Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 02.03.2011.
12:15
Đ. Barović - Vesti A

Kacin štitio trgovce oružjem?

Opozicioni lider i nekadašnji ministar odbrane Slovenije Janez Janša uzimao je počekom devedesetih po 250.000 dolara mita za svaki brod oružja koji je za Hrvatsku i BiH stizao u luku Kopar. Janša je naplaćivao "proviziju" dok god je bio na funkciji, a aferu je zataškavao Jelko Kacin, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

Jelko Kacin i Janez Janša


Afera je počela objavljivanjem delova iz knjige jednog austrijskog novinara koji je opisao događaje s početka devedesetih prošlog veka u kojoj opisuje i krijumčarenje oružja u Hrvatsku i BiH dok je važio embargo na prodaju oružja UN ovim zemljama.


Temperaturu je zatim podigao francusko-hrvatski državljanin i trgovac oružjem Marin Tomulić koji tvrdi da se dokazi o Janšinoj upetljanosti u korupciji mogu naći i u kancelariji hrvatskog predsednika i hrvatskog ministarstva finansija.

Tajni izveštaj

 

U tajnom izveštaju koji objavjuju slovenački mediji navodi se da je "vrednost svog oružja i opreme, koje je uzeo u obzir Janez Janša, 38.386.550 tadašnjih nemačkih maraka. U izveštaju od dana 19. septembra 1993. godine navedena je vrednost celokupnog oružja posredovanog Hrvatskoj i BiH, ukupno 27.663.341 tadašnjih nemačkih maraka, što znači da je vrednost oružja u izveštaju Druge uprave ministarstva odbrane veća za 10.723.209 nemačkih maraka".


Zatim se u ovu priču uključio i novinar Matjaž Frangež, autor knjige "Šta nam možete", u kojoj je objavljen i dokument Obaveštajno-bezbednosne službe Ministarstva odbrane Slovenije, iz 1997. godine, u kome se vidi da je predajući dužnost narednom ministru odbrane Jelku Kacinu, Janša "prećutao" oko deset miliona tadašnjih maraka.


Profesor na Fakultetu bezbednosti u Beogradu Zoran Dragišić kaže da nema ni najmanju sumnju da državni vrh Slovenije nije bio uključen ili nije znao za krijumčarenje oružja preko luke Kopar, ali da Srbija od toga nema nikakve koristi.

Sledio Janšin put

 

Odgovarajući na optužbe Janeza Janše, tadašnji ministar odbrane Jelko Kacin kaže da je on "ostvarivao razvojni program slovenačke vojske, koji je zacrtao Janez Janša".
Jelko Kacin je na internet portalu svoje stranke zapisao da Janez Janša prilikom primopredaje poslova nije pripremio izveštaj o trgovini oružjem, kao i da je analiza kasnije pokazala da neki navodi Janeza Janše ne odgovaraju "činjeničnom opsegu gotovinskih platnih tokova".


- Da se ne lažemo. Embargo na izvoz oružja je i uspostavljen samo da bi se digla cena naoružanju koje je dopremano. Takođe, nemam dileme da je taj šverc bio moguć isključivo uz blagoslov ili koordinaciju države. Uostalom, kad bi se ova tema zaista otvorila, mnogi političari u Evropskoj uniji koji su sada na visokim položajima bi se i te kako postideli svoje uloge u raspadu Jugoslavije.

Ali, Srbija od te istine nema ništa. Je l' sada treba da optužimo Kacina, a posle od njega očekujemo pozitivan izveštaj za ulazak u EU? Deluje surovo, ali svaki rat je prilika za enormna bogaćenja pojedinaca i rat na Balkana nije u tome bio izuzetak - zaključuje Dragišić.

POVEZANE VESTI

Sreda 02.03.2011. 13:17
Нема ту `Кацин штитио трговце оружјем?`, овај упитник је сасвим сувишан... најгори ратни злочинац...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online