Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 04.04.2011.
12:03
Đ. Barović - Vesti A

Džefri Najs: Branio bih Mladića

Nekadašnji tužilac Haškog tribunala u predmetu protiv Slobodana Miloševića, Džefri Najs daleko je od hladnoće koju je pokazivao tokom dugotrajnog procesa bivšem predsedniku SRJ.

Milošević nije bio lukav: Džefri Najs

  Srdačan i spreman na šalu, Najs se u intervjuu za "Vesti" priseća ovog slučaja, govori o Haškom tribunalu, izveštaju Dika Martija, ali i o mogućnosti da se preostali haški optuženici Mladić i Hadžić - nađu u Hagu.


- Bilo bi užasno da generala Mladića uhapse a da ne bude mesta gde bi mu se sudilo, jer Haškom tribunalu ističe rok. Pretpostavljam da će se ipak napraviti aranžman da Međunarodni sud pravde preuzme preostale slučajeve od Haškog tribunala i završi suđenja po modelu i statusu Tribunala.


Da bude uhapšen, da li biste branili generala Mladića?


- Principijelno da, ali u praksi sumnjam da bi to bilo moguće, jer bih se našao u sukobu interesa.

Nemam gorčinu zbog Miloševića

 

Osećate li gorčinu zato što suđenje Miloševiću nije završeno?


- Ni malo ne osećam gorčinu. Čak bih mogao reći da je ovakav ishod mnogo bolji od bilo koje osuđujuće presude. Javnosti i istoriji je predočena "planina dokaza" i svako ko će u budućnosti, za 10 ili 100 godina hteti da napravi reviziju istorije, moraće da "osvoji tu planinu".

Pojavila se informacija da ćete biti u timu odbrane Fatmira Ljimaja?
- To morate da pitate Ljimaja. Sve i da je tačno da ću biti njegov zastupnik, pravni sistem Engleske mi zabranjuje da takvu informaciju potvrdim bez prethodne konsultacije sa klijentom. Ali, ta priča je na nivou glasina.

Vratimo se Mladiću. Iskreno, da li mislite da će se zaista naći u Hagu?
- Nažalost, svakim danom je to sve manje izvodljivo.


Javnost zaokuplja izveštaj Dika Martija. Da li ste vi išta znali od toga dok ste bili u Tribunalu?
- Ne, nisam bio upoznat sa materijalima koji su kasnije objavljeni. U svakom slučaju reč je o komplikovanoj priči.


Kako je moguće da niste bili upoznati?
- Pretpostavljam da bih bio upoznat da je bilo nešto važno. Iznete optužbe su jako teške i bez sumnje ih je potrebno ispitati, ali dosta je čudnih detalja. Ako je tačno da se sve radilo u Albaniji, kako dosad nije pronađena nijedna žrtva ili bilo ko iz tog lanca.


Ali slažete se da bi sve trebalo ispitati?
- Svakako. Potrebno je ispitati zbog čega su te optužbe bile odbijene od strane pravnika Haškog tribunala prilikom pisanja optužnice protiv Ramuša Haradinaja, a potom Dik Marti upire prstom ne u njega već u Hašima Tačija.


Zašto?
- To ne znam.

Politički sud

 

Izjavili ste da je Haški tribunal politički sud?


- Nema sumnje da su svi sudovi, pa i Haški sud, osnovani s političkim ciljem, ali ne smatram da je u tome bilo šta loše, ako je cilj da se napravi institucija koja će deliti pravdu za sve. Međutim, problem sa svim ad hok sudovima, znači i Tribunalom je što imaju kratak rok i što su mnogo ranjiviji u odnosu na pritiske koje imaju nacionalni sudovi.

Znate da je atmosfera u Srbiji i dalje protiv Haškog tribunala. Slažete li se s ocenom da je to antisrpski sud?
- Haški tribunal to nije. Međutim, problem je u tome što nije bila jasna politika prema zločinu, koja je bila neophodna za konflikt na području prethodne Jugoslavije. Ta strategija je bila isključivo na tužiocima.


Hoćete da kažete da su tužioci imali pogrešnu politiku?
- To ne znam, jer zapravo nikada nisam saznao kakva je to politika zapravo bila. Po meni bi Savet bezbednosti bio ta institucija koja bi morala reći da li će se procesuirati isključivo odgovorni u vrhu države ili svi. U slučaju Haškog tribunala ta politika prema zločinu je promašila neke, sasvim jasne "mete", a tu mislim na odgovorne i iz redova Hrvata, Muslimana i Srba.


Na koga konkretno mislite?
- (smeh) Znate da ne mogu da vam odgovorim na to pitanje.

Da li je Milošević bio lukav advokat?
- Ne, nije bio lukav. Milošević je voleo da pokazuje svoje intelektualne sposobnosti, ali one su bile potpuno irelevantne za proces koji se protiv njega vodio. Ništa od toga zapravo nije pomagalo njegovoj odbrani. On je sebi bio najgori mogući zastupnik.


Zašto tako mislite?
- Mislim da Milošević nije shvatio sa kakvim je optužbama suočen, već je pokušao da se na suđenju postavi u poziciju žrtve. On je imao pogrešna očekivanja od toga u šta treba da uveri Sudsko veće, a posebno u tezu da je pred antisrpskim sudom.   

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online