Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 21.06.2011.
17:39
Vestionline A

"Amfilohiju je mesto u Hagu"

U Crnoj Gori se nastavljaju napadi na Mitropoliju crnogorsko primorsku i mitropolita Amfilohija, što od države što od kanonski nepriznate crnogorske pravoslavne crkve (CPC) i samozvanog mitropolita Mihaila koji bi, sudeći prema njegovim izjavama, Amfilohija najradije video u Hagu.

Mitropolit Amfilohije

"Članstvo u Svetom sinodu SPC mu je isteklo (Amfilohiju). A što se tiče približavanja Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, izgubio je svaku mogućnost svojim negatorskim odnosom prema CPC, crnogorskim vernicima, Crnogorcima, Crnoj Gori i njenim vrednostima i atributima, kao i svojom ratnohuškačkom i političkom aktivnošću i misijom zbog koje mu buduća adresa treba biti na sudu za ratne zločine u Hagu, a ne u Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi", rekao je Mihailo u intervjuu provladinoj "Pobjedi".

Kao jedino rešenje za Crnu Goru, Mihailo vidi, kako kaže, u egzistenciji svete, autokefalne CPC kao matične tradicionalne crkve države Crne Gore, čiji će hramovi biti otvoreni za sve hrišćane.

Samozvani vladika CPC, koja je u policiji registrovana kao nevladina organizacija, tvrdi i da mu se na desetine sveštenika Srpske pravoslavne crkve nude da pređu u tu nevladinu organizaciju, ali da im se, kako kaže, ne može ukazati poverenje.

Što se odnosa države prema MCP tiče, policija je nedavno pretresala pravoslavne crkve i manastire pod jurisdikcijom MCP, privodeći sveštenike i monahe koji nisu imali uredne boravišne dozvole.

Kasnije se, međutim, ispostavilo da su sveštenici i monasi, koji nisu državljani Crne Gore, uredno od policije tražili privremene boravišne dozvole, ali su ti njihovi zahtevi bez obrazloženja odbijani.

Crnogorski mediji su od MUP-a zatražili objašnjenje te situacije i do danas nisu dobili odgovor.

Tome je prethodila prekršajna prijava protiv mitropolita Amfilohija koja ga tereti za govor mržnje zato jer se na Badnje veče u Baru po ko zna koji put, usprotivio rušenju crkve Svete Trojice na Rumiji. Ročište tim povodom biće održano 23. juna u Podgorici.

Srpska pravoslavna crkva ne priznaje Crnongorsku pravoslavnu crkvu, kao ni pravoslavne crkve širom sveta, jer je smatraju raskoklničkom, nekanonskom organizacijom.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je sinoć u Podgorici da je autokefalnost svake mitropolije moguća, pa i Mitropolije crnogorsko primorske, ako se za to dobije saglasnost matične Crkve i svih pomesnih crkava. On, međuitm, nijednom rečju nije pomenuto bilo kakvo "približavanje" raskolničkoj CPC.

POVEZANE VESTI

Utorak 21.06.2011. 18:12
odvojili sve sto se moze odvojiti, al bi da vladaju iz beograda i dalje.
Utorak 21.06.2011. 22:29
zona sumraka
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online