Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 29.12.2017.
08:23
Vestionline A

Vestionline sportski vremeplov za 29. decembar

"Vestionline sportski vremeplov" je rubrika kojom ćemo u formi "dogodilo se na današnji dan" podsetiti na neke značajne datume - rođenja poznatih sportista, osnivanja klubova, velike utakmice... svakog kalendarskog dana u godini.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Vinton Rufer

29. decembra 1962. godine rođen je Vinton Rufer, bivši reprezentativac Novog Zelenda i najbolji fudbaler Okeanije svih vemena. Proglašen je za fudbalera veka na ovom kontinentu, ispred Frenka Farine i Kristijana Karembua. Igrao je za Norič, Cirih, Grashopers, kasnije i Kajzerslautern, ali proslavio se u dresu nemačkog Verdera iz Bremena, za koji je za pet sezona postigao oko 150 golova, osvojio jednu bundeslighaškuz "salataru", dva DFB Kupa i jedan trofej u Kupu pobednika kupova. Kasnije je igrao i u Japanu, gde je u Džef Junajtedu bio saigrač nekadašnjih fudbalera Crvene zvezde, Nenada Maslovara i Gorana Vasiljijevića. Po završetku karijere bio je ambasador FIFA, a oprobao se i trener, pa je s manje-više uspeha vodio mladi ženski tim Novog Zelanda, a potom selekciju Papua Nove Gvineje.

Dagmar Haze

29. decembra 1969. godine rođena je Dagmar Haze, bivša nemačka plivačica, osvajačica sedam olimpijskih medalja, od toga jedne zlatne, 1992. u Barseloni u na 400 metara slobodnim stilom. Od preostalih šest odličja, pet je srebrnih i jedna bronzana medalja.

Blagoje Vidinić

Na današnji dan 2006. godine u Strazburu preminuo je Blagoje Vidinić, nekadašnji proslavljeni golman i fudbalski trener. Karijeru je počeo u rodnom Skoplju u kojem se afirmisao kao čuvar mreže Vardara, da bi potom pet nezaboravnih godina branio pred golom beogradskog Radničkog, koji su zbog sjajnih igara u to vreme nazivali "majstori sa Dunava". Bio je i u OFK Beogradu, odakle je otišao u švajcarski Sion, pa u SAD gde je bio član Los Anđelesa, San Dijega i Sent Luisa. Vidinić je putovao na Olimpijske igre u Melburn '56. i dobio je srebrnu medalju, ali je ceo turnir bio rezerva Perici Radenkoviću. Svojih pet minuta dočekao je na narednim igrama u Rimu 1960. na kojima je reprezentacija Jugoslavije osvojila - zlatnu medalju. Iste godine bio je deo tima koji je bio vicešampion prvog Kupa nacija - današnjeg Evropskog šampionata. Vidinić je bio uspešan i kao trener. Bio je selektor malog Maroka koji je odveo na Svetsko prvenstvo 1970. godine, a vizu za Mondijal 1974. izborio je i sa Zairom. Imao je nesreću da ova selekcija na tom Svetskom prvenstvu naleti na raspoložene Jugoslovene koji su slavili pobedu od čak 9:0. Kasnije je tri godine vodio i reprezentaciju Kolumbije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online