Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 23.02.2015.
12:00
D. N. Petrović - Vesti - Foto: D. N. Petrović A

Četiri žene u crnini

U velikom požaru, koji je 8. februara ove godine zahvatio radničke barake na poluostrvu Jamal u Sibiru, stradala se šestorica Srba, radnika beogradskog "Velestroja", među njima i 55-godišnji Slaviša Kadić, električar iz Leška kod Leposavića, na severu Kosova. Slaviša se ugušio, a potom i izgoreo dok je hrabro, ne razmišljajući o svom životu, iz vatrene stihije izvlačio svoje mlađe kolege.

Kako dalje bez hranioca: Radunka Kadić sa ćerkama

Iza Slaviše u Lešku su ostale supruga Radunka Kadić i ćerke Mirjana, diplomirani inženjer poljoprivrede, Milena, diplomirani psiholog, i Anđela, učenica drugog razreda medicinske škole, od kojih nijedna nije zaposlena. Svojom teškom mukom zarađenom platom, koju je sa zakašnjenjem primao, Slaviša je hranio i ostarele roditelje u zaseoku Kadići podno Kopaonika.

Slaviša Kadić sa ćerkama

- Još čekamo da Slavišu identifikuju, iz Beograda je krenula njegova DNK u Rusiju kako bi se zvanično utvrdilo da je nastradala osoba zaista naš hranilac. Hoćemo da ga ovde u Lešku sahranimo, da mu zapalimo sveću i pomolimo se za njegovu dušu. Bio je dobar čovek i divan otac i suprug, ko zna da li je išta od njega ostalo. Ne znamo ni kada će biti sahrana i to iščekivanje danima nas ubija, još ne verujemo da smo ga zauvek izgubili i da nam se više neće vratiti - priča plačući supruga Radunka i dok očekuje ostatke svog supruga i hranioca porodice, sa komšijama, rođacima i prijateljima, koji ih svakodnevno posećuju i teše, pravi planove kako da sa tri ćerke i ostarelim svekrom i svekrvom nastavi život i preživi.

Poslednja fotografija

"Naš tata se mučio zbog nas, a mi smo mu se oduživale peticama i desetkama, bio je na odmoru ovde u Lešku i otišao je samo nedelju dana pre tragedije, dan pre smrti poslao nam je sliku sa kolegom i poruku da je dobro i da se, kad ponovo dođe, više neće vraćati u Rusiju. Herojski je izgubio život i zbog toga smo još ponosnije na njega, borićemo se zbog nas i zbog njega. Preživljavamo teške trenutke, biće još teže i svaka pomoć nam je dobrodošla", ističe Slavišina najstarija ćerka Mirjana i naglašava da bi, iako je diplomirani agronom, radila bilo kakav posao.

- Teško nam je jer je Slaviša zbog nas otišao tamo na kraj sveta, radio je i na minus 50 stepeni, smrzavao se samo da bi decu školovao i da bi Mirjanu, Milenu i Anđelu izveo na put. Kucao je na mnoga vrata u Raški, Leposaviću, Lešku i na Kopaoniku, dva puta ostajao bez posla, ugasile se firme, posle molio za posao i pristajao na najmizerniju platu... Iako je bio vrstan majstor, niko nije hteo da ga zaposli, a po partijskoj i rođačkoj liniji zapošljavano je po četvoro-petoro iz jedne kuće - ogorčeno priča supruga Radunka i naglašava da je posle Slavišine smrti porodica ostala bez najosnovnijih uslova za život.

- Nijedna od nas četiri ne radi, nemamo drugih primanja, kuća nam je i bukvalno bez dinara, i da nije komšija i prijatelja, ne znam ni kako bismo sahranili Slavišu, kako ćemo mu spomenik podići i redove odrediti... Ne znam ni kako ćemo dalje, kad bi se bar jedna od nas četiri zaposlila, imali bismo bar za hleb i najosnovnije namirnice. Posećivao nas je predsednik opštine Leposavić Dragan Jablanović, predočile smo mu našu tešku situaciju, obećao je da će nam pomoći, javljali su nam se i neki dobri ljudi iz Beograda i drugih gradova Srbije, ganula ih je naša muka i zla sudbina, ali pomoći još nema, ne zameramo im, mnogo je u Srbiji bede, mnogi su, kao i naš Slaviša, morali trbuhom za kruhom na Jamal i još dalje u Jakutiju i na Čukotu - kaže Radunka.

- Bilo je nekih inicijativa da se ovde u Lešku organizuju meštani i pomognu Kadićima, možda će nešto i biti preduzeto posle sahrane, ali siromašan je ovde narod, bivše rudarsko mesto, svi teško živimo - kaže komšinica Vesna Čukić. - Kadići su časna, skromna i radna porodica, dok je Slaviša bio živ i dok su imale hranioca, njegovoj porodici nije bila potrebna nikakva pomoć, sad su u nevolji i moramo im pomoći. Apelujem na sve naše zemljake u Srbiji i dijaspori da im u ovim za njih najtežim trenucima pomognu - poručuje Milutin Stefanović, predsednik Mesne zajednice Lešak.

Vesti
Dan uoči smrti: Slaviša Kadić sa mlađim kolegom

U porodici Kadić ističu da je Slaviša legalno otišao u Rusiju. Iako su mu zbog pada rublje smanjili platu za trećinu, on pristao da nakon odmora ponovo ode na Jamal. Nije imao izbora, moralo je od nečega da se živi.

- Za smrt supruga čula sam od nepoznate žene iz njegove firme. Pozvala nas je i kratko ćerki Mileni rekla: "Primite moje saučešće, tata vam je poginuo". Zar se tako detetu javlja o smrti najrođenijeg, Milena se umalo nije onesvestila - pita Radunka Kadić.

Kontakt adresa

Ukoliko možete pomoći ovoj porodici, njihova adresa je: Radunka Kadić, Lešak bb. Leposavić, poštanski broj 38219. Direktan kontakt možete da ostvarite i posredstvom fiksnog telefona: 00381 28 400 298 ili mobilnog: 00381 64 477 59 33. Kao uvek, i "Vesti" su vam na usluzi: 00381 31 93 771 ili 00381 11 31 93 773.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online