Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 23.02.2011.
19:18
Srna A

"Berko Zečević je pristrasan kao svedok"

Na suđenju nekadašnjem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću danas je nastavljeno svedočenje veštaka balističara iz Sarajeva Berka Zečevića o vrstama oružja koje je u ratu u BiH koristila Vojska RS i o rezultatima istrage incidenta na pijaci Markale 5. februara 1994. godine.

Radovan Karadžić unakrsno je ispitivao Berka Zečevića
 



Povodom zahteva odbrane da se svedok diskvalifikuje kao pristrasan, zastupnici optužbe su ukazali da "pitanje pristrasnosti nije ranije nagoveštavano kao problem". Karadžićev glavni pravni savetnik Piter Robinson precizirao je da "Karadžić osporava veštačenje, a ne i stručnost svedoka".

Zečević je rekao da je u Sarajevu istraživao 15 incidenata u kojima su korišćene aerosolne bombe, od kojih je jedan bio kod Televizije Sarajevo, pet ili šest na području Hrasnice, jedan kod zgrade Elektroprivrede i jedan kod Instituta za plućne bolesti.

Kada ga je Karadžić pitao "zašto UN nigde ne navode primenu aerosolnih bombi", svedok je odgovorio "pitajte UN".

Zečević je, dok ga je Karadžić unakrsno ispitivao, ispričao da se prijavio za istragu incidenta na Markalama nakon što je čuo da je tadašnji komandant Unprofora Majkl Rouz izjavio da ne može da se utvrdi odakle je granata ispaljena.

"Smatrao sam da je moguće da se utvrdi smer odakle je došla granata i zato sam se prijavio da to istražim, jer sam mislio da mogu da pomognem", rekao je Zečević.

Na Karadžićevo pitanje šta ga je navelo da misli da će to uraditi bolje od policije i Unprofora, Zečević je odgovorio da je on pre toga 17 godina radio u vojnoj industriji i bio zainteresovan za delovanje bojevih glava.

"Policija i vojnici Unprofora su manje kvalifikovani za takve istrage, jer vojnici koriste oružje za ubijanje protivnika, a ja sam bio kvalifikovan za procenu efekata na cilj u tom momentu", dodao je svedok.

Zečević je rekao da je 6. februara 1994. u 8.00 časova došao na mesto incidenta i javio se istražnom sudiji, koji ga je imenovao za vođu istražne komisije u kojoj su bila još trojica njegovih kolega balističara.

Karadžić je upitao da li je u komisiji bilo Srba, da bi svedok odgovorio da on ljude ne razlikuje po osnovu nacionalisti ili veri, a da je na istrazi radio sa ljudima koji su bili njegove kolege i bili blizu mesta gde je on stanovao.

Za Dobrila Stanića, koji mu je bio šef u "Pretisu", i Radisava Markovića, o kojima ga je pitao Karadžić, svedok je rekao da su mu oni bili i ostali prijatelji. Zečević je rekao da mu niko nije saopštio da je srpska strana zahtevala da bude uključena u istražne radnje.

Karadžić je Zečevića pitao i o Faruku Oručeviću, za koga je naveo da je nasledio Ejupa Ganića na mestu direktora Instituta "Unis", a sada radi kao profesor na Gajićevom privatnom univerzitetu. Zečević je najpre rekao da mu Oručević nije ostao u dobrom sećanju i da ne zna gde on radi, jer se ne druži ni sa njim ni sa Gajićem.

"Oručević je bio prisutan, ali nije učestvovao u istrazi. Ja sam tražio da niko ne daje izjave za medije, a on je ipak dao", dodao je Zečević.

Glavni pretres se nastavlja sutra popodne, kada će Karadžić nastaviti da unakrsno ispituje Zečevića. Od traženih 25 časova, Karadžiću je za njegovo ispitivanje odobreno šest.

POVEZANE VESTI

Sreda 23.02.2011. 20:19
нек ти сад суде, умјесто да заузмеш сарајево и растјераш гамад ти си с њима преговарао(трговао)!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online