Ponedeljak 10. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 15.12.2010.
02:47
E. V. A

Što za Zentaija važi, za Kepa ne važi

Advokati Dragana Vasiljkovića uložili su prošle srede žalbu na odluku sudije Federalnog suda Ričarda Edmondsa donetu 19. novembra 2010. godine kojom je odbacio njegovu tužbu protiv predstavnika australijskih i hrvatskih vlasti. U tužbi je, kao što je poznato, navedeno da ga "ilegalno drže u zatvoru i da se protiv njega vodi nezakonit postupak za izručenje u Hrvatsku".

U žalbi dostavljenoj Federalnom sudu barister Klajv Evat tvrdi da sudija Edmonds nije vodio dovoljno računa o sasvim novim momentima na koje Vasiljkovićeva odbrana skreće pažnju.

Kapetan Dragan

Advokati navode da njihov klijent ima pravo na zaštitu svoje lične slobode na principu habeas korpus. U stvari, da ima pravo da skreće pažnju na nezakonit postupak protiv njega kad god mu se i koliko puta mu se dogodi.


Pred Federalnim sudom, Vasiljković je izašao s tužbom protiv ministra unutrašnjih poslova Brendana O'Konora, državnog pravobranioca Komonvelta Roberta Meklilenda, Republike Hrvatske, odgovornog lica iz zatvora Silvervoter, kao i bivšeg ministra pravosuđa Martina Elisona.

 

Prevodioci presudili


Prvi put nakon skoro pet godina, od kako traje pravna bitka Dragana Vasiljkovića, njegovi pravni zastupnici su izašli sa argumentom da nije valjano preveden hrvatski zahtev za njegovo izručenje, kao ni prateća dokumentacija.

 

Kako su pisale "Vesti", ispostavilo se, da je u dokumentima Županijskog suda Šibenik Dragan Vasiljković sve vreme tretiran kao osumnjičeni, odnosno osoba koju traže zbog istrage.

 

U engleskom prevodu, međutim, izraz osumnjičeni na kraju sudskog dokumenta postaje "optužen", što bitno menja na stvari i moglo bi da zakomplikuje celo vođenje postupka.

Odbačena tužba je sadržavala i podatak da su Dragana Vasiljkovića hrvatske vlasti tražile po zakonu koji nije ni bio na snazi u vreme za koje njega terete za ratni zločin.


U žalbi na odluku sudije Edmondsa od 19. novembra barister Klajv Evat tražio je da se njegovom klijentu uvaži pravo na žalbu, kako bi se po njoj održao sudski pretres.

Takođe, traži se da se Dragan Vasiljković pusti iz pritvora i da se donese odluka da se po podnetoj tužbi održi sudski pretres.


Poslednji rok za podnošenje žalbe o kojoj je trebalo da raspravlja sudsko veće Federalnog suda, koju je Vasiljkovićev pravni tim uložio još prošle srede, isticao je u ponedeljak u 17 časova.


U slučaju da žalba nije podneta, podsetio je AAP, Vasiljkovićev predmet bio bi vraćen ministru unutrašnjih poslova Brendanu O'Konoru da donese konačnu odluku o mogućem izručenju.

Nadležni iz ministarstva unutrašnjih poslova, prenosi AAP, upozorili su Brendana O'Konora da će njegova odluka "privući veliku medijsku pažnju, kako u Australiji tako i inostranstvu".

Među osetljivim predmetima kojim se bavilo ministarstvo unutrašnjih poslova u poslednje vreme bio je i slučaj Čarlsa (Karolja) Zentaija, traženog zbog istrage o ratnom zločinu, kao i državljanina Indonezije Adrijana Adamsa čija je ekstradicija zahtevana po optužbi za navodnu korupciju.
 

Ključni argumenti odbrane


Odbrana je u žalbi Federalnom sudu podsetila da je sudija Edmonds, prilikom odlučivanja, trebalo da uzme u obzir činjenicu da je Draganu Vasiljkoviću, u slučaju da je osumnjičen za ratni zločin 1991. kao što ga tereti Hrvatska, njemu mogla da sudi jedino Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija u kojoj je u to vreme Hrvatska još bila republika (nezavisnost dobila 1992).

 

U žalbi, predatoj u sredu, podseća se da je sudija trebalo da uzme u obzir da se na Vasiljkovića zakon primenjuje "retroaktivno", što sistem ne dopušta. U zahtevu za izručenje, Hrvatska se poziva na članove 120 i 122 svog Osnovnog krivičnog zakona.

 

Međutim, kako je ranije istaknuto u žalbi, problem je u tome što se ti članovi prvi put nalaze u zakonu koji je stupio na snagu aprila 1993, dakle, nakon što su počinjeni navodni zločini za koje je Vasiljković osumnjičen.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online