Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 01.02.2011.
17:19
Srna A

Hrvatska zataškava zločine nad Srbima

Ekspertski tim jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala predao je diplomatama EU dokaze sa izjavama svedoka o tome da Vlada Hrvatske zna gde se nalaze artiljerijski dnevnici iz Knina u operaciji "Oluja", saopštio je danas član ovog tima Domagoj Margetić.

Srbija ne procesuira zločine zbog nad Srbima dobrih odnosa sa Hrvatskom: Domagoj Margetić
 

"Predali smo nedavno dokaze o tome da je Vlada Hrvatske znala i da sada zna gde se nalaze dnevnici, te izjave svedoka koji su bili prisutni kada je hrvatska Vlada koju je vodio HDZ potpisala sa Antom Gotovinom tajni ugovor o skrivanju i finansiranju njegovog bekstva", istakao je Margetić na konferenciji za novinare u Banjaluci, koju je organizovao Savez logoraša Republike Srpske.


Margetić kaže da diplomate EU trenutno razmatraju pomenute dokumente.


On tvrdi da vlast Hrvatske i njene bezbednosne službe "sistematski prikrivaju velike slučajeve ratnih zločina počinjenih nad Srbima zbog toga što bi to moglo dovesti do političke hijerarhije HDZ-a čiji su pripadnici i dalje na visokim državnim funkcijama".


"Dok HDZ u Hrvatskoj ne bude proglašen zločinačkom organizacijom do tada će se ratni zločini u Hrvatskoj prikrivati", smatra Margetić.

Prema njegovim rečima, dokazi i podaci o počinjenim ratnim zločinima nad Srbima u Sijekovcu, Sisku i logoru "Lora" u Splitu predati su nadležnim tužilaštvima u BiH, Hrvatskoj i Srbiji.


"Tragična je činjenica da je procesuiranje ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije i na Balkanu i dalje stvar političke trgovine u bilateralnim odnosima država radi glumljenja lažne političke korektnosti i prijateljstva", kaže Margetić.

Srbija neće suđenja zbog dobrih odnosa

On je podsetio da je srpskom Tužilaštvu za ratne zločine predao poverljive dokumente Ministarstva odbrane Hrvatske, koji dokazuju ratne zločine nad Srbima u Sisku, ali da Srbija ne želi to da procesuira zbog prijateljskih odnosa sa Hrvatskom.


"Tužilaštvu Srbije za ratne zločine sam pre tri meseca predao dokumente o odgovornosti glavnog tužioca Hrvatske Mladena Bajića za ratne zločine počinjene nad Srbima u Lori", tvrdi Margetić.


Margetić je zaključio da je u konkretnom slučaju riječ o dokumentu koji sadrži 100 stranica sa potpisima Mladena Bajića koji dokazuju da je on učestvovao u progonu srpskih civila i njihovom ilegalnom zatvaranju u "Lori", te da je bio prisutan u dva slučaja kada su oni mučeni i ubijani.

POVEZANE VESTI

Utorak 01.02.2011. 17:52
Hahahahaha imaju i kurvati svoju Natašu Kandić. Jeste da je njihova lepša, Domagoj je lepotica naspram onog monstruma kod nas! Neka neka, nije ničija do zore gorela pa neće ni kurvatska!!!
Utorak 01.02.2011. 18:18
Srbija neće suđenja zbog dobrih odnosa ?! prosto mi je dovoljno samo to da procitam.
Utorak 01.02.2011. 22:01
GOSPIĆ !!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online