Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 01.07.2013.
16:49
Beta A

Daleko bilo, Hrvatska nije Grčka

Hrvatski premijer Zoran Milanović je izjavio u intervjuu francuskom listu Mond da je "apsurdno porediti Hrvatsku s Grčkom, jer je finansijska solventnost Hrvatske daleko bolja od grčke".

Zoran Milanović: Hrvatska je spremna i ulazak u EU vidi kao novu šansu i novi izazov
 


Milanović je to rekao na opasku da "neki u Nemačkoj kažu da Hrvatska nije spremna da uđe u Evropsku uniju, odnosno da će to biti nova Grčka u EU".


Hrvatski premijer je uzvratio da "to nije zvaničan stav Berlina, već užeg kruga konzervativnih poslanika i dela medija, senzacionalističke štampe, kao što je list Bild, recimo".
 

"Naši ekonomski zakoni liberalniji nego francuski"

Na pitanje kako gleda na to što se osim korupcije, zamerke odnose na preobimnu i birokratsku državnu upravu, na šta se žale i privatni preduzetnici, Milanović je uzvratio da "ima oveštalih predstava o Hrvatskoj" i dodao da su "hrvatski ekonomski zakoni mnogo liberalniji nego u Francuskoj".

Na pitanje Monda kakva opasnost preti Hrvatskoj koja je već petu godinu u privrednom padu, a ulazi u članstvo Evropske unije koja je u krizi, Milanović je naglasio da je Hrvatska spremna i da ulazak u EU vidi kao "novu šansu i novi izazov".


Pariski dnevnik je ukazao na to da je "Evropska komisija u poslednjem izveštaju pozdravila napredak Hrvatske, ali podvukla takođe da je korupcija pravi problem u toj zemlji".


Na pitanje šta smera da učini u tom pogledu, Milanović je odgovorio da ni on, ni njegova vlada nisu mogli da preko noći korenito reše taj problem, podsetivši da su na vlast došli pre nešto više od godinu dana.


"Ali ne zaboravite da je moj prethodnik optužen za više dela korupcije i u zatvoru je već godinu dana", dodao je hrvatski premijer.


300 miliona evra - lekovi

Milanović je naveo da su hrvatski zakoni o investicijama i porezima veoma pogodni, a da su, recimo, za ulaganje preko 300 miliona evra u farmaceutsku industriju, ulagači kapitala tražili da se to uradi brzo, inače će napustiti Hrvatsku.

Milijardu evra - energetika

Dodao je da je u igri ulaganje milijardu evra u energetiku, ali je predočio da su propisi o zaštiti prirodne sredine veoma složeni.


Hrvatski premijer je, na pitanje šta će vlada u Zagrebu uraditi da reši problem recesije koja ponovo pogađa njenu privredu, rekao da je cilj privlačenje "zdravih ulaganja i učvršćenje budžetskih pravila", i da se mora rešiti pitanje prevelike izvozne zavisnosti Hrvatske od italijanskog tržišta, "gde je stanje loše".


Više milijardi evra - turizam, nafta, gas

Milanović je ukazao na projekte od više milijardi u turizmu, istraživanju nafte i gasa, transportu.


3,5 milijardi evra - železnica

Premijer Hrvatske je istakao da je njegovoj zemlji EU odobrila tri i po milijarde evra investicija u železnicu i kazao da su krenuli radovi na novim trasama Rijeka-Budimpešta i Zagreb-Beograd.


Subvencije za brodogradilišta

Ukazujući na primer privatizacije brodogradilišta u gubicima i gde je bilo korupcije, a za šta su dobijene subvencije EU, hrvatski premijer je naglasio da je to poruka i građanima - da se više neće održavati u životu industrije koje prave gubitke.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 01.07.2013. 17:23
Normalno da nije, Grčka je kolevaka demokratije a Hrvatska zlo*ina.
Ponedeljak 01.07.2013. 18:31
Doslo je vreme naplate ratnih dugova. Zna se na cemu je Hrvatska zasnovana. O tome nema sta da se prica. Nemci su htjeli Jadran jos davnih godina. Polako ce ga dobiti i to na najlegalniji moguci nacin. Protjerati 250000 ljudi, a da prodje bez posljedica, jednostavno ne moze. Zamislite samo koliko bih ekonomija bila jaca sa svim tim narodom koji je zivio u Hrvatskoj... Ima li sta drugo da se kaze?
Ponedeljak 01.07.2013. 22:15
Čuj konjušara, lopina umislila pošto je juče ukrao Nikolu Teslu od Srba da su neki narod. ljubite Genšera u dupe i kenjaj te
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online