Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 08.06.2015.
19:12
b92.net A

Zbog "satanizma" bi da sele Teslinu urnu

Na dnevnom redu gradske skupštine bila je odluka o podizanju spomenika Nikoli Tesli, ali bez stare priče o preseljenju urne velikog srpskog naučnika nije moglo.

wikipedia.org/Vasenka
Za SPC je čuvanje urne u Muzeju Nikole Tesle satanizam?

Kao jedan od razloga za premeštanje urne navedeni su "satanistički obredi koji se održavaju u Muzeju Nikole Tesle", a na to je za govornicom ukazao predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević.

- U pitanju je inicijativa patrijarha zbog satanističkih obreda u tom muzeju, ako me već terate da kažem istinu... - rekao je Nikodijević.

"Isprovocirani" predsednik gradske skupštine tvrdi da je opozicija raspravu odvela u pogrešnom smeru. Ipak, posle nepromišljeno izgovorenih reči, Nikodijević se pravda.

- Za govornicom možete da upotrebite i grublje reči, da u afektu kažete bilo šta. Sada kada biram reči, kažem da to nije u skaldu sa duhovnoščću, tradicijom i pravilima koje nalaže hrišćanstvo - kaže Nikodijević.

Da li je SPC na sastanku s gradskim vlastima insistirajući na preseljenju Tesline urne, svoju inicijativu, između ostalog obrazložila posatanističkim obredi.

- Da li je to satanizam ili ne? Ja se ne razumem, nisam vernik, nisam stručnjak za religiju. Oni kažu da nije u skladu s tim. Možda je satinizam grub način za reći, ali oni kažu da se to koristi na nedostojan način - kaže Nikodijević i navodi da su mu to rekli "predstavnici SPC".

šok u Muzeju

Nadležni u Muzeju Nikola Tesla su bili potpuno šokirani posle ovih izjava.

- Ovde postoji služba koja 24 časa obezbeđuje muzej. Muzej funkcioniše na dostojanstven način, kao i svi ostali eksponati, urna se čuva i dostojanstveno tretira, po najvišim standardima - kaže direktor muzeja Branimir Jovanović.

Nikola Tesla će dobiti spomenik na platou ispred Hrama Svetog Save. U Gradu negiraju da takva odluka predstavlja pokušaj da se na mala vrata urna velikog srpskog naučnika preseli baš tamo.

- Nikakvi tajni prolazi unutar spomenika, nikakva kutija u koju ide urna ne postoje. Na čelu odbora za podizanje spomenika je patrijarh. Ne možete njega da optužite da vara odbornike - kaže Nikodijević.

U Muzeju ponavljaju da o inicijativi premeštanja posmrtnih ostataka treba ozbiljno razmišljati i razgovarati dok se ne postigne konsenzusu na nacionalnom nivou.

- Po mom mišljenu nacionalni interes je da nema ovakvih senzacionalnih priča. Nema smisla, loše se odužujemo Tesli - kaže Jovanović.

Za rad komisije koja treba da odluči gde će biti mesto Tesline urne nema roka. U njenom sastavu su podsećamo članovi skupštine grada SPC i SANU.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online