Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Četvrtak 17.02.2011.
04:12
Vestionline A

Srbija pred potpunom dubiozom

Od početka krize u Srbiji je bez posla ostalo 400.000 ljudi, a javni dug se približio cifri od 45 odsto BDP što govori u koliko se lošoj situaciji zemlja nalazi i u koliku bi dubiozu zapala ako bi se plate povećale za samo jedan odsto, rekli su predstavnicima sindikata stalni predstavnik i šef misije MMF u Srbiji Bogdan Lisovolik i Albert Jeger.

Ranka Savić

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić, koja je zajedno s kolegama iz Konfederacije slobodnih sindikata i Samostalnog sindikata predstavljala radnike na, kako kaže, sastanku koji je bio informativnog karaktera, istakla je za "Danas" da su oni bili "zatečeni podatkom“ o izgubljenim radnim mestima.


Podatak koji su sindikati imali nije prelazio cifru od 280.000. Rekli su nam da je izgubljeno 400.000 radnih mesta i da je taj podatak apsolutno tačan, što nam govori da naša vlada to zna, ali nije htela da iznese u javnost, rekla Savić.


Ona je naglasila da je MMF rekao sindikalcima da mesta za povećanje plata u budžetu nema i da Srbija ne može u ovakvoj situaciji da očekuje nove investicije, jer je klima za ulaganje "nestabilna“.


"MMF nam je rekao da se iz državnog sektora za zarade izdvaja oko 800 milijardi dinara, a za investicije 100 milijardi dinara i da taj jaz govori o tome koliko je stanje loše", napomenula je Savić.


  Jedini apel MMF, tvrdi ona, bio je da sindikati podrže Zakon o budžetskom sistemu koji uređuje način povećanja plata u javnom sektoru i penzija, kao i granice iznad kojih ne smeju da idu budžetski deficit (4,1 odsto BDP) i javni dug (45 odsto BDP) jer veruju da bi mogao "da očuva stabilnost zemlje u ekonomskom smislu“.


"Složili smo se sa tim, ali samo ako bude socijalnog dijaloga između države, poslodavaca i sindikata. U suprotnom, ništa od toga“, rekla je Savić.


Potpredsednik Samostalnog sindikata Milorad Mijatović rekao je za "Danas" da MMF ne vidi prostor u budžetu za bilo kakvo povećanje plata.


Predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković naveo je da predstavnici MMF nisu protiv povećanja plata zaposlenima u obrazovanju, ali da to povećanje mora biti u okviru predviđenog budžeta.


Brajković je dodao da se predstavnici MMF "slažu da su plate u obrazovanju male“ i da "treba da se izvrši reforma u sistemu obrazovanja, ali da u tom domenu oni ne mogu da utiču na vladu“.


On smatra da se dodatnih dve milijarde dinara za povećanje plata zaposlenima u prosveti može obezbediti, pre svega, uštedama i preraspodelom sredstava unutar republičkog budžeta.


U razgovorima sa misijom MMF sindikati prosvetara ukazali na neracionalno trošenje para iz budžeta, rekao je Brajković.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 17.02.2011. 06:08
Vrli nas predsednice sto se manekenises po proslavama i vozas meckom od 600,000 evra u vreme kad ti se narod guzva oko vojnickog pasulja da dobije malo tople hrane dzabe, gde je sad tvojih 200,000 mesta koje si obecao na krilima svojih marketinskih "gurua" Krstica i Shapera? Nesto te nema da ista kazes ovom napacenom narodu kome ti i tvoji poltroni uzimate ne samo dostojanstven zivot nego i dusu, znaj samo da ce sve isplivati na videlo i da ce se otkriti sta si i kako ojadjivao sve cega si se dohvatio, a umesto gladne dece i penzionera hranio samo svoju sujetu... Neka te samo snadje ona cuvena kletva "dabogda imao pa nemao", eto nista drugo osim toga ti ne zelim...
Četvrtak 17.02.2011. 09:56
Kada nismo umeli sami, onda nam je MMF podvukao crtu ispod učinka vlade i predsednika Tadića. Od izbornog obećanja 2008 godine za otvaranje 200.000 radnih mesta i akcija od 1000 evra, imamo saldo od 400.000 ugašenih radnih mesta i opljačkanu državu koja nema da zaposlenima na budžetu omogući preživljavanje. Do sada se niko nije obazirao na gladne radnike, ali sada polako počinje vriska onih kojima su državne jasle ostale prazne. Svejedno kako će se to kasnije zvati - revolucija, prevrat, pobuna ili osveta prevarenih, važno je zatvoriti aerodrom na vreme i uzeti pare nazad.
Četvrtak 17.02.2011. 08:47
Sanader je lapao pa ce odgovarati...i vas isto ceka,samo sto ce vam suditi narod.Pa bolje smo ziveli i u Slobino vreme,ko je umeo da se snadje bilo mu je dozvoljeno,a za 10 maraka iz kupovine iz c marketa vracao sam se i sa kusurom
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online