Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Subota 01.12.2012.
12:01
S. A. - Vesti - Foto: Vesti A

Baka Rusija hrabri baku Živku

Teška je starost u samoći, to dobro zna humana čitateljka "Vesti" Rusija Milinković iz Sidneja u Australiji. I sama je oseća na svojoj koži, u tuđini, čak na drugom kontinentu od otadžbine. Zato ju je duboko dirnula potresna reportaža o njenoj vršnjakinji 80-godišnjoj Živki Popović iz sela Tmava kod Kuršumlije, koja je ne samo usamljena, već i siromašna.

Sama na svetu: Živka Popović

Odlučila je baka Rusija da pomogne baki Živki, pa je u Redakciju "Vesti" stigao i njen novčani prilog od 100 australijskih dolara, kao i dirljivo pismo puno razumevanja za Živkine nevolje.


"Želim da vam napišem par reči i da vas malo utešim. Ima nas mnogo koji smo usamljeni, i ja sam sama i u tuđini. Muž mi je umro... Između vas i mene razlika je samo tri godine. Šaljem vam jedan mali poklon, pa kupite šta želite. Pozdravljam vas i želim dug život i dobro zdravlje", napisala je Rusija Milinković, izvinjavajući se svojoj ispisnici što je pamćenje više ne služi, pa možda nedostaje neko slovo...


Ipak, čini se da je sve rekla i da će je baka Živka odlično razumeti, a njenu pažnju sa zahvalnošću primiti.

Ova starica samuje u kući koju je napravio još njen pradeda Dragutin u pretprošlom veku i već odavno nije za stanovanje. Na spoljašnosti kuće vreme je ostavilo tragove. Vode i struje u kući nema i slabi su izgledi da će ikada bar jedna sijalica u kući zasjati, iako su električni vodovi nedaleko od Živkine kuće.


Za život joj, kako kaže, ne treba mnogo. Leti živi od pečurki, kupina, jagoda, šipurka, sremuša, divljih jabuka i krušaka koje nađe u šumi oko kuće, a zimi od onoga što s jeseni nađe u svojoj maloj bašti, ubere i sačuva.

POZIV DONATORIMA


Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


Ne pamti kada joj je neko ušao u kuću. Zato će se veoma obradovati kada je ovih dana poseti reporter "Vesti" i uruči joj neočekivani dar žene koja razume njene muke i koja bi joj bila drugarica da ih ne deli toliko mora i gora.


Baka Živka nema nikog svog na svetu, imala je ćerku, koja je tragično završila. Od tada samuje i tuguje, čekajući da joj prođu ovozemaljski dani.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Godine učinile svoje...
HUMANITARNI MOST Za topao dom i punu trpezu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online