Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 13.12.2017.
02:11
B. Miličić - Vesti A

Odlučno protiv laži o Srbima

Istoričar dr Dario Vidojković iz Regenzburga u nedelju je u sali Crkvenog centra u Minhenu sazvao Srpski sabor za koji je pripremio teme za razgovor i raspravu. Među tridesetak prisutnih bili su jer je Ilija Romić i Jelena Stojanović, konzul Generalnog konzulata Srbije. Osnovni razlog sazivanja skupa je analiza problema i nedostataka u aktivnostima srpske dijaspore o čemu je detaljno i sa dosta konkretnih primera govorio dr Dario Vidojković.

B. Miličić
Novi susret u februaru: Učesnici Srpskog sabora u Minhenu

On je ukazao na izostanak adekvatnog odgovora i reagovanja na antisrpske aktivnosti u Minhenu, kao što je aktivnost hrvatskih studenata u Minhenu na negiranju i krivotvorenju istine o stradanju grada Vukovara i okolnostima u kojima su vođene borbe. Pomenuta je i manifestacija Dani Balkana, za koju je dr Vidojković rekao da su ove godine na toj manifestaciji Srbi označeni kao silovatelji muslimanki u ratu u Bosni. On je pozvao srpske organizacije i udruženja u Minhenu da svojim učešćem ne daju legitimitet takvim aktivnostima. On se osvrnuo i na prikazivanje antisrpskih filmova iz Srbije, a za neke od njih sredstva je obezbedilo Ministarstvo kulture Srbije.

Kao jedan od izazova za srpsku dijasporu u Minhenu i Bavarskoj, Vidojković je označio i osnivanje reprezentativnih tela BiH u deset zemalja sveta. Cilj je da se doznake dijasporaca poreklom iz BiH dijaspore usmere na Centralnu banku BiH u Sarajevu čime bi se gradila i ojačala BiH koja kao takva treba da uđe u Evropsku uniju i NATO.

Blagoslov i pozdravi

Ivan Kostić, predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije pozdravio je pismom učesnike Srpskog sabora i podržao nastojanje dr Vidojkovića da se radi na objedinjavanju svih naučnih i kulturnih delatnika u Nemačkoj koji bi evropskoj javnosti trebalo na pravi način da predstave naše nacionalne i kulturne vrednosti. Dr Nenad Stevandić, potpredsednik Narodne skupštine Republike Srpske je dr Vidojkoviću i učesnicima Sabora poručio: "Ja vas od srca podržavam i možete u moje ime reći da sam saglasan i da podržavam vaše ideje i stavove."
Blagoslov za održavanje i uspešan rad Sabora dao je i protonamesnik Predrag Gajić starešina hrama Sv. Jovana Vladimira kralja srpskog u Minhenu.

- To je suprotno interesima Republike Srpske - naglasio je Vidojković i pozvao srpsku dijasporu da se ne uključuje u ove aktivnosti.

Među temama koje su bile na dnevnom redu Sabora je i potreba da se srpska dijaspora aktivnije uključi u promovisanje osnovnih vrednosti svoje matice umesto što se povlači i vrlo malo primećuje u nemačkoj javnosti, kao i saradnja dijaspore sa organizacijama i institucijama u matičnim zemljama, ali i sa našom crkvom i Generalnim konzulatom Srbije u Minhenu.

Vidojković je govorio i o položaju srpskog jezika i organizovanju Dopunske nastave na srpskom jeziku za našu decu u Minhenu i Bavarskoj gde bi mogao da pomogne GKRS u Minhenu.
Formirane su tri komisije i nadzorno telo koji bi trebalo da sačine konkretne predloge i sadržaje aktivnosti kako bi se stanje popravilo. Dogovoreno je da se Srpski sabor održi ponovo u februaru do kada bi bile konkretno razrađene aktivnosti na popravljanju uočenih slabosti i nedostataka.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online