Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 22.02.2011.
09:13
Blic A

Istraga o streljanju 1.800 Bošnjaka

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine ispituje ulogu Ratka Mladića (68) za zločine počinjene u Srebrenici, koji nisu predmet istrage Tužilaštva u Hagu, piše beogradski "Blic".

Haški tribunal ima prvenstvo u postupku protiv Mladića, ali Srbija vodi postupak koji nije predmet istrage Haga
 

- Tužilaštvo vodi postupak za zločine koje je počinio 10. diverzantski odred Vojske Republike Srpske. Taj odred u to vreme je bio pod direktnom komandom Glavnog štaba, kojim je komandovao Ratko Mladić. Pripadnici tog odreda, kao i još neki vojni komandanti - ukupno oko 20 osoba - sumnjiče se da su odgovorni za streljanje 1.800 Muslimana u Srberenici jula 1995. Ispituje se i uloga Mladića u ovom zločinu po principu subordinacije - kaže izvor “Blica” upoznat sa pretkrivičnim postupkom.  

Zbog zločina 10. diverzantskog odreda u Srbrenici krivičnu prijavu je avgusta 2010. podneo Fond za humanitarno pravo (FHP), po kojoj je Tužilaštvo krenulo da postupa.


Saradnja sa tužiocima u BiH

- U ovom slučaju predstavnici srpskog tužilaštva sarađuju sa kolegama u BiH, i naravno sa Haškim tribunalom, koji ima prvenstvo u vođenju postupka protiv Mladića. Međutim, to ne sprečava i srpsko tužilaštvo da vodi postupak za dela protiv njega koja nisu obuhvaćena istragom Tribunala - kaže izvor “Blica”.


Fond za humanitarno pravo je podneo krivičnu prijavu protiv bivšeg načelnika Uprave za obaveštajne poslove Glavnog štaba VRS, pukovnika Petra Salapure, njegovog zamenika, pukovnika Radoslava Jankovića, komandanta 10. diverzantskog odreda poručnika Milorada Pelemiša, ađutanta Ratka Mladića, majora Mila Petrovića, komandira Vlaseničkog voda 10. diverzantskog odreda Radoslava Kremenovića, kao i komandira Bijeljinskog voda tog odreda Franca Kosa.


Prijave su podnete i protiv više pripadnika 10. odreda, među kojima su Dragan Pećanac, Brano Gojković, Aleksandar Cvetković i Zoran Obrenović. Obuhvaćeni su prijavom dva vojna policajca Vojne policije Drinskog korpusa i više oficira, podoficira i vojnika VRS koji su u julu 1995. bili pripadnici 10. diverzantskog odreda, Bratunačke lake brigade i Zvorničke brigade iz sastava Drinskog korpusa VRS.


- U jutarnjim satima prilikom pretresa kuća i pretraživanja svih mesta, taj vod je otkrio 200 starijih, bolesnih i skoro nepokretnih, koji nisu uspeli da izbegnu iz svojih kuća. Prvo su ih pretukli, onda su ih opljačkali, uzeli razne stvari koje su im se činile iole vrednim. Isterali su ih iz kuća, razdvojili su muškarce, te starce, od žena i onda su ih odveli na lokalni fudbalski stadion i streljali - izjavila je predsednica FHP Nataša Kandić, kada je podneta krivična prijava.


Osuđen samo Erdemović

Do sada je iz 10. diverzantskog odreda osuđen jedino Dražen Erdemović, koji je u Srbiji uhapšen 1996. i izručen Hagu, gde je priznao krivicu tvrdeći da je morao da puca na Muslimane, jer bi i u suprotnom i sam bio ubijen.


U haškoj optužnici podignutoj 24. jula 1995. Mladić je optužen za ratne zločine, koji uključuju genocid, saučesništvo u genocidu, zločin protiv čovečnosti i kršenje običaja ratovanja, a posebno se ističu genocidne radnje u Srebrenici. Ova optužnica je kasnije dopunjavana, tako se Mladić tereti da je učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu od 12. maja 1992. do najmanje 22. decembra 1996. Za zločine u Srebrenici već su osuđena sedmorica visokih zvničnika bosanskih Srba.

POVEZANE VESTI

Utorak 22.02.2011. 09:21
Kada " Srpsko " tuzilastvo ima nameru da krene sa istragom gde su Srbi ubijani i klani ? Kada tuzilastvo ima nameru da krene sa tuzbama protiv Muslimana , Hrvata i Arnauta ? Kakva je sada ovo brojka od 1.800 Muslimana, zar nije 8.000 ? Jeli vam u planu da sve druge oslobodite a samo Srbe da hapsite ? Da stanemo svi u red pred Zabelu da ne cekamo , a nasu imovinu da prepustimo raznim Gnjilanskim grupama i napadacimana naTuzlansku kolonu !
Utorak 22.02.2011. 11:05
DJENERALE RATKO MLADICU BOG NEKA TE CUVA OD IZDAJNIKA,TI SI NAS PONOS I HEROJ!!! LJUBIM TI RUKE!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online