Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Subota 15.01.2011.
13:04
E. V. A

Ni Srebrenica nije nevina

"Srebrenica nije ono što žele Bošnjaci i jedan deo međunarodne zajednice. Tamo se dogodio težak i koncentrisan zločin, koji je za svaku osudu i niko od tih ljudi koji su učestvovali u donošenju odluka o zločinu ne može biti zaštićen, ali se preko Srebrenice ne može ocenjivati karakter čitavog rata u BiH", rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Bačeno novo svetlo na događaje u Srebrenici: Milorad Dodik
 

On je ovo izjavio povodom objavljivanja sadržaja strogo poverljivog izveštaja bivšeg komandanta Armije BiH Rasima Delića, koji su otkrile "Vesti" i o tome izvestile svoje čitaoce, u kome se navodi da je u Srebrenicu, dok je bila zaštićena i demilitarizovana zona, Armiji BiH dopremljeno 23 tone oružja.
 

I Dodik je insistirao na činjenici da je Srebrenica u to vreme bila zaštićena i demilitarizovana zona u kojoj su se nalazili naoružani pripadnici Armije BiH koji su u tom periodu zaštite dobijali oružje.
 

- Za svakog objektivnog ovo važno otkriće baca novo svetlo na događaje i potkrepljuje tvrdnju da su vojne snage iz Srebrenice, kao zaštićene zone, izlazile i činile zločine nad Srbima, pa se ponovo vraćale pod zaštitu međunarodnih snaga.
 

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Petar Đokić rekao je da je ovaj izveštaj jedna u nizu informacija koje govore o brojnim kontroverzama Srebrenice.
 

- Srebrenica nije mesto zločina koji su samo počinili Srbi i zato ne treba da snose istorijsku odgovornost, istakao je Đokić.
 

On je podsetio da je Srebrenica bila mesto stalne provokacije i narušavanja ukupne međunarodne politike, jer se to nije smelo događati u zaštićenoj i demilitarizovanoj zoni.
 

- To samo govori da nisu u pravu međunarodne kvalifikacije i ocene koje su do sada više puta izrečene na račun RS, Srba i njenog političkog i vojnog rukovodstva. Srebrenica je bilo mesto velikih problema koje su stalno generisali Bošnjaci od početka rata do jula 1995. godine, istakao je Đokić, zaključujući da bi Haški i Sud BiH trebalo da sagledaju zločine počinjene nad Srbima u Srebrenici.
 

Ništa od istrage zbog oružja u Predsedništvu BiH

Tužilaštvo Kantona Sarajevo neće pokretati istragu nakon otkrića bombi i municije u zgradi Predsedništva Bosne i Hercegovine, potvrđeno je u ovom tužilaštvu.
 

- Utvrđeno je da oružje potiče iz rata. Nema elemenata krivičnog dela. Oružje je predato Civilnoj zaštiti i ono će biti uništeno, rekla je portparol tužilaštva Jasmina Omićević.

 

Ona nije odgovorila na pitanje zašto neće biti pokrenuta istraga zbog krivičnog dela nedozvoljenog držanja oružja i zašto se ne proveri kome ono pripada.
 

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da su nađeno naoružanje i municija u zgradi Predsedništva BiH loša poruka svetu, ali i dokaz za opravdane sumnje da nekontrolisanih količina oružja u Sarajevu ima još na mnogim mestima. Dodik je dodao da slučaj na upečatljiv način ukazuje na to kakva je BiH.
 

- Kakva je to država u čijoj je, navodno, najznačajnijoj instituciji pronađeno naoružanje i municiju koje je moglo poslužiti u Bog zna koje namene. Ako se oružje i municija nađu u zgradi Predsednišva, a da za to ne zna srpski član, onda je to problem.

POVEZANE VESTI

Subota 15.01.2011. 13:08
Сребреницу је требало ослободити `92. као и мноштво градова, јер би се тиме избјегли многи масакри српских цивила, али неко од наших ``патрита`` је тргова с њима.
Subota 15.01.2011. 13:09
u srebrenici je pocinjen genocid nad srpskim narodom.
Subota 15.01.2011. 13:14
Pa nemojte tako za hrvatsko cvijece.Nisu oni takvi bili 41-45,pa nisu ni sad.Jedino mi nije jasno zasto Srbi odgovaraju za tako mali broj zlocina?Valjda smo nesto naucili sad,pa za navek!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online