Z. Mirković
Dobra saradnja sa gradom: Aleksandar Stanković (drugi sleva) sa gostima

Visoki predstavnici Narodne partije Austrije (OeVP) posetili su klupske prostorije KSD Bambi Beč i informisali se o radu našeg društva.

Narodna poslanica Gudrun Kugler, Hanes Taborski, pokrajinski šef sindikata OeAAB i zamenik šefa OeVP u opštini Pencing, Štefan Tritnerte, šef OeVP u 16. okrugu u kome se nalaze prostorije Bambija i Zoran Ilić, šef odborničkog kluba u 22. bečkoj opštini, obišli su jedno od najaktivnijih naših društava u Austriji.

Austrijski političari želeli su da znaju kako radi Bambi, ali i s kojim problemima se susreće, posebno u vreme korona krize.

Aleksandar Stanković, predsednik KSD Bambi, rekao je gostima da društvo postoji od 1973. godine, da trenutno ima 384 člana, a da je samo u folkloru oko 170 igrača u pet sekcija.

– U klubu se bavimo i sportom – fudbalom, stonim tenisom i ribolovom. Bambi je jedna velika porodica i tako i radimo – istakao je Stanković.

On je naveo da je Bambi jedan od retkih klubova koji ima viziju i plan za budućnost, te da i pored aktuelno teškog vremena koje prevazilazi radom i jedinstvom, uz podršku prijatelja, planira budućnost.

– Bambi je deo bečkog društva i odaziva se svim aktivnostima bečkih vlasti. Mi nismo začaureni, već želimo da prikažemo ono što radimo širem društvu. Mislim da smo pravi primer integracije – naglasio je Stanković.

Hanes Taborski je kazao da je inicijativa Bambija da se svojim radom povezuje s austrijskim društvom nešto što pozdravlja i što treba podržati.

On je istakao da su Srbi sastavni deo bečkog društva i da dve zemlje vežu mnoge stvari. S tim u vezi je rekao da Austrijance svakog dana crkve širom zemlje u podne podsećaju na Srbiju. Podsetio je da je posle pada Beograda pod turskim napadom papa naložio da crkvena zvona zvone u podne, a to crkve u Austriji i Beču čine od 15. veka i dan-danas.

Na kraju druženja sa gostima Aleksandar Stanković je predstavnicima OeVP preneo da Bambi želi da se širi u Beču i osniva podružnice u drugim opštinama i pomenuo 22. i 21. okrug, u kojima nema srpskih društava.

Narodna poslanica Kugler, koja se već duže bavi Srbima, rekla je da je važno da Austrijanci znaju koliko dosežu veze dva naroda i da saradnja ima mnogo pozitivnih strana.

Kugler je posebno pozdravila nameru Bambija da se širi na 22. bečki okrug, gde ona vodi OeVP .

Od škole do veterana

– Imamo školu folklora, za uzrast između šest i 10 godina, zatim od 10 do 12, pa igrače od 12 do 16 godina i potom prvi ansambl. Ponosni smo što imamo i seniorsku folklornu sekciju Bambi+ – naglasio je Stanković.

Glasajte za Zorana

Narodna poslanica Kugler je ukazala da je Zoran Ilić kandidat OeVP
na bečkim izborima, koji su zakazani za 11. oktobar i da je on neko koga bi Austrijanci srpskog porekla trebalo da biraju.

– Ilić je čovek koji se posebno zalaže za srpsku zajednicu jer je poreklom iz nje. On već dugo odlično sarađuje sa Bambijem, ali i sa drugim srpskim klubovima, kao i sa SPSC – ukazala je Gudrun Kugler.