Žika Marković
Praznik za oči Etno-grupa Gergina

Dvanaesti internacionalni festival vlaške muzike Gergina 2021, koji je 27. i 28. septembra održan u Negotinu, potvrdio je da ovi izvorni zvuci neće iščeznuti sa starijim generacijama. Kako bi na jednom mestu i pod jednim krovom sabrao vlašku kulturnu baštinu, osvežio sećanje na tradicionalne, izvorne, instrumentalne i vokalne zvuke krajeva u kojima žive Vlasi, festival Gergina je i ove godine, u organizaciji istoimenog udruženja za očuvanje kulture i tradicije Vlaha, okupio 17 mladih nada vlaškog melosa. Svoje umeće u takmičarskom delu, prve festivalske večeri, publici je predstavilo šestoro vokalnih i 11 solista na saksofonu, violini, fruli, harmonici i trubi iz skoro svih opština gde žive Vlasi u severoistočnoj Srbiji. Sve izvođače pratio je orkestar Bobana Pecića iz Mokranja.

Tati na ponos

U jakoj konkurenciji žiri, koji su činili prof. dr Dimitrije Golemović, etnomuzikolog Marija Vitas i Maja Stojanović, profesor klavira Umetničke škole u Negotinu, za sveukupnog pobednika proglasio je mladog violinistu Lazara Čikarevića iz Kučeva, koji je poneo specijalnu nagradu festivala, koja nosi ime krajinskog Paganinija, Božidara Janucića. Najbolja interpretatorka vlaške pesme bila je Milena Marković, učenica prvog razreda Negotinske gimnazije, dok je za najboljeg izvođača vlaškog kola na fruli proglašena desetogodišnja Anika Nikić iz Niša.

Elizabet Nikolić stigla iz Amerike

– Moj otac je učio da svira violinu kod Božidara Janucića, a ja sada nosim nagradu sa njegovim imenom. Svirao sam “Le Duor” (“Čežnja”) melodiju iz pesme “Ma fakut muma frumuasa” (“Rodila me majka lepu”) i “Uora Jasmiwi” (“Jasminino kolo”) zato što su mi one bliske, nekako iz duše, odmalena ih volim, kao što volim i violinu koja mi je prirasla srcu dok sam kao mali slušao svog oca Željka – rekao je za Negotinski portal mladi violinista, inače učenik treće godine Ekonomsko-trgovinske i mašinske škole u Kučevu.

Lora Asenova

Gimnazijalka Milena Marković, najbolji vokalni solista, priznala je da joj pobeda puno znači, jer voli vlašku muziku.

– Ona mi je u genima, a i od mame Danijele sam naučila puno vlaških pesama – zadovoljna je Milena.

Slobodan Pecić

Zbog uspeha ponosna je i najmlađa dobitnica nagrade Anika, posebno što je, kako je rekla, “tata, Dragan iz ovog kraja, Negotinac, i stalno istražuje gde su takmičenja.

Dragan Njegušić

– Poželela sam da dođem i ovde, zato mi i pobeda puno znači jer ostaje u srcu. Jednostavno, ta lepota u vlaškoj muzici me je nekako privukla. Frulu sviram već pet godina – rekla je mlada pobednica, inače učenica petog razreda osnovne škole.

Milena Marković iz Negotina, najbolja interpretatorka vlaških pesama

Onim što je čuo i video zadovoljan je i dr Dimitrije Golemović, etnomuzikolog i kompozitor.

– Zadovoljstvo je bilo slušati i gledati mlade koji pevaju i sviraju i u nama se budi nada da vlaška muzika neće nestati sa njihovim očevima i dedovima, već da će oni nastaviti da dodaju tu jednu novu kariku u lancu. Zahvaljujući njima narodna muzika u novom okruženju zna da zazvuči i na jedan pravi izvorni način – ocenio je Golemović.

Anika Nikić

Došla sa Floride

Inače, festival je bio posvećen Živi Dinuloviću, rodom iz Podvrške kod Kladova, virtuozu i najboljem vlaškom saksofonisti svih vremena, u čijem je nastupu publika imala priliku da uživa u revijalnom delu, drugog dana manifestacije. Uz Dinulovića gostima su se iste večeri predstavili i najbolji vlaški trubač Dragan Njegušić, poznati pevači Žika Cvetković, Danijela Pražić, Duško Oprić i Boban Janošević, frulaš Velja Kokorić, violinista Željko Čikarević, Etno-grupa Gergina, interpretatorka vlaških pesama Lora Asenova iz Bugarske, harmonikaš Jovica Miljković i Danijela Predić…

Svojim nastupom posebnu pažnju privukla je i pevačica vlaških melodija Elizabet Nikolić, koja je za ovu priliku došla čak sa Floride.

Željo Čikarević

– Pevam odmalena i to sam nasledila od mojih roditelja, koji su poreklom iz vlaškog sela Prahovo kod Negotina. Vlaški sam najviše naučila od moje bake. Najviše sam došla zbog festivala Gergina, da bih učestvovala i promovisala vlašku muziku, mada volim da pevam i srpske i engleske pesme

– kaže za “Vesti” Elizabet koja je, iako je rođena u Njujorku, prve tri i po godine života provela u Prahovu.

Lazar Čikarević iz Kučeva, sveukupni pobednik

Za razliku od prethodnih godina kada je sala bila dupke puna, ovog puta je, zbog pandemije sa korona virusom i neophodnih mera, bilo dozvoljeno prisustvo samo jedne trećine gostiju od ukupnog kapaciteta Doma kulture.

Nagrađeni učesnici

Priznanje Zlatna ptica

U ime Saveza estradno-muzičkog udruženja Srbije (SEMUS), poznati estradni umetnik Rade Jorović uručio je Udruženju Gergina plaketu Zlatna ptica za izuzetan doprinos očuvanju nematerijalne kulturne baštine Vlaha. Godišnje nagrade uručene su i vlaškim pevačima Dragiši Pređeskoviću, Žiki Cvetkoviću i Vlastimiru Žurkiću, posthumno Ljubodragu Raduloviću trubaču iz Urovice, a nagradu za životno delo dobio je Duško Oprić.

Janko Nikolić, domaćin festivala

Da se ne zaboravi

Domaćin ovogodišnje manifestacije bio je Janko Nikolić, predsednik vlaške stranke iz Negotina.

– Ovo je 12. festival u nizu. Cilj nam je da okupimo i od zaborava sačuvamo svu vlašku muzičku kulturu, koja ima veoma bogatu muzičku i folklornu tradiciju i već dugo živi na prostoru cele severoistočne Srbije i ovde kod nas u Negotinskoj Krajini. Dosadašnjim festivalima želeli smo da osvežimo pamćenje na tradicionalne, izvorne, istrumentalne i vokalne zvuke našeg kraja – rekao je Nikolić.

Siniša Čelojević, predsednik etno-grupe Gergina

Da je mladi zavole

– Izuzetno mi je drago što takmičarsko veče iz godine u godinu okuplja sve veći broj mladih. Nama i jeste cilj da oni zavole vlašku muziku, da je interpretiraju isto tako dobro kao i njihove starije kolege, jer će jednog dana oni biti zvezde revijalne večeri. Drago mi je da nam takmičari dolaze iz svih krajeva Srbije u kojima žive Vlasi, od Kladova, Niša, Braničeva, Homolja, maltene iz cele severoistočne Srbije, a dogodine i van granica Srbije – rekao je dr Siniša Čelojević, predsednik Udruženja za očuvanje kulture i tradicije Vlaha Gergina, koje je i organizator festvala.