Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 29.12.2015.
00:30
Kurir, Vestionline A

Moskovsko podzemlje: Grad ispod grada

Glavni grad Rusije je nadaleko poznata i popularna destinacija turista koji dolaze iz raznih delova sveta kako bi uživali u lepotama Moskve, međutim, neki njegovi delovi su tek odskora skinuli veo tajne sa sebe i postali dostupni javnosti.

youtube.com

Muzej Hladnog rata u Bunkeru 42

Bunker 42 nalazi se u blizini stanice metroa "Taganska", a izgrađen je 1950-ih godina u vreme Hladnog rata. Njegov ulaz je zaštićen betonskom pločom debljine 6 metara, skrivenom iza lažne kuće iz 19. veka. Nalazi se na dubini od 65 metara, a visok je kao zgrada od 17 spratova.

U vreme kada se Sovjetski savez pripremao za Treći svetski rat, nikome nije bilo ni na kraj pameti da ispod jedne obične male zgrade u neuglednoj moskovsoj ulici leži komandni punkt strateške avijacije, skriven u podzemnom skloništu. Ovaj kompleks se prostire na više od 7.000 kvadratnih metara i sastoji se od 4 sistema tunela.

U Bunkeru 42 je 2006. godine otvoren interaktivni Muzej Hladnog rata, u kojem posetioci imaju priliku da isprobaju sovjetsku uniformu i dodirnu oružje iz tog vremena, kao i da u šlemovima i zaštitinim odelima prošetaju ovim nekada tajnim tunelima, da zakorače u svet rata, oprobaju se u ulozi veziste ili lansiraju nuklearne bojeve glave pritiskom na čuveno "crveno dugme".

youtube.com
Bunker Josifa Staljina

Takozvani "bunker Josifa Staljina" nalazi se nedaleko od stanice metroa "Izmajlovska", sagrađen 1930-ih godina s namerom da bude rezervni komandni centar Vrhovnog komandanta Sovjetskog saveza. Tunel dug 17 kilometara povezuje ovaj bunker sa zemljom, a Staljin je u ovom bunkeru boravio krajem novembra i početkom decembra 1941. godine, gde je doneo odluku da Moskva ne sme da se napusti i da po svaku cenu mora da se brani.

Od 1996. godine, Staljinov bunker je pretvoren u muzej i otvoren za javnost. Ovaj objekat je vrlo mali - u njemu se nalaze samo najneophodnije prostorije, kao što su sala za sednice, radni kabinet, sobe za odmor, kabinet generalštaba, prostorije za obezbeđenje i trpezarija.

Negljina je leva pritoka reke Moskve, duga 7 i po kilometara, i specifična je po tome što izvire na površini, u rejonu Marjina rošča, zatim kao ponornica protiče ispod centra grada, pa ponovo izvire kod Aleksandrovskog parka i uliva se u reku Moskvu kroz širok kameni otvor na obali koji se vidi sa Velikog kamenog mosta.

Skoro celim svojim tokom Negljinka protiče kroz uzak kameni tunel nalik na cev. Početkom 19. veka njen tok je kanalisan kolektorom. Jedna privatna kompanija organizuje obilaske dela podzemnog toka Negljinke. Međutim, dešava se da se dogovoreni obilasci u poslednjem trenutku odlažu zbog kiše, jer tada poraste nivo vode u reci.

 

#KotelnicheskayaEmbankmentBuilding #SevenSisters #Moscow #architecture

A photo posted by Juergen Bollmeyer (@juergenbollmeyer) on Sep 8, 2015 at 10:21am PDT

Gradskim pejzažom Moskve dominira sedam oblakodera - "Staljinovih sestara" - čuvenih simbola sovjetske moći. Međutim, ova zdanja su samo "vrh ledenog brega": ispod njih, kao i ispod većine drugih zgrada u Moskvi, nalazi se čitav podzemni grad.

Sjanovski kamenolomi se nalaze u Podmoskovlju, nedaleko od sela Starosjanovo. Iz ovih kamenoloma potiče krečnjak koji je u prošlosti korišćen za izgradnju tvrđava i hramova "belokamene" Moskve. Ovi kamenolomi su otvoreni u 17. veku. U sovjetskom periodu se kamen iz ovih kamenoloma koristio za ojačavanje pista za poletanje, tokom Drugog svetskog rata tu je bila smeštena vojna bolnica, a posle rata seizmološka stanica.

Ulazi u Sjanovske kamenolome su zatvoreni 1974. U to vreme sistem podzemnih prolaza bio je dug preko 90 kilometara. Grupa entuzijasta je 3. jula 1988. ponovo otkopala i otvorila jedan od ulaza u Sjanovske kamenolome, koji je, zahvaljujući mještanima iz okoline i stalnim posjetiocima, renoviran 2007. godine.

Tuneli Sjanovskih kamenoloma nalaze se na dubini od 25 do trideset metara, a njihova visina varira između 0,4 i 3 i po metra. Temperatura u kamenolomima se kreće od 7 do 10°C.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online