Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 04.05.2015.
15:59
n1.com A

Obradović: Većina medija pod uticajem Vučića

"Većina medija je pod direktnim uticajem Aleksandra Vučića i SNS, a pritisci se danas vrše na jedan prefinjeniji način, preko ekonomskog aspekta - guše se oni mediji koji nisu na fonu onog što zagovara aktuelna vlast" kaže predsednik NUNS-a Vukašin Obradović.

Tanjug
Pritisci se danas vrše na prefinjeniji način

Prema svetskoj listi po slobodi medija organizacije "Reporteri bez granica“ Srbija je u 2014. godini zauzela 67. mesto od ukupno 180 zemalja, što predstavlja pad od 13 pozicija u odnosu na izveštaj iz 2013. godine. 

Povodom Svetskog dana slobode medija 3. maja, Nezavisno udruženje novinara Srbije pozvalo je medijske radnike da se zajedno suprostave daljem unižavanju profesije, dok iz Udruženja novinara poručuju da novinarstvo nikada nije bilo u težem ekonomskom položaju navodeći da pad Srbije na svetskim rang listama jeste posledica nastavljene prakse vlasti i političara da koriste medije za političke obračune.

Slobode medija i položaj novinara u Srbiji bile su teme o kojima su u Novom danu pričali Vukašin Obradović, predsednik NUNS-a i Veljko Lalić, direktor i glavni urednik Nedeljnika.

- Ključni problemi u medijima mogu da se lociraju u nekoliko celina. Težak ekonomski položaj je jedan od najvažnijih problema s kojim se suočavaju novinari, zatim reperkusije koje se odnose na autocenzuru. Siromašan novinar, koji se plaši kada će i da li će primiti platu, ne može da razmišlja o slobodi medija - kaže Vukašin Obradović.

Zatim, kako dodaje, očigledni su politički pritisci i pokušaji vlasti da stvore jednu paralelnu sliku u medijima. Bezbednost je, takođe, veliki problem. Kako kaže, bilo je 24 napada na novinare prošle godine, od toga 12 fizičkih, a četvoro novinara je pod stalnom policijskom pratnjom. On je podsetio da je prebijanje Damira Pašalića, novinara Foneta, koje se dogodilo u julu prošle godine, gotovo zaboravljeno, i da nema rezultata istrage.

Urednik Nedeljnika Veljko Lalić kaže da mediji propadaju od 2002, od perioda kada su zaustavljene privatizacije. Tada je trebalo da Novosti kupe Englezi, a da Nemci ostanu u Politici, navodi Lalić.

Ključni momenat je jun, kada ćemo videti da li će država da izađe iz medija, i kako će se oni privatizovati, rekao je Lalić.

On podseća da smo imali situaciju da pojedini mediji godinama imaju skrivene vlasnike, koji su držali i po dve televizije.

Stanje u medijima, uključujući i strah novinara i autocenzuru, prema njegovom mišljenju dolazi zbog ekonomskih lobija koji sve drže. Država je najveći poslodavac, koja veliki novac delegira u medije, kaže Lalić. Kako navodi, takvo stanje najbolje ilustruje to što se i "Utisak nedelje“ Olje Bećković ne emituje ni na jednoj televiziji.

Vukašin Obradović ocenjuje da su mediji u Srbiji "po meri svojih građana i svoje političke elite".

- Od 2000. ako postoji kontinuitet u bilo čemu, to je odnos prema medijima... Mi nismo imali nijednu političku garnituru, uključujući i ovu danas, koja je posmatrala medije kao deo demokratskog procesa - kaže Obradović dodajući da su svi na medije gledali kao na sredstvo i način da se dođe na vlast.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 04.05.2015. 16:21
Вучићу зашто се спрдаш са народом Србије.То што не подржавамо тебе и твоје самозване високосамохваљене стручњаке са купљеном дипломом,несспособност,корупцију и велики број других неправилности није знак спрдње него објективне критике.Ајде дођи себи док још имаш коме и ПОДНЕСИ ОСТАВКУ. Живиш у облацима и народу причаш бајке и продајеш маглу по свим штампаним и електронским медијима. Не смем да отворим фрижидер јер се плашим да ћеш искочити из њега или да ћеш доћи да га отвориш.А он је одавно празан и немам чиме да га напуним .
Ponedeljak 04.05.2015. 17:37
I onda i vi gospodo slušate Vučka i non stop nam zapušavate usta.Zato je vaša gumica non stop u funkciji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online