Pixabay.com

U javnosti se na pominjanje mogućnosti trećeg svetskog rata od nekih teoretičara čuje da su to izmišljotine i teorije zavera, ali ako se sumira sadašnja situacija u svetu, kao da je već počeo, a da nam niko nije javio, tumači za “Vesti” bivši operativac Državne bezbednosti Božidar Spasić.

– Nama koji se ovom temom bavimo, miriše da bi trvenja između Sjedinjenih Američkih Država i Kine mogla da uvuku čovečanstvo u rat svetskih razmera. Ima i drugih žarišta širom planete i različitih interesa, pa tako i teoretičara koji govore o sudaru Istoka i Zapada, odnosno sukoba civilizacija i sukoba eksploatacija. Posle Drugog svetskog rata bila su to dva suprotstavljena saveza sastavljena od više zemalja. Nema više Varšavskog pakta, ali s obzirom na podužu istoriju, s vremena na vreme, teoretičari ukažu na mogućnost da na toj relaciji nešto bukne – ukazuje Spasić na potencijalna žarišta.

Ukoliko bi, kaže naš sagovornik, ne daj Bože, došlo do novog globalnog sučeljavanja, ne bi bio kao prethodni Drugi svetski rat ili neki kasniji veći sukobi.

– Obično se priča o zveckanju oružja, ali vidimo zveckanje kompjuterima, dronovima i satelitima. Zato bi novi planetarni rat, ako bi do njega došlo, samim tim, bio potpuno drugačiji od ranijih, jer bi to bila druga tehnologija ratovanja. Uostalom na primeru nedavnog sukoba Azerbedžana i Jermenije videli smo da je počeo dronovima, a bespilotnih letelica je bilo i u Siriji – tumači Spasić.

Uz SAD i Rusiju su, kako ističe naš sagovornik, dobro naoružane i Francuska i Nemačka koja ima jednu od najmodernijih tehnologija u svetu, ali je drži daleko od očiju javnosti.

– Ono što zabrinjava je da je bilo skorijih ratova koji su počinjali oko neke gluposti. Sada bi to, međutim, bila sukobljavanja oko sirovina i resursa, što smo videli na primeru Kosova i Metohije koje je područje puno ruda i sirovina i tako ga najmoćniji gledaju – kaže Spasić.

Da li bi to bio, kako kaže, rat dve najveće sile ili rat hrišćana i islamista, ako bi došlo do njega desio bi se zbog sirovina.

– Zapadnoevropske zemlje pune su pripadnika muslimanske zajednice, pa niko ne zna šta se može desiti kroz deset godina – upozorava on.

Ne isključuje ni mogućnost da rat započnu dve manje zemlje, a da se velike sile poput SAD i Rusije umešaju, ali veruje da nikom ne pada na pamet da u to uvuče planetu.

– Svet je pun nekih lokalnih ratova, od onih na području Bliskog istoka, pa srednjeg, ali i na afričkom kontinentu. Ipak, mislim da oni koji su moćni i drže se nišana, neće srljati u sukobe. Uveren sam da je Treći svetski rat nemoguća misija, jer bi to značio totalno uništenje planete – zaključio je Spasić.

Ispiranje mozga

– Danas je sve drugačije. Stalno se ljudima plasiraju propagandni ratovi. Obično posle tog da ga nazovem ispiranja mozga dolazi do hladnog rata, a iz toga se rađa i mogućnost da jednog dana neko zapuca. Ukoliko bi to pokrenule svetske sile najveća mogućnost bi bila da bukne u treći svetski rat – objašnjava Božidar Spasić sled događanja koji vode oružju.