Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 14.09.2016.
11:23
Tanjug A

Kajmakčalan: Čitav vek od velike pobede Srbije

Nizom manifestcija ovih dana se obeležava 100-godišnjica bitke na Kajmakčalnu, a centralna svečanost odavanja počasti palim srpskim ratnicima u toj bici biće upriličena u četvrtak, 16. septembra, u okviru Spomen kompleksa na istoimenom planinskom vrhu u Makedoniji.

wikipedia.org/Goldfinger
Osmatračnica srpske vrhovne komande na Kajmakčalanu preneta je u Beograd

Počast stradalim vojnicima odaće predsednik Srbije Tomislav Nikolić, uz prisustvo drugih visokih srpskih zvaničnika, a potom će položiti venac na Srpskom vojničkom groblju u Bitolju i odati počast vojnicima stradalim u proboju Solunskog fronta, najavljeno iz ambasade Srbije u Skoplju.

Kajmakčalan je najviši vrh planine Nidže, na samoj granici Grčke i Makedonije. Ovaj, inače, teško pristupačni vrh, zbog strateškog značaja, bio je poprište izuzetno surovih borbi septembra 1916, u sklopu nastojanja da se probije linija fronta obrazovanog u zaleđu Soluna.

Kajmakčalan, koji je u to vreme bio granična kota Srbije prema Grčkoj, ušao je u istorijsku, pa i mitsku svest Srba, kao jedna od ključnih velikih bitaka, tokom borbi za povratak u porobljenu otadžbinu.

Pošto je srpska Vrhovna komanda, suočena s masivnim nadiranjem Nemačkih, Austro-Mađarskih i Bugarskih invazionih trupa, u poznu jesen 1915. odustala od ideje da se na Kosovu pruži odlučan otpor nadirućem neprijatelju, naređeno je odstupanje put Jadrana.

U gotovo nemogućim okolnostima, preko planinskih vrleti, povlačio se tada čitav državni aparat Srbije, vojska i brojni civili. Pod borbom, u uslovima surove zime, u bespućima, od borbi, gladi, potpune iscrpljenosti, bolesti, hladnočhe, stradale su desetine hiljada srpskih vojnika i civila.

Pošto saveznici nisu organizovali prihvat Srba južno od Skadra, kod San Đovani di Medua (danas Šenđin) i Lješa, odstupanje je nastavljeno na jug, put Drača, uglavnom pod ledenom kišom, preko gliba i mulja, razlivenih baruština, reka, u koloni po jedan. Iz Drača, francuski brodovi evakuisali su ih, najčešće pod okriljem noći u strahu od podmorničkih napada, tokom druge polovine januara 1916. godine, na Krf.

Prepolovljena srpska vojska oporavljena je potom, da bi se konačno, aprila 1916. našla u zaleđu Soluna. Obrazovan je novi, balkanski Solunski front. Srpska vojska je tako, u septembru 1916, posle 18 dana teške i neizvesne borbe na Kajmakčalanu, uspela da otvori "Kapiju slobode" i pobedonosno krene put svoje domovine.

Na volovskim kolima, po lošim putevima i nepovoljnim vremenskim uslovima, vojnici nisu poneli samo ponos i slobodu, već i uspomenu na veliku pobedu koja im je omogućila povratak u domovinu.

Od kamenja sa Kajmakčalana napravljen je jedan od najneobičnijih spomenika - osmatračnica koji se nalazi u Pionirskom parku u Beogradu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online