Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 16.11.2011.
10:57 >> 11:45h
Beta A

Postignut sporazum sa MMF

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Vlada Srbije postigli su danas sporazum o prvoj reviziji kreditnog aranžmana iz predostrožnosti kojim je predviđeno da će deficit budžeta u 2012. godini biti 4,25 odsto BDP-a.

Državni sektretar u Ministarstvu finansija Dušan Nikezić kazao je da nivo deficita budžeta u 2011, koji je ispod dozvoljene granice, predstavlja prvu značajnu meru štednje pred nadolazeće izazove "koji nas očekuju u narednom periodu". Nikezić je rekao da je u dogovoru sa sa MMF-om potvrđeno da će deficit budžeta ove godine biti 4,5 odsto BDP-a .

Potvrđeno je da će Srbija u 2011. godini ostvariti planiranu stopu ekonomskog rasta od dva odsto:Dušan Nikezić
 

"Potvrđeno je da će Srbija u 2011. godini ostvariti planiranu stopu ekonomskog rasta od dva odsto ali će u 2012. rast usporiti na 1,5 odsto zbog krize u Evropi", kazao je Nikezić i naveo da će u sledećoj godini biti realizovano dogovoreno povećanje plata i penzija u javnom sektoru, u aprilu i oktobru, i da će se nastaviti ulaganje u infrastrukturu i davanje podsticaja za privredu.

Regionalni predstavnik MMF za Centralnu i Istočnu Evropu Mark Alen  kazao je da je važno da Srbija učvrsti kredibilitet novog fiskalnog okvira, da poštuje pravila o fiskalnom deficitu. On je rekao da je deficit budžeta za 2012. od 4,25 odsto BDP-a dogovoren ispod maksimalnog nivoa jer se mora uzeti u obzir i pravilo da nivo javnog duga bude ispod 45 odsto BDP-a. Alen, koji je predvodio misiju MMF u Srbiji, je dodao da će vlada preduzeti mere da se nivo duga smanji i zadrži ispod granice
predviđene pravilima fiskalne odgovornosti.

Regionalni predstavnik MMF-a je naveo da je MMF uveren da će inflacija u Srbiji nastaviti da pada i da će do kraja prvog kvartala 2012. biti u granicama ciljanog okvira Narodne banke Srbije (NBS). Kazao je i da će deficit računa tekućeg plaćanja Srbije u 2011. biti 7,5 odsto BDP-a, a u 2012. godini nešto viši, zbog početka rada Fijatove fabrike u Kragujevcu.

On je kazao da ne vidi probleme u finansiranju deficita tekućeg plaćanja, da je finansijski sistem u Srbiji stabilan i da su banke dobro kapitalizovane, da su likvidne i da je nivo razervisanja dobar. Prema njegovim rečima, NBS je sposobna da obezbedi stabilnost bankarskog sistema u Srbiji i ako se povećaju turbulencije na
evropskom tržištu.

MMF je aranžmanom iz predostrožnosti krajem septembra Srbiji odobrio kredit od 1,1 milijarde evra, a namera je da se ta pozajmica koristi samo u slučaju većih potresa na finansijskom tržištu.

Predlog budžeta Srbije za 2012. do početka decembra

Dušan Nikezić najavio je i da će Vlada usvojiti predlog budžeta za 2012. godinu do početka decembra i da će Skupštini biti dostavljen sredinom decembra.

"Razlog za kašsnjenje budžeta je što se čekao dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF)", kazao je Nikezić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije povodom završetka prve revizije stend baj aranžmana iz predstrožnosti Srbije sa tom međunarodnom finansijskom institucijom.

Nikezić je kazao da će budžetske uštede u 2012. godini biti postignute samanjenjem troškova za robe i usluge, dok se veći prihodi očekuju po osnovu uplata dividendi preduzeća u vlasništvu države. Kako je naveo, Elektroprivreda Srbije će ove godine prvi put poslovati sa profitom.

On je rekao da će i u budžetu za iduću godinu ostati subvencije privredi kao i podsticaji za investicije, a u planu je i kredit Evropske investicione banke od 250 miliona evra za podršku privredi.

Viceguverner Narodne banke Srbije (NBS) Ana Gligorijević je rekla da će Srbiji biti na raspolaganju 190 miliona evra ako Odbor direktora MMF odobri prvu reviziju stend-baj aranžmana. Gligorijević je dodala da se očekuje da će čelnici MMF o tome
odlučivati tokom decembra. Kako je istakla, Srbija za sada nema nameru da koristi taj novac koji će biti rezerva za slučaj nepredviđenih teškoća u ispunjavanju
obaveza prema inostranstvu izazvanih negativnim posledicama krize u okruženju.

"Srbija nije imuna na krizu u zemljama evro zone, ali je sposobna da se odbrani od negativnih efekata krize jer ima visoke devizne rezerve, visokolikvidan i solventan bankarski sistem i aranžman iz predostrožnosti sa MMF koji može pomoći u vođenju oprezne makroekonomske politike", kazala je ona.

Nema potrebe da se zamrzavaju plate

Glavni instrument NBS u vođenju monetarne politike i dalje će biti, kako je istakla viceguvernerka, referentna kamatna stopa, čije kretanje će zavistiti od ispunjenja projekcije inflacije. Gligorijević je naglasila da centralna banka procenjuje da će
inflacije biti u planiranom okviru u prvom kvartalu 2012. godine. Prema projekcijama NBS, inflacija bi u 2012. godini trebalo da bude u granicama od 2,5 do 5,5 odsto.

Regionalni predstavnik MMF za centralnu i istočnu Evropu Mark Alen izjavio je da nema potrebe da u idućoj godini budu zamrznute plate budžetskih korisnika i penzije, bez obzira što će to biti izborna godina u Srbiji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online