Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 27.01.2011.
13:05
Đ. Barović - Vesti A

U Bosni ne znaju da je Karadžić u Hagu!

Mada je nekadašnji predsednik RS Radovan Karadžić već treću godinu u Haškom tribunalu i proces protiv njega zaokuplja ogromnu pažnju svetske javnosti, njegova porodica ali i većina onih koji su bili na spisku osoba za koje se sumnjalo da mu pomažu u BiH još uvek trpe sankcije kao da je i dalje reč o najtraženijem haškom beguncu!

PORODICA ISPAŠTA NI KRIVA NI DUŽNA: Radovan Karadžić

Da apsurd bude veći, ovu odluku doneo je bivši visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak, 5. septembra 2008. godine, (zvanično je objavljena u Službenom glasniku BiH 23. septembra 2008. godine) nekoliko meseci pošto je senzacionalna vest o hapšenju Karadžića obišla planetu. I ne samo to!

Na spisku osoba prema kojima se ovo naređenje primenjuje nalaze se ne samo Karadžićeva rodbina i prijatelji već i ljudi koji su trenutno u Haškom tribunalu, pa čak i oni koji su ranije preminuli kao što je to slučaj sa pukovnikom Jovom Đogom!


Reč je o odluci da se osobama za koje se sumnjalo da pripadaju mreži podrške Radovanu Karadžiću, a kojima su zbog toga bili blokirani imovina i računi, dozvoli otvaranje jedinog novog računa. Na taj račun mogu da primaju samo lični dohodak.

Uz formulaciju da su ove mere određene "radi efikasnog rada Tribunala", na spisku je ukupno 35 osoba, među kojima su članovi Karadžićeve porodice, poneki prijatelj i većim delom oni koji su "smetali" OHR-u.

DONEO SPORNU ODLUKU: Miroslav Lajčak

Prema ovoj odluci nabrojana lica mogu podići do 100 konvertibilnih maraka (50 evra) i to samo za hranu, lekove, komunalije i poreze. Nije dozvoljeno podizanje kredita, upotreba bankomata i posedovanje platnih kartica. Podizanje sume od 100 KM i više, obavezuje ove osobe da se same prijave Finansijsko-obaveštajnom odeljenju SIPA (BiH Agencije za istrage i zaštitu).

Sankcije podrazumevaju, između ostalog, ukidanje računa (posledično i otkaz na radnom mestu), a za banku čak i ukidanje licence za rad.


- Za svaki veći iznos potrebno je tražiti odobrenje Finansijsko-obaveštajnog odeljenja SIPA. Kako se na ove račune uglavnom uplaćuju plate ili su to računi privatnih preduzetnika shvatate s kojim ogromnim problemom se oni svakodnevno susreću - kaže sagovornik Vesti blizak jednom od nekada uspešnih privatnika sa spiska.

Nisu svi na meti

 

Mada bi Odluke Visokog predstavnika za BiH morale "doslovce" da se izvršavaju, "Vesti" ipak saznaju da nisu svi sa spiska na meti ovih sankcija, te da nekoliko privatnika i dalje posluje sa zaradama u milionskim iznosima.

Uz članove porodice Karadžić, nekadašnje saradnike ili prijatelje, nalaze se i haški pritvorenici Ljubiša Beara, Vlastimir Đorđević, Sreten Lukić, ali i Goran Hadžić, jedan od dvojice preostalih haških optuženika koji su u bekstvu.


Zanimljivo je da se trenutno najtraženiji haški optuženik, general Ratko Mladić, spominje samo na jednom mestu i to kao "uslov" da će sankcije prestati deset dana pošto se "nađe u Hagu, zvanično bude proglašen mrtvim od strane Tribunala, ili bude povučena optužnica protiv njega".


- Na spisku te opasno formulisane odluke nalazi se nas četvoro članova porodice Karadžić - kaže kćerka nekadašnjeg predsednika RS, Sonja Karadžić-Jovičević.

Tužićemo Incka: Sonja Karadžić-Jovičević

- To je primer diskriminacije i kršenja osnovnih ljudskih prava. Bez ikakvih dokaza i procesa označeni smo osobama sumnjive prirode, stavljeni na spisak i imamo probleme u svakodnevnom funkcionisanju do rešenja sudbine Ratka Mladića. Šta mi imamo s tim?

Gadi mi se opravdanje pod kojim je donesena "radi efikasnog rada Tribunala". Pa Tribunal se ogradio i od njihovih višegodišnjih pretresa i maltretiranja, koje su navodno radili po njegovom nalogu.
 

Sonja: To je iživljavanje


- Mogu podići maksimalno 99 KM i plaćati račune po fazama. Za svaki račun koji prelazi tu sumu treba mi više dana vremena kako bih sakupila svoj lično zarađeni novac ili dozvola SIPA. Tome treba dodati svakodnevne troškove za hranu, lekove.

 

Poenta je da u redovima u banci izgubimo silno vreme kako bismo nakuckali konačno za svaki račun - malo po malo. Međutim, šta raditi kada vam hitno treba više od 99 KM, a u pitanju je zdravstveni problem i pri tome banka ne radi? Jezivo i nehumano. J

 

asno je da Visokom predstavniku takva situacija ne pada na pamet. Nekoliko nas se ozbiljno sprema da ga tuži odavde dokle treba, jer ovo primitivno iživljavanje konačno mora prestati - kaže Sonja Karadžić.

POVEZANE VESTI

Petak 28.01.2011. 12:34
Ostavite ih vise na miru! Bio vam je dobar dok je stajao nabraniku, a sada mu i porodicu kaljate. Sram vas bilo!
Četvrtak 27.01.2011. 14:44
нису исметали само странцима, многе су њихови најближи ``сарадници`` откуцавали ОРХ-у и подметали им само да их уклоне!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online