Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 07.06.2011.
19:06
Beta A

SAD i Britanija zabrinute za budućnost BiH

Državni sekretar Sjedinjenih američkih država Hilari Klinton i ministar inostranih poslova Velike Britanije Vilijem Hejg u zajedničkom autorskom tekstu objavljenom u medijima u Bosni i Hercegovini navode da su zabrinuti zbog situacije u toj zemlji.

Bosno, gledaj malo napred: Hilari Klinton

Klinton i Hejg su poslali poruke domaćim političarima u kojima ističu da više neće tolerisati nikakva osporavanja jedinstva i suvereniteta BiH.

"Hapšenje Mladića je ključna prilika da se povuče linija kada je reč o prošlosti i da ceo region Zapadnog Balkana odlučno krene ka boljoj budućnosti", ocenili su Klinton i Hejg i dodali da Mladićevo hapšenje "konačno žrtvama genocida u Srebrenici daje nadu da će pravda biti zadovoljena".

Oni su dodali da se situacija u Srbiji i Hrvatskoj dramatično razlikuje od one od pre dve decenije, te da te dve zemlje sada čvrsto koračaju ka članstvu u Evropskoj uniji.

"Hrvatska je već članica NATO i očekuje zaključenje pregovora o pristupanju sa EU. Srbija radi na dobijanju statusa kandidata za EU. Ali, dok njeni susedi gledaju u budućnost, situacija u BiH daje nam razloga za sve veću zabrinutost", naveli su Klinton i Hejg.

Istakli su da već pet godina BiH ide unatrag, a da se u proteklim mesecima taj trend pogoršao te da je "došlo vreme za odlučan odgovor međunarodne zajednice, pre svega Evropske unije".

"Institucije u zemlji su blokirane. U entitetu Republika Srpska, žestoka nacionalistička retorika i aktivnosti kojima se osporava dejtonski okvir rizikuju da BiH odvuku u prošlost - baš u trenutku kada njeni susedi počinju napredovati ka evropskoj budućnosti", navodi se u zajedničkoj poruci.

Klinton i Hejg zaključili su da "stvarne žrtve ove paralize nisu političari u BiH, nego su to njeni građani - upravo oni ljudi koji su izabrali te iste političke lidere da rade u njihovu korist".

"Umesto da žive u slobodnom, pravičnom i prosperitetnom društvu, mnogi još žive u senci podela i straha suočeni sa siromaštvom, nezaposlenošću i besperspektivnošću", naveli su Klintonova i Hejg i zatražili od domaćih vlasti hitnu promenu političke situacije nabolje.

POVEZANE VESTI

Utorak 07.06.2011. 19:21
parodon hilari to su vasi puleni muslimani koje ste stitili od srba agresora i koje ste vi na demokracki nacin stavili na vlast. sada mozete da dodjete u sarajajevo i da se dobro izljubite sa njima kao klinton sa monikom.
Utorak 07.06.2011. 19:27
Kaze se da kad anglosaksonac nesta tvrdi, onda je uvek suprotno. Da li je ova izjava stvarna i koliko je ustvari samo mazanje ociju? Pa neka razmisle muslimani. Mi smo vec dosta razmisljali i znamo sta nam je ciniti.
Utorak 07.06.2011. 21:35
jadni oni za čiju budučnost brinu navedeni.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online