afirmaciju i čuvanje istorije srpske nauke.

Svi koji žele da prisustvuju radionici mogu da se prijave putem sajta škole njnjnj.savaedu.com/radionica
na jednostavan način. Posetioci će moći da postave pitanja o Tesli i Pupinu, a osim dece, mogu da se prijave i roditelji, kao i svi drugi koji žele da nauče nešto više o srpskim velikanima.

Aleksandra Ninković Tašić

Zlatni putokaz

– Govoriti deci o Mihajlu Pupinu i Nikoli Tesli, to je pravi zavet. Nešto najlepše i najdelatnije što može da se desi u pogledu na istoriju srpskog naučnog nasleđa. Nisu oni bili samo naučnici, oni su zlatni putokazi kako živeti i kako postati dobar čovek, kako gledati i zagledati se u zvezdani svod nad nama. Radionica sa decom u Australiji bila je, malo je reći, ushićenje. Bilo je savršeno, bilo je dirljivo, bilo je pravo i istinito. Pričati sa njima o ovakvim velikanima, značilo je oživeti ih, značilo je stvarati zlatne putokaze njihovog nasleđa. Postoji mnogo načina kako se odužiti našem Pupinu i našem Tesli, ali na ovaj način, to je nadelatnije i najbolje – kaže Aleksandra Ninković Tašić.

Inspiracija mladima

Ivana Marčeta, profesor književnosti koja živi u Krojzlingenu u Švajcarskoj takođe je učestvovala u prvoj radionici.

– Učestvovati u ovakvoj radionici sa fantastičnom Aleksandrom Ninković Tašić i sjajnom decom, privilegija je koja se ne dobija svakodnevno. Radionica je bila puna emocija, deca su pomno pratila sve što je Aleksandra pričala, na njima pristupačan način, o životu naša dva velikana. Postavljali su pitanja i komentarisali, pokazajući neverovatnu radoznalost i znatiželju za živote i rad Mihajla Pupina i Nikole Tesle. Pitanja su bila potpuno raznovrsna, od toga koja im je bila omiljena životinja i kojim su se sportom bavili, do njihovih postignuća i otkrića. Ovom radionicom smo postigli ono što smo i želeli: da inspirišemo decu da se ugledaju na Pupina i Teslu, na njihovu čestitost i dobrotu kao primarnu vrednost u životu – rekla je Ivana koja je i koordinator odnosa sa medijima za onlajnškolu Sava.