Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 05.04.2014.
05:37
Z. Gligorijević - Vesti A

Sitroen školovao srpskog majstora

Staniša Isaković Ditko i njegova supruga Milica iz Crkvenca kod Svilajnca posle dve decenije rada u Parizu vratili su se u zavičaj da bi se bavili poljoprivredom. Staniša je radio u Sitroenu, a Milica u fabrici u kojoj su se proizvodili brisači za automobile. Staniša sada seje pšenicu i kukuruz na po šest hektara. Pošto ima kombajn, kada ima vremena radi i na njivama svojih komšija. On priznaje da poljoprivredne mašine nikada ne bi mogao da kupi da je ostao u Srbiji i bavio se poljoprivredom.

Ispred kuće: Jasmina i Staniša 

Zanimljivo je da je Staniša 1966. godine u Pariz otišao kao turista. Posle 15 dana našao je posao u Sitroenu i odlučio da ostane, jer je u Srbiji bila beda, a kuće stare. Staniša nije bio završio gimnaziju u koju je pošao, jer ga je otac kao jedinca ostavio na imanju, a nije hteo da radi na građevini. Srećom, bilo je to, kako sam kaže, zlatno vreme, u kome je bilo puno fabrika, a malo radnika. Staniša je imao sreću da se zaposli da radi na mašinama.

Nenad u Salcburgu

"Da je sreća da smo i mi otišli, sada ne bih muzla krave i radila od jutra do sutra. Pošto samo ja i svekar brinemo o stoci, ne mogu da odsustvujem nijedan dan, jer nema ko da muze krave. Eto, moja i Zoranova kćerka Marija prošle godine se udala za Nenada Adamovića, koji sa majkom Draganom živi u okolini Salcburga. Mislim da će njihova budućnost da bude bolja. Jedino što nam porodica više nije na okupu", kaže Jasmina.


- Bio sam dobar radnik. Francuzi to brzo uoče. Šef pogona, čiji je otac Rus, a majka Francuskinja, koji je mnogo voleo i cenio Srbe, pozvao me je dve godine pošto sam se zaposlio i rekao da izaberem koju ću školu učiti. Rekao sam mu da mi čitanje i pisanje teško pada. On je rekao da dobro obavljam svoj posao i da će me poslati na dvogodišnje školovanje za reglera. Tako je i bilo - seća se Staniša za "Vesti" i dodaje da je odmah dobio duplo veću platu.

Brinu o stoci: Staniša i Jasmina
 


Posle dve decenije rada, Staniša je rešio da se vrati u zavičaj jer nije želeo da njegova ćerka Ljiljana i sin Zoran budu stranci. Doduše, on je mislio da ostane mnogo kraće, ali je trebalo da sagradi kuću u Crkvencu i kupi njive i poljoprivredne mašine.


- Bogatstvu nema kraja. Što čovek ima više, želi još više. Ali, nema ničeg lepšeg od svoje kuće. Inostranstvo nam je donelo dobro, ali i loše. Sela su nam opustela. Ljudi imaju palate na nekoliko spratova koje zvrje prazne. I ja sam mogao da odvedem decu koja bi se tamo oženila i udala. Ali, ne bismo imali porodicu na okupu kao što je sada imamo - veli Staniša.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online