Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Petak 04.11.2016.
18:04
D. Đ. - Vesti - Foto: D. Đorđević A

Nema više straha za Srbu i Novicu

Siromašnom i svojevremeno zlostavljanom ovčaru u Makedoniji, Srbi Stankoviću (36) iz Kozjeg Dola kod Trgovišta, reporteri "Vesti" uručili su redovnu donaciju za protekli mesec od 150 dolara njegove pokroviteljke i zaštitnice Milenke Latinčić iz Sidneja.

D. Đorđević
Ponosan na plastenik: Srba Stanković

- Hvala našoj dobrotvorki iz daleke zemlje koja misli na nas. Nikad ne legnem da spavam dok se ne pomolim Bogorodici, a njena mala ikona uvek je ispod mog jastuka. Kako mene čuva Bogomajka, tako neka čuva i njenu porodicu. Bog sladak preko mojih dobrotvora širom sveta i Milenke, doneo je meni i nevoljnom bratu Novici lep život. Nema više straha da li ćemo imati za lekove, hranu - kaže krsteći se i ljubeći malu ikonu Bogorodice Srba Stanković, koji je kao dečak dospeo u ropstvo u planinskim selima oko Krive Palanke u Makedoniji i od zlostavljanja navukao teške ožiljke i na telu i na duši.

Biće i mesa na pretek

Čuva Srba dve svinje i zadovoljan je kako napreduju. Ima hrane, kupuje pšenične mekinje - trice, dobija od komšije koštice od šljiva - kominu, bere travu, koprivu, hrani ih prirodno, "za svoju dušu".
- Napredovaše do po 80 kila, biće suvog mesa i svega ostalog - zadovoljno ističe Srba.

Sa komšijama žive u slozi, pomažu im oko sređivanja drva za zimu, vađenja krompira. Prinuđeni su da se oslone jedni na druge i uzajamno pomažu kako bi opstali u planini i selu nadomak makedonske granice.

- Još drva da sredimo i bićemo mirni celu zimu. Treba nam deset metara, pošto su ovde jake zime, a naša prostorija u staroj školi je velika i mnogo visoka. Zato ćemo ovu donaciju da utrošimo za nabavku drva. Moramo da ih kupimo i da imamo svoja, ne bismo mogli da ih uberemo i doteramo do kuće - kaže Srba.

Posla za ovog mladića ima mnogo, posebno od kako mu je povređeni brat Novica prikovan za krevet i hoda pomoću štaka.

- Nekad je on mene gledao i izdržavao odlazeći u nadnicu. Sada ja njemu vraćam dug. Posle operacije stopala ima jake bolove, pa mu i ne dajem da radi. Samo nešto oko kuće i šporeta da zgotovi - ističe Srba.

Pored škole u kojoj stanuju imaju i omanji plastenik koji su sami napravili Srba i njegov brat Novica. O njemu vodi računa Srba, plevi, bere što je sazrelo.

- Ubrali smo malo povrća za zimnicu i povadili krompir, pun džak. Nama ne treba mnogo, a ja sam sa bratom napravio ajvar, sok od paradajza, turšiju, kiseli kupus... - veli Srba i na rastanku poručuje da je uprkos nedaćama srećan, da voli život i da mu je trenutno jedina želja da mu brat ozdravi.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Svaki dinar zlata vredan
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online