Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 10.03.2015.
05:45
J. Arsenović - Vesti A

Vučić se ne pita za Đelića

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić tvrdi da se bivši ministar finansija i potpredsednik srpske Vlade Božidar Đelić neće pitati u vezi sa privatizacijom najprofitabilnije srpske kompanije Telekom Srbija.

A. Čukić
Sada provodadžija: Božidar Đelić

Podsetimo, na konkurs za privatizacionog savetnika jedinu ponudu dostavila je investiciona banka Lazard Freres SAS, u kojoj je Đelić izvršni direktor. Otud su novinari premijera pitali da li to znači da će o privatizaciji Telekoma praktično odlučivati nekadašnji funkcioner Demokratske stranke?

- On sigurno neće biti zadužen za to - uzvraća Vučić, da bi odmah potom pohvalio kredibilitet Đelićeve banke, ocenivši da se radi o jednoj od "dve-tri najrenomiranije kompanije".

U svakom slučaju, "Lazard" je jedini dao ponudu i velika je verovatnoća da će biti izabran, pa se postavlja pitanje da li Vlada Srbije može da određuje privatizacionom savetniku ko će od njenih ljudi biti angažovan na konkretnom poslu, a ko ne?

- Naravno da ne može, niti mi možemo ni na kakav način znati šta će konkretno raditi Đelić. Mislim da je to premijer rekao jer mu je tako odgovaralo, s obzirom na ne baš pozitivno mišljenje u domaćoj javnosti o bivšem ministru finansija - komentariše za "Vesti" Milan Kovačević, savetnik za strana ulaganja.

Povratak pomalo zaboravljenog Đelića, otvorilo je pitanje o ulozi privatizacionih savetnika. Šta im je posao i koliko koštaju?

Podaci o sprovedenim privatizacijama u periodu od 2001 do 2011. govore da je bilo angažovano 46 konsultantskih kuća koje su za posao privatizacionog savetnika bile plaćene više od 55 miliona evra. Među njima, najviše angažmana i novca ostvarile se Morgan Stenli, Ces Mekon, Diloit i Tuš, Citadela, Rajfazen investment i Faktis.

Ces Mekon je domaća konsultantska kuća koja je široj javnosti postala prepoznatljiva po vlasniku Zvonimiru Nikeziću koji je novembra 2012. godine dospeo pritvora, uz optužbe da je učestvovao u proneveri više miliona evra u vezi sa prodajom regresiranog đubriva preko Azotare.

Mediji su počeli da se zanimaju za njegove firme i političke veze, otkrivajući da je u Mekonu radio i Mirko Cvetković, koji je dok je bio direktor Agencije za privatizaciju često angažovao ovu konsultantsku kuću.

Vlast neće domaće stručnjake

Privatizacioni savetnik radi procenu vrednosti kapitala, analizu tržišta i predlaže modele privatizacije, pa se postavlja pitanje zašto to ne radi Agencije za privatizaciju?
Milan Kovačević primećuje da je vlast "na neki način impresionirana" stranim konsultantskim kućama, mada one gotovo redovno angažuju domaće stručnjake za ove poslove, koji budu neuporedivo manje plaćeni. Za svoj posao privatizacioni savetnik uzima fiksni deo, a neretko i procenat od ostvarene cene prodaje (uglavnom oko jedan odsto).

Izašlo je na videlo i to da je Nikezićev sin Dušan bio državni sekretar u Ministarstvu finansija u vreme Cvetkovićeve vlade. Nakon što je Nikezić jula 2013. pušten iz pritvora, plativši kauciju u iznosu od - milion evra, javnost je mogla da zaključi da je iza ovih zakulisnih i isprepletanih veza uticaja i moći stoji i te kako dobra zarada!

POVEZANE VESTI

Utorak 10.03.2015. 06:07
Zašto bi se oni pitali , odgovr je u komentaru ekonomskog analitičara Nebojše Katića. "Insistiranje na razvojnom modelu koji se bazira na stranim investicijama je ključni mehanizam moderne kolonizacije. Za razliku od klasičnog kolonijalizma koji je nametan uz otpor stanovništva i lokalnih elita, na novi kolonijalizam građani pristaju dobrovoljno, političke elite ga prizivaju, a ekonomski teoretičari ohrabruju. Nerazvijene i slabe države danas mole da budu ekonomski potčinjene, čak i plaćaju da budu kolonizovane. Klasični kolonizatori su civilizovali prostor koji su osvajali, o svom trošku gradili infrastrukturu i gradove, i iza sebe nešto ostavljali. Novi kolonizatori uglavnom samo uzimaju. I najporaznije od svega - danas se kolonizuju i države koje nikada nisu bile kolonije, koje imaju dugu tradiciju nezavisnosti i koje su umele da funkcionišu samostalno kao nezavisne države. Ovakvo stanje se može održavati (a da ne dovede do pobune) samo kontinuiranim ispiranjem mozga, mantričnim ponavljanjem uvek istih fraza, stvaranjem zombi generacija koje nisu u stanju da misle, niti da kritički, otvorenih očiju analiziraju svet oko sebe. Upravo u tome i jeste smisao neprekidne promocije liberalnih ideja - iz ograđenog prostora i zatvorenog uma ne može se pobeći."
Utorak 10.03.2015. 06:10
Zašto bi se dramoser pitao. Ekonomski analitičar Nebojša Katić je to lepo objasnio. "Insistiranje na razvojnom modelu koji se bazira na stranim investicijama je ključni mehanizam moderne kolonizacije. Za razliku od klasičnog kolonijalizma koji je nametan uz otpor stanovništva i lokalnih elita, na novi kolonijalizam građani pristaju dobrovoljno, političke elite ga prizivaju, a ekonomski teoretičari ohrabruju. Nerazvijene i slabe države danas mole da budu ekonomski potčinjene, čak i plaćaju da budu kolonizovane. Klasični kolonizatori su civilizovali prostor koji su osvajali, o svom trošku gradili infrastrukturu i gradove, i iza sebe nešto ostavljali. Novi kolonizatori uglavnom samo uzimaju. I najporaznije od svega - danas se kolonizuju i države koje nikada nisu bile kolonije, koje imaju dugu tradiciju nezavisnosti i koje su umele da funkcionišu samostalno kao nezavisne države. Ovakvo stanje se može održavati (a da ne dovede do pobune) samo kontinuiranim ispiranjem mozga, mantričnim ponavljanjem uvek istih fraza, stvaranjem zombi generacija koje nisu u stanju da misle, niti da kritički, otvorenih očiju analiziraju svet oko sebe. Upravo u tome i jeste smisao neprekidne promocije liberalnih ideja - iz ograđenog prostora i zatvorenog uma ne može se pobeći."
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online