Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 11.01.2011.
14:18
Vestionline A

Posle Purde, na poternici još četiri Hrvata

Na snazi su četiri, a ne 40 iz Srbije iniciranih međunarodnih poternica za ratni zločin Hrvata, objavljuju zagrebački mediji. Interpol traži Petra Janjića i Danka Maslova za zločine u Vukovaru, i Agima Čekua i Sinišu Mišića, zbog nedela na Kosovu i Metohiji.

I on je na srpskoj poternici: Hrvatski državljanin Agim Čeku
 

Nakon što je uhapšen Tihomir Purda, na Interpolovim poternicama ostala su još imena Petra Janjića i Danka Maslova, koje se sumnjiči da su počinili ratne zločine u Vukovaru, kao i Agima Čekua i Siniše Mišića, koji su takođe hrvatski državljani, ali koje srpski Interpol traži zbog navodnih zločina počinjenih na Kosovu, piše zagrebački "Večernji list".

Isti list piše da će Purda biti izručen Hrvatskoj i da za to ne postoje nikakve formalno-pravne prepreke.

Purda neće pred srpski sud


Tihomir Purda, hrvatski državljanin uhapšen prošle srede u BiH na osnovu poternice Srbije koja ga tereti za ratne zločine u Vukovaru 1991, odlučno se protivi izručenju Srbiji, izjavio je  njegov advokat Dražen Zubak.

"Purda nije dobro podneo činjenicu da ga u Srbiji traže zbog navodnih ratnih zločina i izričito se protivi izručenju", izjavio je Zubak, koji zastupa Purdu po službenoj dužnosti dok ga ne zameni drugi advokat.

Purda je dovoljno traumatizovan činjenicom da je i sam bio zatvorenik srpskih logora i ne veruje da bi ga u Srbiji očekivalo pošteno suđenje, rekao je Zubak i dodao da "niko zapravo ni ne zna za šta se Purda tačno tereti", a to bi moglo postati jasno tek kad Srbija dostavi potrebnu dokumentaciju, prenose hrvatski elektronski mediji. Purda je izrazio protivljenje izručenju Srbiji i na raspravi o izručenju održanoj u Sudu BiH prošle sedmice, pa je sud naložio pokretanje redovnog postupka predviđenog u takvim slučajevima.

Ta informacija dobiće i službenu potvrdu kad se sutra u Zagrebu sastanu Vladimir Vukčević, srpski tužilac za ratne zločine, i Snežana Malović, ministarka pravde Srbije, sa svojim hrvatskim kolegama Mladenom Bajićem i Draženom Bošnjakovićem.

Malovićka je izjavila da nije važno koje će pravosuđe suditi osumnjičenima za ratne zločine, već da se to dogodi, piše list.

U Tužilaštvu za ratne zločine Srbije ističu da oni ne žele da stvaraju probleme u regionu, već da ih rešavaju, što indirektno potvrđuje da je postignut dogovor oko izručenja Purde Hrvatskoj, čije bi pravosuđe trebalo da reši njegov slučaj, navodi list.

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine smatra da je postojao "dovoljan stepen osnovane sumnje" o elementima krivičnog dela ratnog zločina, na temelju čega je za Purdom bila raspisana međunarodna poternica na osnovu koje je uhapšen 5. januara na graničnom prelazu Županja - Orašje, između Hrvatske i BiH.

U Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu tvrde da se činjenice o slučaju nalaze u spisu predmeta nekadašnjeg Vojnog suda iz 1999, a 2004. predmete ratnih zločina preuzelo je tada formirano Tužilaštvo za ratne zločine, piše list.

Policija BiH uhapsila je Purdu (41) prošle srede prilikom prelaska državne granice na graničnom prelazu Županja-Orašje na osnovu Interpolove poternice koju je izdao MUP Srbije zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad civilnim stanovništvom.


Purda se tereti da je zajedno s dve osobe učestvovao u namernom ubijanju i nehumanom postupanju s ranjenima i bolesnicma 5. novembra 1991. u Vukovaru.

Purda je u pritvorskom odeljenju Kazneno-popravnog zavoda u Zenici čiji se kapaciteti koriste i za potrebe Suda BiH koji u Sarajevu ima tek manju pritvorsku jedinicu.

Purdi je određen pritvor od 18 dana, što je i rok do kada pravosuđe Srbije mora da dostavi Sudu BiH formalni zahtev za izručenje uz potrebnu dokumentaciju.

U slučaju potrebe i na izričit zahtev iz Srbije, rok za podnošenje zahteva za izručenje i dostavu dokumentacije može biti produžen do 40 dana i to je maksimalni period do kog se Purda može držati u pritvoru u BiH, naveli su mediji.

"Ako zahtev ne stigne do tada, Purda bi automatski morao biti pušten na slobodu", rekao je Zubak.

Utorak 11.01.2011. 14:24
glupi purda. pa bolje da mu srpski sud sudi. zar nije obavesten da srbija ne kaznjava ratne zlocince, ukoliko nisu srbi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online