R. Lukić
OSVEŠTAN 2000. GODINE: Hram Svetog Save u Hanoveru

Vernici u Hanoveru ovih dana su uz potvrdu za poreski ured (Finanzamt) dobili i apel kojim se pozivaju da učestvuju u akciji prikupljanja priloga za kupovinu zvona. Hram Svetog Save u Hanoveru građen je od 1993. godine (2. maja osvećen kamen temeljac) do 2000. Prvog juna te godina hram je osveštao patrijarh Pavle. Kapela Svetog Nikole u kojoj su smešteni čiraci za paljenje sveća i zvonik napravljeni su nekoliko godina kasnije, ali zvona na kapelu do danas nisu postavljena.

Prošle godine Goran Obradović, metalac iz Ninburga sa svojom firmom Zauntego postavio je balkonsku ogradu, a za vreme ovih radova i kasnije za vreme krečenja i farbanja hrama, u žižu interesovanja sveštenstva, vernika i Upravnog odbora došlo je podizanje zvona na zvonik kapele. Goran Obradović koji je ogradu napravio u Srbiji i dovezao je u Hanover, sve o svom trošku, obećao je da će pomoći i pri nabavci zvona. Ideju je podržao i Vuk Vuksanović, trener juniorske vaterpolo reprezentacije Nemačke koji od prošle godine živi u Hanoveru gde je preuzeo i juniore prvaka Nemačke Njaspo 98. Međutim, prvi su reagovali u srpskom fudbalskom klubu SFK Hanover 96. Oni su na sednici Upravnog odbora odlučili da novac zarađen prodajom maski s klupskim grbom poklone crkvi za kupovinu zvona, o čemu su “Vesti” već pisale. Priloge je dalo još nekoliko vernika, ali akcija se zbog problema s koronom nije rasplamsala u meri u kojoj se to očekivalo.

– Nismo odustali od namere da tri zvona (200, 100 i 50 kg) postavimo do Đurđevdana, 6. maja ili najkasnije do slave kapele Svetog Nikole 22. maja. Našu akciju blagoslovio je episkop Grigorije, pa smo već neka zvona i pogledali. Odlučili smo se za tri zvona jer po tri zvona imaju i Hilandar, Studenica i Pećka patrijaršija, pa smo i mi mislili da bi bilo lepo da i srpski hram u Hanoveru ima sličan sklad zvukova – rekao je za “Vesti” prota Aleksandar Perković, paroh hanoverski.

Žiro račun i informacije

Prilozi se uplaćuju na adresu: Serbisch-Ortodokse Kirchengeminde in Hannover IBAN: DE 4252 0604 1000 0061 6460 BIC: GENODEFIEKI.
Svrha uplate: Prilog za zvona.

Novac se može uplatiti i direktno u crkvi, a opširnije informacije o akciji mogu se dobiti na mobilne telefone paroha Aleksandra Perkovića 0176 326 34 071 i sveštenika Branislava Čortanovačkog 0173 730 83 51 ili imejlove: aco-perkovicŽhotmail.com i o.branislavŽnjeb.de. Kancelarijski telefon u crkvi: 0511 394 19 24, a faks: 0511 394 19 24.