Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Četvrtak 18.06.2015.
15:30
Vesti A

Naši naučnici za večnost (4): Trn u oku vlastima

Koliko su naučni radovi fiziologa Ivana Đaje bili značajni, najbolje svedoči njegov prijem u Francusku akademiju nauka 1955. godine, u odeljenje za medicinu i hirurgiju, i to u stolicu koja je ostala upražnjena posle smrti ser Aleksandra Fleminga, slavnog pronalazača penicilina.

wikimedia.org
Ivan Đaja

Nešto ranije, rektor Sorbone je srpskom naučniku već uručio titulu počasnog doktora nauka Pariskog univerziteta. Upravo je Đajin prijem u Francusku akademiju bio povod za jedan mali diplomatski skandal, koji će pokazati kako je ovaj velikan bio primljen u sopstvenoj otadžbini.

Na svečanosti upriličenoj u Francuskoj akademiji nauka, povodom Đajinog prijema za dopisnog člana, nije bio prisutan samo jugoslovenski ambasador. Naime, mladi naučnik, uvek elegantno obučen i doteran, ljubazan u ophođenju prema ljudima, bio je u isto vreme sposoban za finu ironiju i pobornik bratstva među ljudima, bez obzira kojim "blokovima" pripadaju, i zato je predstavljao trn u oku domaćim vlastima, poratnim, ali i predratnim.

Još kao rektor Beogradskog univerziteta, Đaja je 1934. godine zajedno sa pobunjenim studentima protestovao protiv upada policije u Univerzitet, braneći autonomiju ove ustanove i njene đake. Kada su ga 1945. godine, po svedočenju njegove kćerke Ivanke, predstavili Titu "kao studentsku majku i crvenog rektora", budući da je zapravo štitio marksistički orijentisanu omladinu, Ivan Đaja je odgovorio: "Ja sam ih samo štitio da mogu da uče, a njihove političke zanose sam smatrao mladalačkim neozbiljnostima"

Đaja je bio i veliki popularizator ne samo nauke nego i tzv. zdravog života, pisac filozofskih knjiga, veliki prijatelj naučnik Milutina Milankovića, i čovek na čiji je predlog Srpska akademija nauka promenila naziv, pridodajući i umetnosti - SANU. Ivan Đaja, osnivač srpske i južnoslovenske fiziologije, preminuo je 1957. godine u Beogradu.

Kada je 2010. godine, Đaji u čast, Biološki fakultet organizovao simpozijum "Sto godina beogradske fiziološke škole Ivana Đaje", pozivu su se odazvali vodeći naučnici iz čitavog sveta.

Priroda nauke

Baveći se naučnim radom iz oblasti fiziologije, biološke discipline koja sintetiše sva znanja nauke o životu, akademik Đaja je nastojao da predstavi i odgovarajuća filozofska tumačenja o prirodi nauke, njenim osnovama, merilima, načelima i putevima razvoja.

Već početkom 30-ih godina, Đaja je izneo svoje filozofske poglede u knjizi "Tragom života i nauke". Potom je objavio niz publikacija među kojima i "Od života do civilizacija", "Niz vodu", "Dubrovački razgovori", dok mu je u rukopisu ostalo delo "Otkriće sveta". Krunu njegovog filozofskog opusa predstavlja monografija na francuskom jeziku "Čovek i inventivni život", jedinstvena opšta fiziologija prirode.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online