Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 17.05.2011.
16:48 >> 19:42h
Beta A

Gotovina i Markač ulažu žalbu na presudu

Tužilaštvo Haškog tribunala neće uložiti žalbe na presudu hrvatskim generalima Antu Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku. Istovremeno, odbrane Gotovine i Markača dostavile su Tribunalu najavu da će uložiti žalbe na presudu kojom je Gotovina osuđen na 24 godine zatvora, a Markač na zatvorsku kaznu od 18 godina zbog progona srpskog stanovništva iz Kninske krajine tokom i posle operacije Oluja 1995.

Ante Gotovina u sudnici Tribunala
 

"Posle pažljivog proučavanja presude u slučaju Gotovina, Tužilaštvo je odlučilo da ne ulaže žalbe", izjavio je savetnik glavnog tužioca Frederik Svinen.

Posle te odluke tužilaca, general Čermak koji je presudom oslobođen krivice, pravosnažno je oslobođen.

Prvostepeno veće Haškog tribunala osudilo je hrvatskog generala Antu Gotovinu na 24 godine, a Mladena Markača na 18 zatvora zbog zločina nad sprskim stanovništvom Kninske krajine tokom i posle operacije Oluja 1995.

Prema presudi, Gotovina (53), koji je zapovedao Olujom, i Markač (53), kao komandant specijalne policije, bili su članovi udruženog zločinačkog poduhvata, koji je predvodio tadašnji hrvatski predsednik Franjo Tuđman, a čiji je cilj bilo proterivanje sprskog stanovništva iz Kninske krajine, što je bio navod optužnice.

Gotovina i Markač proglašeni su krivim za progon, deportaciju, pljačku, ubistva, bezobzirno uništavanje, nehumana dela i okrutni tretman srpskog stanovništva u Krajini, od početka avgusta do kraja septembra 1995.

Sadržaj žalbi odbrane na presudu, kako prenose hrvatski mediji, zasad nije poznat.

Markačev advokat Goran Mikulić izjavio je da se u najavi žalbe ukazuje na pogrešnu primenu prava u presudi kao i na pogrešnu interpretaciju činjenica posebno u pogledu udruženog zločinačkog poduhvata koji se osporava i s pravnog i formalno činjeničnog stava.

Na čemu se zasnivaju žalbe Gotovine i Markača

Osnova žalbe koje su podnele odbrane hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača jeste rušenje teze o zločinačkom poduhvatu.

"Presuda je nerazuman i nerealni presedan koji ugrožava kredibilitet i važnost humanitarnog prava i nameće toliko stroge standarde, da zakonito ratovanje čini nemogućim za komandante", ističe se u najavi žalbe za Gotovinu koja se bazira na obaranju teze o nezakonitom gađanju.

Presudom je navedeno da je Gotovina naredio nezakonito gađanje civila i civilnih objekata u Kninu što je bilo primarni i direktni uzrok prisilnog premeštanja 20.000 srpskih civila, a što se povezuje s Gotovininim učešćem u trajnom uklanjanju Srba s tog područja.

Odbrana tvrdi i da je od 1.205 ispaljenih projektila, samo njih pet odsto palo van područja koje sud ne smatra legalnim područjem, odnosno da je ostalih 95 odsto legalno bačeno na vojne objekte.

"Ovde se govori o napadima na područje Knina, Gračaca, Obrovca i Benkovca, a odbrana podseća da i kad bi se primenio stav da je granica nezakonitosti pogotka 400 metara od vojnog cilja, tad bi nezakonito bilo svega jedan odsto, odnosno 13 pogodaka. Raspravno veće nije utvrdilo da je ijedan civil ubijen, povređen ili prisilno preseljen kao rezultat prekomernog granatiranja", tvrdi odbrana.

Veće, po njihovom mišljenju, nije dalo nijedan dokaz da je ijedan Srbin otišao zbog tih konkretnih projektila. Nakon Oluje nije postojao sukob, nije bilo političkog i vojnog rukovođenja ni s jedne od dveju strana, pa se sve svodilo na unutrašnje napetosti, za koje Hag nije nadležan, tvrdi Markačev advokat Goran Mikuličić koji navodi i da je Markač osuđen i za deportaciju stanovništva iako mu posebna namera da se ona počini nije dokazana.

Pored toga, Markačeva odbrana tvrdi da zločinački poduhvat za vreme izvršenja navodnih zločina nije bio predviđen kao deo krivične odgovornost. Mikuličić tvrdi i da je uloga brionskog sastanka predsednika Franje Tuđmana i političkog i vojnog vrha pre Oluje i iz njega proizašlih transkripata stvar interpretacije suda, a ne stvarnih činjenica koje terete optuženog Markača.

POVEZANE VESTI

Utorak 17.05.2011. 19:12
Presuda toj dvojici ustasa je jedina do sada pravedna presuda Haskih zlotvora, mada nazalost postoji sansa da se presuda preinaci. Ono sto njih dvojica i svi koji ih podrzavaju,treba da znaju,je da je sud Gospodnji najpravedniji i da ga nece izbeci.
Sreda 18.05.2011. 01:44
Hrvatčići ja vas mrzim i žalite se Racingeru zbog toga. Kokao sam vas u moje vrijeme kao kokice.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online