Tanjug/AP
Sirija

Crne prognoze o mogućnosti novog globalnog sukoba nisu slučajne, kaže za “Vesti” Živadin Jovanović, nekadašnji ministar inostranih poslova SR Jugoslavije i predsednik Beogradskog foruma za svet ravnopravnih koji opasnost od novog svetskog rata vidi u dugotrajnoj krizi sadašnjeg sistema, produbljivanju nepoverenja, zaoštravanju odnosa između najmoćnijih svetskih sila i odsustvu strateškog dijaloga.

Pritom, kako ističe, sile koje usled kraja unipolarnosti u svetu gube privilegije, razmišljaju da ih zadrže silom, uključujući i nuklearnu.

– Pogoršavaju se odnosi Rusije i SAD, SAD i Kine, Rusije i EU, a to ne bi trebalo olako shvatati – ukazuje naš sagovornik, uz napomenu da ključni planetarni igrači odmeravaju sopstvene snage, koristeći probleme u nekim područjima i male vruće ratove.

– Bliskoistočna kriza može biti izvor većeg sukoba, a širi se od Sirije do Iraka ka Čečeniji, Azerbejdžanu i Jermeniji i gledano dalje na žarišta poput onog u Somaliji. To su kockice miljea s latentnom mogućnošću prerastanja u veće okršaje, a primetni su pipci najvećih sila na planeti.

Velika je opasnost u odsustvu otpora destabilizaciji i globalizaciji.

– Nad Bliskim istokom kreću se na malom opsegu, američki, ruski i turski bombarderi, što može imati velike posledice. UN ne reaguju na rast tenzija i ratnohuškačku propagandu, a nije se jednom desilo da je svet zbog nedovoljno savesti ušetao u svetski sukob. Potcenjena je opasnost, a kumuliraju se krize multinacionalnog liberalnog korporacijskog sistema, pa ekonomska i nova izazvana korona virusom.

Profit je, kaže on, postao sam sebi cilj, a u socijalnom raslojavanju, kapital je otuđen i državne strukture servis nehumanog sistema.

– Sistem je proizveo ekonomsku krizu kakva je bila od 2008. do 2012, ali nije rešena. Pandemija je došla sada kao šok, ali ona nije izazvala novu, već produbila i ubrzala postojeću krizu poretka i ima centara moći koji misle da bi se taj sistem mogao spasiti sukobom svetskih razmera.

NATO trupe se, kaže, gomilaju od Baltika preko Crnog do Sredozemnog mora i Persijskog zaliva, ali i od Japana, Tajvana i Južne Koreje, preko Južnog kineskog mora do ostrva u Indijskom okeanu.

– Na delu je i militarizacija Evrope, gubljenje njene strateške stabilnosti i produbljivanje sistemske krize, pa trka u naoružanju, minijaturizacija nuklearnog oružja, tj. strategije koja uključuje pravo na njegovu preventivnu upotrebu, sankcije i trgovinski propagandni ratovi kojima se Rusija i Kina proglašavaju malignim, otimačina prirodnih, energetskih i strateških resursa, masovne migracije i korišćenje terorizma.

Sva ta dešavanja govore, prema rečima Jovanovića, da glavna opasnost dolazi od najmoćnijih čiji potencijali slabe, a kako navodi, taj pad njihove moći datira od NATO napada na SRJ 1999, kada je planeta iz unipolarnosti počela da se kreće ka multipolarizaciji.

– Ova promena dovodi u iskušenje SAD i Zapad da silom brane pozicije koje su imali u prošlosti i deluje da će oni i njihov instrument NATO pre braniti sopstvenu unipolarnost, nego mirno posmatrati kako Rusija, Kina i ostale zemlje BRIKS izrastaju u novu globalnu realnost.

Izlaz iz ovog stanja on vidi u hitnoj obnovi dijaloga najmoćnijih pod okriljem UN na samitu stalnih članica SB.

– Dijalog, pad tenzija i nepoverenja i multilateralizam su prioritet, jer šta je logičnije od minimuma zajedničkih interesa u koje spadaju i kontrola pandemije, vladavina prava, normalizacija rada svetskih institucija, mirno rešavanje konflikata i sporova, pokretanje inkluzivnog rasta svetske ekonomije, reafirmacija suverene ravnopravnosti bez mešanja u unutrašnje poslove država, zalaganje za ljudska prava pravnim sredstvima, a nikako silom, pretnjama i ucenama – kaže Jovanović.

Slom kapitalizma

– Na delu je kriza globalnog svetskog poretka. Stari je prilično razoren posle pada Berlinskog zida, a pobednici Hladnog rata ne žele pravila ili ograničenja za sebe, već za druge, što nije znak razumevanja nove realnosti. Ekonomska kriza je posledica prevaziđenosti neoliberalnog kapitalizma i zato se ne rešava ni restrikcijama, ni sitnim popravkama, naročito ne enormnim štampanjem dolara ili evra – kaže Živadin Jovanović i ističe da je pandemija razotkrila nehumanu prirodu sistema.

Nagomilane pretnje

Pretnja su, kaže Živadin Jovanović, i kršenje bezbednosnog i pravnog poretka uspostavljenog na ishodu Drugog svetskog rata, revizija novije istorije pri čemu su razbijanje SFRJ i agresija NATO na SRJ, bili tačka preokreta ka primeni “prava sile” i širenje NATO ka Rusiji, pa kršenje povelje UN, neprikosnovene uloge SB UN i Završnog dokumenta OEBS kao i militarizacija privrede, političkog odlučivanja i diplomatije.

Sutra – Zveckanje oružja u doba korone (3): Virus produbio razdor