Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 25.08.2015.
07:47
J. L. Petković - Vesti A

Nevolje Srba povratnika u Prizren (2): Kad umrem, nek rade sa kućom šta hoće

Prizren je lep grad i prija ti. Deca su mi dolazila ovde obavezno, unučići i pastorci su bili više u ovoj nego kod svoje kuće. Sedeli bi ovde, na ovoj terasi i pričali do kasno u noć, kaže Svetlana Čočanović Nikolić, pedantna domaćica od 72 leta, koja sve u svom domu Potkaljaje drži - pod konac.

A. Čukić
Odmor za dušu i telo: Svetlana Čočanović Nikolić

Zatekli smo je u pokretu, između podruma, kuhinje i sobe, gde sprema, čisti, doteruje, a brine i o crkvi Svete nedelje, zadužbini Marka Mrnjavčevića iz 14. veka.

U kući na sprat živi sama, jer drugačije, za sada nije moguće.

- Za mlade nema posla. Moj sin je ovde sedeo četiri meseca. Pošto je on drugi povratnik u porodici, dobili smo kola - pežo 301. Sin je pokušao da taksira, ali nema posla. Nema posla ni za koga, a posebno nema za Srbe - kaže Svetlana.

Vlasnica je jednog od najlepših pogleda na prostranu prizrensku panoramu.

Taj pejzaž boja, ljudi i autentične arhitekture, uokvirila je saksijama cveća. Kada se umori, sedne u ćošak terase, da, kako kaže, duša uživa:

- Pogled s ovog mesta je najlepši. Fino je i noću da se sedi. Ma, kada razmislim, sve imam lepo, a najvažnije, u pokretu sam. Sednem jedino kada se zamorim. Deca nemaju uslova da se ovde vrate, a kada umrem, neka rade sa kućom šta hoće. Ali, ja hoću da me sahrane u Prizrenu, gde sam rođena i gde su mi grobovi roditelja i dedova. Neću da odem odavde nikada. Samo odem u Štrpce po penziju. Odem i vratim se.

Dobro dok je paprike i paradajza

- Penzija mi je oko 18.000 dinara (150 evra). Najteže mi je za lekove, jer to sve moram da kupujem. A za hranu se snađemo. Evo sada je leto, pa je na trpezi paprika, paradajz...

Obnovljeno je više kuća, ali se trajno nastanilo 12 porodica. Svetlana je jedna od njih. Za stanovnike ovog dela nekada carskog grada uglavnom nema dileme da li će Srbi jednoga dana u većem broju da se vrate u Prizren.

- Ne. Srba neće biti kao nekada jer su mnogi prodali svoja imanja. Ja neću da prodam, a ko hoće neka proda. Želim svima da se vrate, da sede u svojim kućama, da nas više ima, u Prizrenu, najlepšem gradu - nekoliko puta ponovila je Svetlana.

U novom-starom komšiluku nije sve idealno. Muči je što mesecima nemaju ulično svetlo.
- Pred Novu godinu je nestala struja, i dalje je takva situacija. Na žalost, oni koji treba da imaju, nemaju sluha za taj naš problem, zaključuje naša sagovornica.

Živela u bazi nemačkog Kfora

Svetlanina kuća spaljena je dva puta, prvi put 1999. a onda 2004. Na temeljima stare nova je sagrađena 2013, a ona se uselila godinu dana kasnije.
- Od 2004. živela sam u bazi nemačkog Kfora, a posle je došao sin da me odvede u Štrpce. Ponovno useljenje je bilo nekako simbolično. Uselila sam se 12. marta 2014, iako nije bilo dovršeno, nisam više mogla u motelu - kaže Svetlana.

SUTRA - Nevolje Srba povratnika u Prizren (3): Kako nabaviti lekove

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online