Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Sreda 18.05.2016.
12:00
B. R. - Vesti - Foto: Vesti A

Dar čuva miran san

Jedne od najvećih donatora iz Australije, anonimnu porodicu iz Sidneja, o kojoj ne znamo ništa sem da su velike duše, i rečju i slikom smo obavestili kroz naše napise na Humanitarnom mostu kako su štićenici "Vesti", familija Sretena Stojanovića iz Donjeg Vranja i porodica đaka-pešaka Nikole Matkovića iz Vučinića kod Novog Pazara s veseljem rasporedili njihov novčani dar od 2.500 dolara.

Vesti
Čitaoci su uz njih: Tamara, Tijana i Bojan Lazović

Vest da su ovi naši plemeniti zemljaci poslali i 1.000 dolara za 15-godišnjeg Bojana, sedmogodišnju Tamaru i petogodišnju Tijanu Lazović, troje mališana iz sela Banje kod Zubinog Potoka, koji su u kratkom vremenskom roku izgubili i oca Rodoljuba i majku Valentinu, izazvala je takođe radost kod dve tetke što se brinu o deci. Planova je bilo mnogo, svako od dece je poželeo nešto skromno, poput tableta, lutke, lepe haljinice..., sa ushićenjem su nam pričali na telefon šta bi sve kupili...

Pozvali smo ih za Vaskrs da budu gosti "Vesti" u Beogradu, da deca prvi put u životu vide srpsku prestonicu i da zajedno obiđemo grad i radnje. Pozvali smo ih potom i za Đurđevdan da se vidimo na istom mestu.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Ali, oni nisu došli. Starateljka, tetka Dobrica Sovrlić i tetka Nada Lazović, obavestili su nas da je put isuviše naporan za mališane, da nemaju validne isprave, da su još u žalosti za izgubljenim članovima porodice, da ih kod kuće na Kosovu čeka mnogo poslova i obaveza, od okopavanja njive, do sačekivanja majstora što još rade na uređenju nezavršene kuće... I da nije vreme za veselje i radost.

"Ipak, zajednički smo se dogovorili sa decom da kupimo jedan veći televizor. Otići ćemo narednih dana do Kosovske Mitrovice i doneti tv plazmu, što će Bojana, Tamaru i Tijanu najviše i obradovati...", obećala nam je Dobrica Sovrlić dodavši na kraju razgovora:

"Svaki dinar čuvamo u banci, trošimo samo najnužnije", ponudivši da nam pošalje i izveštaj o sredstvima koje su čitaoci uplatili na njihov račun.

Uoči izlaska ovog teksta javila nam se tetka Nada Lazović i rekla:

Vesti
Svi praznici - radni: Lazovići uklanjaju odronjeno zemljište

"Na žalost nismo još stigli da kupimo televizor. Svaki dan ima nešto što je preče od toga. Sada opremamo Bojana za ekskurziju na Ostrog, ne sme da oseti da se razlikuje od svojih vršnjaka. Istovremeno, pokušavamo da osposobimo dnevni boravak i ostavu. Hvala Bogu i dobrim ljudima završili smo sa kupatilom i delom kuhinje. Molimo vas da poručite nepoznatim dobrotvorima iz Sidneja da se ne ljute na nas. Mi smo samo dve obične žene koje se boje za budućnost ove dece, poslednji zalogaj delimo s njima, na počinak idemo s njima, čuvamo svaku paru samo za njih... Počinjemo život s njima od nule, zato i ne smemo da se razbacujemo sa darovima...Poklonjena sredstva čuvaju naš miran san..."

Poziv Humanitarnog mosta malim Lazovićima i dalje važi. Kada god dođu, dobro nam došli. Zajedno sa njihovim tetkama čiju devizu da je štednja mudrost trošenja sasvim dobro razumemo. Pokloni će morati da sačekaju neka bolja vremena, nadamo se da će i mališani jednog dana shvatiti žrtvu svojih najbližih.

Zaboravljeno obećanje

Vaskrs su Lazovići proveli za skromnom trpezom, sa njihovog stola se ništa nije bacilo, a narednih dana branili su kuću od vode sa brda koje preti da se obruši na jedini krov koji imaju. Od najmlađih do najstarijih. Opštinske vlasti Zubinog Potoka zaboravile su na dato obećanje da će im izgraditi potporni zid iza kuće kako dalja ulaganja u dom Lazovića ne bi bila uzaludna. Izbori su bili i prošli! Jedino što starateljki preostaje jeste da sa decom ode u opštinu i ovoga puta ih zamoli da ispune obećanje - zarad siročadi.

 

 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Pomoć na više adresa
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online