Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 29.10.2015.
12:00
D. Đorđević - Vesti - Foto: D. Đorđević A

.

Prvi Petrin rođendan

Velika porodica Savića iz zaseoka Ljubanci, u selu Buštranje, 20-ak kilometara od Vranja, proslavila je na najlepši mogući način prvi rođendan preslatke ćerke Petre, svog desetog i najmlađeg deteta, završetkom izgradnje kupatila i otvaranjem poklon-paketa koji je poslala preko "Vesti" Vera Lotrian Jovanov, naša verna čitateljka i donatorka iz Badena u Austriji, rodom iz Ilinđa kod Vršca. Bilo je tu garderobe za bebu, slatkiša, sveski, i dar od 10 evra sa čestitkom za srećan prvi rođendan.

Otvaranje paketa: Mama Slađana sa Petrom na krilu

Miholjsko sunce i krivudav, zemljan put, pratili su nas do sela i udaljenog zaseoka gde je na uzvišenju, u useku brda, pored šume, skroman dom 48-godišnjeg Svetislava i 41-godišnje Slađane. Dočekuju nas raširenih ruku, brojna deca nam trče u susret, a na licima osmeh i neopisiva sreća.

Konačno su ostvarili svoj san - da dobiju kupatilo u kome će moći da se u 21. veku prvi put okupaju kao ljudi i koje će im služiti i za pranje veša, posebno u zimskim uslovima. Kupatilo je stiglo u ovaj skromni dom zahvaljujući donaciji u iznosu od 600 franaka, daru dobrotvora iz Srpskog penzionerskog kluba Cirih u Švajcarskoj.

I za sedenje i za plivanje: Najmađi Savići

Ulazimo u kuću, čestitamo rođendan Petri, koja je ugledala svet 26. oktobra, uoči dana kada pravoslavni hrišćani slave Svetu Petku, zaštitnicu žena, svetiteljku koja je pomagala bolesne i siromašne. Svetislav nam pokazuje novo kupatilo i još jednu novosagrađenu prostoriju, nameštenu i opremljenu krevetima i televizorom.

- Bog sladak neka poživi sve naše dobrotvore, još ne možemo da verujemo da imamo kupatilo. Isprobali smo ga. Bilo je kupanje u kadi. Najmanja deca prva, pa potom redom. Svima koji nam pomažu da im se vrati dobro stostruko, da im veliki praznik i naša velika svetica Sveta Petka unese blagoslove u domove i ostvare sve što požele - vidno uzbuđen od sreće priča Svetislav koji je svaki dobijeni evro, franak, štedeo, uprkos činjenici da ga svakog dana čekaju desetoro gladnih dečjih ustiju...

Ovaj vredan, odgovoran i požrtvovan roditelj uspeo je da stvori kakav-takav komoditet svojoj višečlanoj porodici. 

Dečja radost

Kupatilu i sobi se najviše raduju deca: Strahinja (23), Stefana (18), Biljana (14), Vukašin (12), Lazar (8), Luka (6), Isidora (4), Mihajlo (3), kao i mala Petra ali i ćerka Miljana (20) koja se ove godine udala. "Ja sam se prvi kupao, plivao sam u kadi", skače pored nas umiljati trogodišnji Mihajlo, a tata Svetislav potvrđuje da je baš tako bilo.

- Nije bilo lako, ali hteli smo da ispunimo obećanje koje smo dali donatorima iz Ciriha, novac smo dobili krajem maja i radili smo preko leta na dogradnji sobe i kupatila. Oko glavnih vodoinstalaterskih radova pomogao mi je brat, ostalo smo odradili ja i moj najstariji sin Strahinja. Kad te muka natera sve se nauči. Krenuli smo sa kupatilom, a onda se odlučili i za sobu, jer smo svi bili smešteni u omanjoj kuhinji i jednoj opremljenoj sobi. Spavalo se na krevetima i popreko kako bismo svi stali. Sada je odlično, širimo se i lepo je za sve nas - zadovoljno kaže Svetislav.

Sedamo za sto, na krevetu se otvara poklon-paket za Petru, čuju se uzvici oduševljenja. Nazdravljamo za njen rođendan, za kupatilo, za sobu 堠Svetislavu i Slađani polaze suze na oči. Rastajemo se sa željom da se opet vidimo, da ih posetimo, podelimo male radosti koje život čine velikim.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Daruju kad je najteže
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online