Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 01.05.2011.
07:22
Vestionline A

Krajnje je vreme da neko odgovara za ''Bljesak''

Učesnici okruglog stola u Gradišci, održanom povodom 16. godina od hrvatske akcije "Bljesak", poručili su da je krajnje vreme da neko bude procesuiran u Hrvatskoj zbog ratnog zločina počinjenog nad Srbima u toj operaciji.

Šef Dokumentaciono informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac ocenio je da je, posle presude Haškog tribunala hrvatskim generalima za zločine nad Srbima tokom i nakon operacije ''Oluja'', očito je da je operacija ''Bljesak'' bila samo jedna epizoda u udruženom zločinačkom poduhvatu Hrvatske.

''Krajnji cilj takvog poduhvata bilo je prisilno i trajno proterivanje Srba sa čitavog područja Republike Srpske Krajine (RSK)'', rekao je on.

Cilj je bio proterivanje Srba: Savo Štrbac
 

Direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Janko Velimirović smatra da je neophodno da se procesuiraju svi izvršioci i naredbodavci zločina počinjenog nad Srbima u zapadnoj Slavoniji, jer ti događaji nisu bili obuhvaćeni optužnicama u Haškom tribunalu.

On ističe da je nesumnjivo da je u 'Bljesku' deo zločina počinjen i prema stanovnicima Republike Srpske , kao što je bilo bombardovanje Gradiške 2. maja 1995. godine, kada su stradali nedužna deca i civili.

Prema njegovim rečima, izvršilac ovog strašnog zločina, hrvatski pilot Rudolf Perešin u Hrvatskoj se slavi kao "heroj domovinskog rata". Rukovodilac Operativnog tima za traženje nestalih lica RS Goran Krčmar rekao je da taj tim pozdravlja presudu Haškog tribunala hrvatskim generalima za zločine počinjene nad Srbima tokom i nakon operacije "Oluja", ali da pravda nije zadovoljena sve dok se ne ekshumiraju i identifikuju svi Srbi nestali na području Hrvatske u operacijama "Bljesak" i "Oluja", među kojima ima dosta državljana RS i BiH.

On je istakao da je akcija Hrvatske vojske "Maestral" na zapadnokrajiške opštine RS nastavak operacije "Oluja", istakavši da, ukoliko postoji udruženi zločinački poduhavt za "Oluju", onda je to identično i za "Maestral ". Predsednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS Nedeljko Mitrović smatra da je s jedne strane potrebna čvršća saradnja Operativnog tima za traženje nestalih lica RS sa Komisijom za nestala lica Srbije u pogledu traženja nestalih Srba u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu, a s druge Tužilaštva RS i Srbije radi zaštite interesa srpskih žrtava rata.

Mitrović smatra da u Hrvatskoj nema rešenja srpskog pitanja sve dok se Srbima ne vrati pravo na političku i teritorijalnu autonomiju, aktiviranjem nekadašnjeg plana "Z-4".

Predsednik Udruženja proteranih Srba iz zapadne Slavonije Krsto Žarković ističe da je krajnje vrijeme da se RS ili Srbija odrede koja će biti pravni subjekt koji će brinuti o pravima Srba koji su proterani iz RSK i Hrvatske, a koji su dobili njihovo državljanstvo.

U organizaciji Udruženja protjeranih Srba iz zapadne Slavonije i opštine Gradiška, u Gradišci će danas biti obeležena 16. godišnjica od egzodusa 15 000 Srba iz zapadne Slavonije u operaciji hrvatske vojske "Bljesak", 1. maja 1995. godine.

U napadu hrvatskih oružanih snaga na zapadnu Slavoniju, koja je bila pod zaštitom Ujedinjenih nacija, u akciji pod kodnim nazivom "Bljesak" ubijena su i nestala 283 lica srpske nacionalnosti od čega 57 žena i devetoro đece do 14 godina. Obeležavanju 16. godišnjice od stradanja i egzodusa Srba iz zapadne Slavonije tokom hrvatske operaciji "Bljesak" danas će u Gradišci prisustvovati i najviši zvaničnici RS.

POVEZANE VESTI

Nedelja 01.05.2011. 13:47
može odgovarat ko za što hoće ali ja i hiljade drugih izbjeglica smo osuđeni na kramp gdje god da dođemo,đaba nam sva škola što imamo.a od svih tih beskonačnih tužbi mi običan narod osim nekog zadovoljstva u srcu kad istina ugleda svijetlo dana i biva prihačena nemamo nikakve korist,ćak što više samo šteti onim koji su bili prisiljeni da se vrate.mi smo građani drugog reda gdje god da smo,najžalosnije i u rep.srpskoj.
Nedelja 01.05.2011. 11:36
1:Aktivacija Z4 plana za povratak lokalne samouprave Srba u Hrvatskoj 2:Traziti pravo naroda koje je vec podrzala evropska skupstina 3:Tuziti Hrvatsku preko priznate UN clanice Srbije i entiteta RS koji ce nadleznosti da vrati referendumom, za genocid u kontinuitetu od 2 sv rata 4.Traziti da RSK u koju ce da udju i hrvatskim delom naseljeni delovi postane medjunarodno pravni priznati subjekt kao sta se pokusava s Kosmetom 5.Krajina=Kosmet=Hercegovina-ENTITETSKA AUTONOMIJA Hrvatska ce da odgovara po tuzbi za agresiju na BiH presudom herceg-bosanskom vrhu uskoro u Hagu 6.Postena podela i odlazak nacional. entiteta uz dogovor svih strana za trajan mir
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online